Tikrovės neatitinkančius faktus reikia nedelsiant likviduoti

Mums rašo

Dalia Žukienė, Šarūnas Jagminas
2023-03-31

Komentarų: 1

Išrinkta Pirmosios tarybos deputatų klubo vadovybė sausio pabaigoje apsilankė pas merą Vytautą Grubliauską ir pasiūlė puikią idėją, iniciatyvą. Gavome pirmininkės Nijolės Požarskienės laišką, kuriame mums pranešė, kad „prie posėdžių salės bus pakabinta mūsų Tarybos deputatų nuotrauka. SALĖ bus pavadinta mūsų Tarybos vardu”. Meras V. Grubliauskas sutiko ir prižadėjo tai įvykdyti. Deja, ne viskas taip yra kaip buvo numatyta atlikti.

Kovo 23 d. įvykusiame miesto Tarybos posėdyje iškilmingai tai bandyta padaryti. Dalyvavo mūsų klubo atstovai. Viską stebėjo žiniasklaida ir naujai jau išrinktas meras Arvydas Vaitkus. Į klubo narių e-svetainę foto ir daugiau informacijos nebuvo pranešta. Tai gaudėme informaciją tik iš laikraščių ir Nijolės FB paskyros. Aiškiai ir tiksliai viską tose nuotraukose pamatyti buvo sunku.

Todėl kovo 27 d. nutarėme nueiti į savivaldybę ir apžiūrėti, pasidžiaugti tikrai svarbiu įvykiu mūsų mieste. Kadangi daug kas nustebino ir nemaloniai, todėl norime pasidalinti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Prieš posėdžių salę esanti vieta buvo paskirta 1990-1995 m. Klaipėdos miesto pirmosios kadencijos deputatų nuotraukai. Juk užsitarnavome… Esame svarbaus istorinio fakto liudytojai, kai jau nepriklausomoje Lietuvoje klaipėdiečiai demokratiškai pasirinko mus – buvome išrinkti į miesto deputatų Tarybą. Tai įvykis, vertas prisiminti, parodyti visiems. Nors ir po daugelio metų….

Apie 2005-2007 m. ši patalpa buvo padalinta į dvi dalis. Kairė jos dalis buvo atitverta siena. Už jos atsirado patalpa –kambarys, gal 15-20 kv. m ploto. Ant tos sienos ir yra mūsų nuotrauka. Ant šio kambario durų yra lentelė su užrašu: „1-osios po nepriklausomybės išrinktos Klaipėdos miesto liaudies deputatų tarybos (1990-1995 m.) pasitarimų kambarys”.

Labiau nei keista. Neįtikėtina. Deja, šis užrašas visiškai neatitinka tikrovės. Yra melagingas. Mūsų Taryba šiame kambaryje nedribo, nes jo tada nebuvo. Be to, šiame užraše nėra lietuvių kalbos rašybos loginės prasmės…

Nors mes, išrinkti į Tarybą, gavome pažymėjimus, kuriuose esame pavadinti „LIAUDIES deputatais“, tačiau vadovaujantis nepriklausomos LR Konstitucijos X skirsnyje 119 straipsniu pirmosios savivaldybių tarybos vadinamos kitaip. Šiuo atveju – „Klaipėdos miesto taryba”.

Iš viso nuotraukoje yra 48 žmonės. Tarp jų – 10 pašalinių žmonių, t.y. ne deputatų.

Nuotraukoje nėra deputatų A. Devėno, A. Barusevičiaus, L. Launikonio, D. Kšanienės, D. Žukienės, E. Jelenskio, R. Pelakausko ir kt. Nėra ir dalies jau mirusiųjų deputatų. Nesuprantama, kodėl nerasta būdų juos pagerbti? Jų pavardės yra tik sąraše.

Krenta į akis, kad nuotraukoje, svarbiose vietose, pasirodo tie pašaliniai žmonės, miesto valdybos nariai. Šalia nuotraukos yra ir jų sąrašas – miesto valdybos nariai, 14 žmonių. Prisimename, kad jie nuolat keisdavosi. Tai patys atsistatydindavo savo noru, tai kitokiu būdu nebebūdavo miesto valdybos nariais. Kažin kiek jų per 1990-1995 m. buvo?

Apžiūrint nuotrauką stebina tai, kad joje yra ES vėliava. Lietuva – ES valstybė narė yra nuo 2004 m.  gegužės 1d.

Net dviejuose užrašuose akcentuojami žodžiai – LIAUDIES deputatų…

Suprantame 1990 metų politinę socialinę aplinką, dar nespėtas suderinti savivaldybės valdymo organų funkcijas, daugybę problemų I kadencijos darniam darbui. Tačiau 1990-1995 m miesto deputatai garbingai atliko savo pareigas. Gaila, kad sovietinių laikų terminas „Liaudies  deputatai” gali būti dabar panaudotas ir dar reklamuojamas (net užraše ant durų). Ar jis gali nesukelti savivaldybės tarnautojams, čia atėjusiems klaipėdiečiams negatyvių minčių apie Pirmąją Klaipėdos miesto deputatų tarybą?

Mūsų nuomone, pastebėtas klaidas ir pamatytus tikrovės neatitinkančius faktus reikia nedelsiant likviduoti. Gaila, kad tai jau viešai, žiniasklaidoje, paskelbta.

Ypač liūdna dėl neparodytos reikiamos pagarbos mirusiems garbiems deputatams, dėl nuotraukoje nesančių dar gyvenančių deputatų, dėl pašalinių žmonių nuotraukoje, dėl neatsakingai, skubotai paruoštos ir pateiktos iniciatyvos savivaldybei, dėl ne posėdžių salei suteikto pavadinimo.

Mūsų klubo pirmininkei N. Požarskienei siūlome su savivaldybe, meru atsakingai aptarti, kaip ištaisyti klaidas, kad tinkamai ir pagarbiai būtų įvertinti Klaipėdos miesto pirmosios tarybos deputatai, kuriuos sudėtingu politiniu požiūriu laikmečiu išrinko klaipėdiečiai. Siūlome nuimti nuo kambario durų užrašą, nes jis fiktyvus. Šią nuotrauką reiktų uždengti iki tol, kol ji bus sutvarkyta taip, kad atspindėtų realią situaciją, t.y. įamžinti visus 1990 m. išrinktus deputatus, pasitelkiant šiuolaikiškas fotografijos mokslo galimybes. Siūlome kalbėti su žiniasklaidos atstovais, kurie pateikė tikrovės neatitinkančius faktus dėl jų paneigimo ar atsiprašymo.

1 Comment

  1. plius minus

    Labai graži , bet tikrovės neatitinkanti nuotrauka. Bene pusės Pirmosios tarybos deputatų narių joje pasigęsta .

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Paminėjo Žemės dieną

Tęsiama tradicija pavasario lygiadienį paminėti Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje suburiant gausias uostamiesčio moksleivių gretas. Šįkart jaunimo gamtosauginis forumas kviečia ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Politika

Prisiekė naujas Klaipėdos miesto tarybos narys

Nuo ketvirtadienio Klaipėdos miesto tarybos valdančioji dauguma turi naują narį – priesaiką davė Ramūnas Mika, pakeičiantis mandato atsisakiusį Steponą Venckų, ...
2024-02-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This