Skautų gatvės gyventojai švenčia pergalę

Miestas, Svarbu

Atrodo, kad Klaipėdos savivaldybės kartu su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) sugalvotas planas, kaip pagaliau būtų galima atverti per prestižinį Girulių kvartalą „Gintaro krantas” jūros link vedančią Skautų gatvę, pradeda žlugti.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) jau antrą kartą išnagrinėjo šiame kvartale gyvenančio Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektoriaus Benedikto Petrausko ir jo kaimynės Irinos Baltrunenės inicijuotą bylą bei nusprendė, kad NŽT veiksmai buvo neteisėti.

Martyno Vainoriaus nuotr.
Neatveria 17 metų

Istorikas Vasilijus Safronovas knygoje „Klaipėdos miesto istorija” rašo, kad XIX a. būsimuosiuose Giruliuose pradėjus plėtoti rekreacinę zoną buvo suformuota kurorto promenada (Badepromenade), jūros link vedusi nuo girininkijos ūkio per kurhauzą. Jos trasos likutis – šiandieninė Skautų gatvė.

Sovietmečiu šioje vietoje buvo įkurta prekybos uostui priklausiusi pionierių stovykla, kuri buvo privatizuota kartu su ja valdžiusia Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ir galiausiai virto gyvenamuoju kvartalu.

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą, to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į bendrijai „Gintaro krantas“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su tuometine sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į NŽT, kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Ji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį.

Šioje byloje bendrija kaip įrodymą pateikė 1998 m. lapkritį darytą nuotrauką, liudijančią, jog ir iki kvartalo statybų pradžios čia buvo uždara teritorija, per kurią nevyko joks tranzitinis eismas.

Pirmos instancijos teismas buvo konstatavęs, kad NŽT sprendimas yra teisėtas, o Klaipėdos apygardos teismas priėmė bendrijai palankų sprendimą. Tačiau NŽT buvo pateikusi kasacinį skundą, kurį priėmė nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Pastarojo kolegija konstatavo, kad nors ir reikia atsižvelgti ir į tokioje žemėje esančių statinių savininkų nuosavybės teisę, negali būti sudarytos prielaidos, jog būtų nesilaikoma efektyvumo principo, kuris reiškia, kad turi būti siekiama maksimalios naudos visuomenei ir turi būti veikiama visuomenės interesais. Teisėjų kolegija taip pat priėjo prie išvados, kad bendrija, užtverdama per savo nuomojamą teritoriją einančią gatvės dalį, sudarė galimybę tik savo nariams naudotis šia gatve, paneigdama kitų visuomenės narių teisę naudotis šia gatve susisiekimo tikslais. Konstatuota, kad šiais veiksmais bendrija pažeidė teisės aktuose įtvirtintą reikalavimą naudotis ne aukciono būdu išnuomotu valstybinės žemės sklypu užtikrinant teisingą visuomenės interesų ir nuomininko teisių pusiausvyrą ir taip sudarė pagrindą nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties dalį dėl sklypo dalies.

LAT bylą grąžino apygardos teismui, kuris nurodė ją nagrinėti pirmai instancijai. Tačiau čia šios bylos nagrinėjimas buvo sustabdytas tol, kol nesibaigs teisinis ginčas administraciniame teisme, kurį pradėjo B. Petrauskas ir I. Baltrunienė.

Nagrinėjo ir Panevėžys

B. Petrauskas ir I. Baltruniene buvo įsitikinę, kad NŽT neteisėtai išėmė iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei. Sutikimą-prašymą tokiam veiksmui buvo davusi pati bendrija, kuriai tuo metu vadovavo verslininkas ir politikas Arūnas Tuma, tačiau B. Petrauskas ir I. Baltrunienė akcentavo, kad prie atitinkamo prašymo nebuvo pridėtas įgaliojimas, patvirtinantis A. Tumos teisę teikti prašymus žemės sklypo bendrasavininkių vardu, todėl esą reikia laikyti, kad toks prašymas buvo pateiktas neįgalioto asmens.

Bylą išnagrinėjusi Regionų apygardos teismo Klaipėdos rūmų teisėjų kolegija, kurią sudarė teisėjai Laimutė Jokubauskaitė, Remigijus Arminas ir Aušrelė Mažrimienė, 2020-ųjų gruodį nusprendė, kad NŽT sprendimą priėmė laikydamasi visų reikalavimų ir procedūros nebuvo pažeistos, tad jo naikinti nėra pagrindo.

Visgi kvartalo gyventojai nepasidavė ir pateikė skundą LVAT, kuris 2021-ųjų gruodį konstatavo, jog pirma instancija netinkamai įvertino įrodymus, todėl bylos visapusiškai neišnagrinėjo ir nurodė jai nagrinėti bylą iš naujo.

Pastaroji tada jau atsidūrė Regionų apygardos administracinio teismo Panevėžio rūmuose, kurie pernai lapkritį NŽT sprendimą panaikino kaip nepagrįstą ir priteisė trečiuoju suinteresuotam asmeniu buvusiai bendrijai „Gintaro krantas“ 1607 Eur bylinėjimosi išlaidų.

Tada jau LVAT skundą dėl tokio sprendimo pateikė NŽT. Jį išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Dainius Raižys, Egidijus Šileikis ir Milda Vainienė, konstatavo, jog pirmosios instancijos teismas priėmė teisėtą ir pagrįstą sprendimą – pagal esamą teisinį reguliavimą matininkai turėjo gauti rašytinį B. Petrausko ir I. Baltrunienės sutikimą dėl atliktų šio plano pakeitimų. Tad NŽT skundas buvo atmestas.

22 Comments

  1. vigis (anonimas)

    Įdomūs tie mūsų nepriklausomi teismai. Ir visai nesvarbu kokias konkrečiai bylas jie nagrinėja. Ar tai būtų Skautų gatvės privatizavimas, ar rinkimų rezultatų panaikinimas, ar kokio marozo nuteisimas. Kiek teismų, tiek skirtingų nuosprendžių toje pačioje byloje. Gal kiekvienas teisėjas turi savo asmeninį įstatymų sąvadą? Gal prisiekdami ne ant tos pačios konstitucijos ranką padėję buvo? O gal jie keršija visuomenei už per mažas algas?

    Reply
  2. Skautas

    “Istikimi Klaipedai” , bet pries visuomene, pries Klaipediecius ,ten gyvenancius tarybos narius dabar taip vadinsiu:)

    Reply
  3. ???

    O ar galėjo būti kitaip, taigi gerovės valstybę kuriame. „Kas turi pinigų, tas traukiniu važiuoja, o kas neturi pinigų, tas pėsčias nužygiuoja. Normalūs ir mieli žmonės tame prestižiniame kvartale gyvena, o kodėl ją tą gatvę privatizavo, taip ir nesuprantu.

    Reply
  4. Jonas

    Kol krabų klanas valdys Klaipėdą, kol nepasinaikins pažįstamų, buvusių merų, buvusių valdininkų, buvusių seno raugo postkomusnistėlių voratinklis, tol bidzensim vėžlio žingsniais į priekį. Kol nebus reikalaujamą iš kiekvieno valdininko atsakomybės, kol už naujai sudėtą ir vėliau išsiklaipiusį grindinį nereikalausim garantinių įsipareigojimų, kol gatves tik lopysim ir asfaltą dėsim ant seno sovietinio išvogto pagrindo, tol ir kišim pinigus į nieką…
    Rinkim tik naujus šviesius žmones, kurie neturi tokio pykčio, kaip ne kurie reprezentuojantys kandidatai. Rinkim naują rytojų !

    Reply
  5. Manau

    Tikrai ne tokios Lietuvos norėjos…

    Reply
    • Istorinė promenada - niekis?

      Klaipėdos elitas- Benediktas ir Irina nugalėjo. Nusipelnę gyventi uždariau…

  6. Virginijus

    Ten gyvena „Ištikimi Klaipėdai”, ištikimiausi vagys!..

    Reply
  7. arunas

    o gal ta rajona pavadinkim ‘rubliovka”…..nuo kada galima privatizuoti gatves?

    Reply
  8. Algis

    Taip tik parodo tie zmogeliukai tenai gyvenantys saves niekinima is kitu zm. puses.As vienas is tu

    Reply
  9. Anonimas

    Ten visalaika buvo pradari varteliai, kam labai reikejo, galejo laisvai praeiti. Bet protingi nejo, nes zynojo kad ten vaiku stovykla. Beto, idomu ar teisetai ten po kaire darzelis buvo nugriautas???

    Reply
    • Dėdė

      Įdomu. Nes jis vis dar stovi ir pilnai funkcionuoja ?

  10. Anonimas

    rdthj

    Reply
  11. xsl

    Vaitkaus chebra gyvena šiame rajone. Jei jie taip savanaudiškai egiasi su viena gatve, įdomu, kaip elgsis su visu miestu.

    Reply
    • vigis (anonimas)

      spėk iš trijų kartų

  12. Klemka

    Ką Jūs ponai tai nors priemiestis galima sakyti, o kai gatvės dalį paverčia kiemu ir jį privatizuoja mieste ir nieko „vsio zakono”. Galimai turint tokį pavyzdį kodėl juo nepasinaudojus .

    Reply
  13. Nerijus

    O jei šį klausimą pateiksite būsimam KLP Merui, atvykstančiam A.G.! Bet nenuleisti rankų- yra GEN.PROKURORĖ kuri TURĖTU GINTI VIsuomenės interesus!?

    Reply
  14. Marijus

    Nu, kaip sakoma Orvelo „Gyvulių ūkis” realiam pasaulyje… Nieko nėr nemokamo. Teisingumas irgi turi savo kainą…???

    Reply
    • Vava

      Manau ,kad užmiršo spygliuotą vielą uždėti,kad tik niekas neiliptu.

    • Liudvika

      Kaip man gerai pažįstamas teismų maratono scenarijus. Tenka pereiti visas instancijas kol pasieki LVAT. Klaipėdos teismų sprendimai yra palankūs tiems, kas yra pozicijoje. Tiesiog įdomu kieno konkrečiai iniciatyva nuspręsta atverti Skautų gatvę. Jei to prašytų visuomenė, tai vargiai kas savivaldybėje reaguotų.

  15. Teisingumas

    kokio tik pageidausite tokį ir gausite. O dėl kainos visada galima susitarti.

    Reply
    • Anonimas

      Aš Su

  16. Nuomonė

    Geras, tikroviškas vaizdelis, yra kaip yra, runkeliai tegul mokosi skraidyti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Pagaliau imsis naujo darželio statybų Tauralaukyje

Baigiant statyti beveik dukart nuo pirminės kainos pabrangusią naująją mokyklą Senvagės gatvėje Tauralaukio progimnazija planuoja persikraustymo į ją darbus. O ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This