Pinigų čiaupas atsuktas: „Neptūnui” – dar 250 tūkstančių eurų

Sportas, Svarbu

Savivaldybė ketina įnešti dar 250 tūkstančių eurų viešosios įstaigos „Neptūno” krepšinio klubas dalininko kapitalui didinti – jau parengtas atitinkamas miesto Tarybos sprendimo projektas. 

Praėjusių metų rugsėjo viduryje Klaipėdos miesto savivaldybė sutiko tapti „Neptūno” krepšinio klubo dalininke, o lapkritį specialiame vieno klausimo savivaldybės Tarybos posėdyje nusprendė „Neptūnui” skirti 250 tūkstančių eurų dydžio finansinę injekciją. Sprendimo projekto aiškinamajame rašte buvo dėstoma, kad toks įnašas būtų naudojamas žaidėjų, trenerių, aptarnaujančio personalo atlyginimams išmokėti, atsiskaityti su tiekėjais (Klaipėdos autobusų parkas, saugos tarnyba „Argus”), mokėjimams žaidėjų agentams, „Švyturio” arenos už arenos nuomai.

Nauja finansinė injekcija „Neptūno” krepšinio klubui motyvuojama siekiu užtikrinti įstaigos veiklą ir jos tęstinumą, nors spalį svarstant analogišką klausimą miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu Savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis teigė, jog tikimasi „kad tai netaps tokia tradicija, kad didiname dalininkų kapitalą”.

Numatoma, kad 150 tūkstančių iš šios sumos bus skirta žaidėjų darbo užmokesčiui, „siekiant išlaikyti stabilią finansinę situaciją, komandoje, išvengti klubo nemokumo, nepatirti papildomų nuostolių jei žaidėjas kreiptųsi į FIBA arbitražą”. Taip pat taip esą siekiama, kad Klaipėda turėtų aukščiausio lygio krepšinio komandą, žaidžiančią LKL, KMT, Europos turnyruose. 

40 tūkst. eurų bus skirta trenerių štabo atlyginimams, 25 tūkstančių prireiks „Švyturio” arenos nuomos kaštams padengti. Dar po 10 tūkstančių turi būti atseikėta už paslaugas Klaipėdos autobusų parkui ir saugos tarnybai „Argus”. O 15 tūkstančių eurų numatyti žaidėjų agentams.

Sprendimo projektą lydinčiame aiškinamajame rašte teigiamas, kad „iš investavimo objekto bus gauta ne tik pelno (pajamų), bet ir gautas socialinis rezultatas (švietimo, kultūros, mokslo, aplinkos, sveikatos ir socialinės apsaugos, kitų panašių sričių) arba užtikrintas veiksmingesnis Lietuvos Respublikos įstatymuose ir Vyriausybės nutarimuose nustatytų valstybės ir savivaldybės funkcijų atlikimas.“ 

Aiškinama, kad Neptūno krepšinio klubas yra aukšto meistriškumo, jo sudėtį nuolat papildo Klaipėdos Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos auklėtiniai. Pabrėžiama, kad įstaiga vykdo veiklą sporto srityje ir valdo ne tik vyrų krepšinio komandą „Neptūnas“, bet ir moterų krepšinio komandą „Neptūnas“ bei vyrų krepšinio komandą „Neptūnas – Akvaservis“. 

Tokia investicija esą sudarys sąlygas klubui „Švyturio” arenoje organizuoti rungtynes, sporto renginius, o „pritraukus kuo daugiau žiūrovų į areną, klubas galės uždirbti pajamų iš bilietų prekybos, taip pat  prisidės prie miesto gyventojų poilsio ir laisvalaikio organizavimo, tokiu būdu bus įgyvendinama ir Lietuvos Respublikos vietos savivaldos įstatymo 6 straipsnio 29 punktas įtvirtinta savarankiškoji Savivaldybės funkcija – plėtoti kūno kultūrą ir sportą, organizuoti gyventojų poilsį”.

„Tvari įstaigos veikla yra labai svarbi krepšinio sporto šakos vystymui Klaipėdoje ir leidžia pasiekti socialinį rezultatą sporto srityje”, – dėsto Savivaldybės administracija.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad po to, kai Klaipėdos miesto taryba nusprendė perimti 9/20 dalis šios įstaigos dalininkų kapitalo, tarp jos dalininkų nebeliko Deivido Jackos, Tomo Daugėlos, UAB „Rietuva” ir Vidmanto Dambrausko.

Pernai gruodį vykusiame dalininkų susirinkime buvo patvirtinti nauji įstaigos įstatai. Juose yra įtvirtinta ir dalininkų struktūra, nurodant, kam ir kiek priklauso dalių: Klaipėdos savivaldybė valdo devynias, Sigitas Ambrazevičius – septynias, po vieną priklauso Vidui Augaičiui, Mariui Girčiui, Vytautui Lygnugariui ir Arūnui Tumai. 

Klubo valdybą buvo dabar sudaro Savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis, Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė ir jos pirmininku išrinktas M. Girčys. Iš įstaigos vadovo pareigų atsistatydinus S. Ambrazevičiui laikinuoju vadovu iki konkurso būdu bus išrinktas nuolatinis, tapo Vilius Sukonas, jau vadovavęs „Neptūnui”. Laikinajam vadovui, kuriam nustatyta 40 valandų darbo savaitė, paskirtas 3000 eurų mėnesinis atlyginimas atskaičius mokesčius.

Klubas vasario pabaigoje išplatino pranešimą spaudai, kuriame dėstė, kad „intensyviai bendradarbiaujant su Klaipėdos miesto savivaldybe” buvo parengtas 3 metų finansinis planas (biudžetas) ir 2023-2025 metų strateginis veiklos planas. Planuojamas 2023 m. biudžetas – 2,27 mln., 2024 m. – 2,33 mln., 2025 m. 2,54 mln. eurų.

2021 m. liepos – 2022 m. birželio laikotarpį apimančioje paskutinėje įstaigos finansinėje ataskaitoje rašoma, kad klubas gavo 1,957 mln. eurų pajamų – jos buvo 450 tūkst. didesnės nei prieš tai buvusiu finansiniu laikotarpiu. Taip pat šis laikotarpis jau baigtas turinti teigiamą finansinį rezultatą – 6 859 Eur, kai 2020-2021 m. buvo fiksuotas 156 007 eurų dydžio nuostolis.

Per ataskaitinį laikotarpį Klaipėdos savivaldybė klubui iš viso skyrė 1 335 232 eurų. Dar 5 433 eurus pridėjo jos valdoma bendrovė Klaipėdos autobusų parkas.

Didžiąją klubo išlaidų dalį – 1 091 314 eurų – sudarė žaidėjų ir trenerių išlaikymas.

Šiuo metu „Neptūnas” tarp 12 LKL klubų užima 8-ąją vietą (iškovojo 9 pergales ir patyrė 12 pralaimėjimų) ir lenkia tik Kėdainių „Nevėžį-Optibet”, Pasvalio „Pieno žvaigždes”, lygos debiutantus „Gargždus” ir Prienų „Labas Gas”. Uostamiesčio ekipos kelias Karaliaus Mindaugo taurės link šiemet baigėsi nepasiekus finalo ketverto – duris į jį uždarė Jonavos „CBet“.

6 Comments

  1. Siaip

    Niekaip nesuvokiu klubo direktoriui alga 3k euru i rankas!! kai jis dar 6 imonems vadovauja… kai jis nesurenka remeju normaliu jokiu… isvis absurdas visiskas si situacija……
    Plius sis klubas seniai nebe miesto nei socialiniu akciju nei rezultatu nei desningumo kazkokio
    Skolos dideja nes jie dirbt nemoka

    Kodel niekas dorai neviesina tos betvarkes

    Reply
  2. savivaldybė

    taško mūsų mokesčius! Iš savo kišenių, ponai, taškykit, iš savo. Kodėl niekas iš rimtesnių tarnybų nepaklausia, kodėl nesilaikoma de minimis taisyklių vienam juridiniam asmeniui? Ar Klaipėdos savivaldybėje įstatymai apskritai negalioja?

    Reply
  3. Rms

    Kiemai kaip marso kanjonai, pinigu nėra, bet abejotinos reputacijos klubui pinigų yra. Kažkas turi užbaigti šią nesamonę!

    Reply
    • Rimas

      Laikas administracijai baigti sėdėti kabinetuose. Ieškokite rėmėjų.

  4. klp

    Jus gal juokaujate???????

    Reply
    • nežavi

      Numirėlio „gaivinimo” injekcijos. Nemokamas politikų ir klerkų Arenos lankymas. Nepritariu.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Kurie kiemai, gatvės ir dviračių takai bus tvarkomi pirmiausiai?

Uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius patvirtino vietinės reikšmės kelių ir gatvių tiesimo, rekonstravimo, taisymo (remonto) prioritetinių darbų 2024–2026 m. eiliškumo sąrašą. ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This