Apie didžiulius prokurorų darbo krūvius ir jų „apgailėtinus” atlyginimus

Nuomonės

Kai po žodžio nesugebančio suregzti buvusio generalinio prokuroro Dariaus Valio, savo nevykusiu vadovavimu iš prokuratūros sistemos išvaikiusio prokuratūros profesionalų elitą, generalinei prokuratūrai atėjo vadovauti Evaldas Pašilis, jokių ryškesnių postūmių šioje sistemoje taip ir neatsirado. Šis pilkas vyriokas, kelerius metus pratupėjęs kaip pelė po šluota, vėl tyliai grįžo ten, iš kur ir atėjęs – į teismą.

Užtat šiuos neryškius vyrukus pakeitus energingajai panevėžietei Nidai Grunskienei širdis atsigavo – pagaliau nebebuvo gėda klausytis generalinės prokurorės viešų kalbų ir atrodė, jog reikalai šioje institucijoje ims tvarkytis.

Klaipėdoje pažįstu ne vieną profesionalų, darbštų ir pareigingą prokurorą (ę), kurie nei dejuoja, nei guodžiasi itin persidirbantys ar gaunantys mažus atlyginimus. Palmiros Mart nuotr.

Deja, džiaugtasi per anksti.

Pirmosios ausys, nors ir slepiamos, ėmė lįsti dėl galimai nutekintos informacijos buvusio seimūno pedofilijos byloje. O šiomis dienomis viešojoje erdvėje paskleistos generalinės prokurorės dejonės, skirtos politikams, vėl nubloškė prokuratūrą maždaug 20 metų atgal – ta pati dainelė, tik kita panelė.

Oi, oi, oi, kokie maži, apgailėtini vargšų prokurorų atlyginimai ir kokie nepakeliami jų darbo krūviai, tiesiog visi persidirbę, kojų nuo darbų nebepavelka. Užtatai niekas ir nenori eiti dirbti į tą prokuratūrą.

Tad verta užmesti akį, kokius tokius nepakeliamai sunkius darbus dirba prokurorai ir kodėl už tai jiems neva tinkamai neatlyginama.

Pateiksiu vidutinio prokuroro vidutinės darbo dienos apibendrintą santrauką.

Į darbą dauguma prokuratūros darbuotojų tradiciškai ateina 8 val. Bet yra ateinančiųjų ir 8.20 val., ir 8.30 val. Na, kam nepasitaiko?

Daugumos atėjusiųjų pirmasis darbas prokuratūroje yra išgerti su kolegomis tradicinį puodelį kavos. Vieni geria būreliais, kiti – individualiai. Tai vidutiniškai trunka nuo kokių 15 iki kokių 30 min. Priklauso nuo to, ar plepios moteriškės susirinko, ar gerai išsimiegojo, ar (ne)susipyko su vyru (žmona), ar iš ryto (ne) aprėkė vaiko ir t.t., ir pan.

Po to dalis prokurorų eina į teismą. Čia jau – kaip pasiseks. Jei teismo posėdis vyks sklandžiai, be trukdžių, su pietų pertrauka jame gali tekti ir beveik visą darbo dieną praleisti.

Bet neretai būna ir kitaip – dėl pačių įvairiausių priežasčių posėdis atidedamas. Ar po to visi prokurorai (ės) griūte griūna atgal į darbą? Ar, pavyzdžiui, kokia nors prokurorė nepasinaudoja galimybe pakeliui užsukti į parduotuvę, nes, žiū, lyg ir pėdkelnės jau nori suplyšti, o ir skanieji kvepaliukai baiginėjasi…

O tuo metu prokuratūroje verda darbas. Šiltuose jaukiuose kabinetuose su naujais kompiuteriais, valdiškais telefonais, kondicionieriais ir kitu gėriu prokurorai pluša išsijuosę. Peržiūri el. paštu iš Dokumentų valdymo skyriaus jiems persiųstus raštus, juos vieno mygtuko paspaudimu vykdymui persiunčia padėjėjoms. Į kai kuriuos atsako patys, kitus, kurie neskubūs, atideda į šoną. Po to vieni ruošiasi būsimiems teismo posėdžiams, kiti rašo kaltinamuosius aktus, treti derina suėmimo laiką, skaito iš policijos tyrėjų gautas ataskaitas ir t.t., ir pan. Nemaža dalis skambina tyrėjams ir juos kaip reikalas tarkuoja. Ko anie dar nepadarė, ką ne taip padarė ir ką dar turi padaryti.

Primintina, jog į įvykio vietas jau daugybę metų prokurorai nebevažiuoja, visą juodą darbą nudirba policija, bet vadovauti tyrėjams oi kaip moka, ypač tie, kurie galbūt per savo gyvenimą nė karto toje įvyko vietoje taip ir nėra buvę.

Užtat dabar iš popieriukų bando nustatyti, ar gerai apžiūrėta įvykio vieta, ar tinkamai surinkti įkalčiai, atliktos įtariamųjų apklausos ir t.t. Jei tą darbą dirbęs tyrėjas yra naujokas arba paprasčiausiais tinginys – nieko gero nelauk. Dėl to tolimesnėje stadijoje gali griūti visas tyrimas, kaip, pasak šaltinių, ir atsitiko su garsiąja manekenės iškritimo iš viešbučio balkono byla.

Bet mažumėlę nukrypau į šoną. Grįžtam prie darbų.

Ogi šitaip stropiai besidarbuojant žiū – jau ir pietų pertrauka atėjusi, valio, laikas pasistiprinti.

Grįžus plius minus 13 val. šventas reikalas – popietinės kavos/arbatos gėrimas. Čia jau galima ir naujom pėdkelnėm pasigirti, ir naujus kvepaliukus išbandyti, paskleidžiant malonų aromatą aplinkui.

Vėl laikas padirbėti. Toliau ruoštis rytdienos teismui, tęsti kaltinamojo akto rašymą, peržiūrėti naujus įkritusius dokumentus (kiek gi galima siuntinėti, įgriso jau!), juos persiųsti atsakyti padėjėjai. Ir ir t.t., ir pan.

O čia, žiūrėk, jau ir 16.30 val. Po 15 minučių galima bus pradėti judėti namučių link. Uch, tai bent nusiplūkta per dienelę!

Bet grįžkime prie generalinės prokurorės verkšlenimo.

Pradedantis prokuroras į rankas gauna tik „apgailėtinus” 1500 eurų. Pala, o kiek į rankas gauna pradedantis mokytojas, pradedantis gydytojas, pradedantis bibliotekininkas, pradedantis kultūros darbuotojas?

Eime toliau – gerokai prakutęs prokuroras vidutiniškai į rankas gauna tik „apgailėtinus” 2500 eurų. Baisu, kur tai matyta, kai toookie darbo krūviai! O ką bekalbėti apie lūžtančius, vos pavažiuojančius tarnybinius automobilius.

Šiais laikais – tarnybiniai automobiliai? Jūs čia rimtai, gerbiamoji generaline prokurore?! Taip, jūs teisi – dabar prokurorams, pvz., iš Klaipėdos tenka važiuoti į teismus ir Kretingoje, ir Palangoje, ir Gargžduose. Bet daugelis juk važiuoja su savo nuosavom mašinom, benzinas, žinoma, jiems kompensuojamas. Tai kam prokuratūrai dar tas senų kibirų laužas? Neužtenka vienos geros mašinos toms kelioms moteriškėms, kurios nevairuoja, kokį kartą per mėnesį į tolimesnį teismą nuvežti? Nes į Gargždus ar Palangą prokurorui (ei) nuvažiuoti viešuoju transportu – misija neįmanoma.

Kai prieš kokius 20 metų vienas iš Švedijos grįžęs klaipėdietis prokuroras, dalindamasis įspūdžiais, neatsargiai užsiminė, jog tos šalies generalinis prokuroras į darbą vyksta viešuoju transportu, visiems postsovietiniams prokurorams akys ant kaktos iš nuostabos tąsyk išlipo.

Po kurio laiko Klaipėdos prokuratūroje viešėjo kolegos iš tos pačios Švedijos. Klaipėdietis prokuroras jų paklausė, kokias socialines garantijas jiems suteikia valstybė. Svečiai klausimo nesuprato, net vertėjai jį pakartojus kelis kartus…

P. S. Klaipėdoje pažįstu ne vieną profesionalų, darbštų ir pareigingą prokurorą (ę), kurie nei dejuoja, nei guodžiasi itin persidirbantys ar gaunantys mažus atlyginimus. Tiesa, tokių, reikia pripažinti, nėra labai daug…

12 Comments

  1. Siga

    Nu bet neišmanymas ir pletkų lygis matosi straipsnyje. Nei ką nors žino, nei nusimano. Rašo apie tai kai pati prie tos kavos prokuratūroje sėdėjo prieš 20 metų. Gaila tokio žmogaus ir gėda dėl jo sapalionių. Dažniausiai tai tokie straipsniai tam tikros kolonos, kad supriešinti žmonęs ir pakirsti pasitikėjimą mūsų valstybe.

    Reply
  2. Arūnas

    Dieve reikia atleisti žninėms, kurie kalba ar rašo nesąmones, nes prieš didžiasias šventes būtų negražu pasakyti ką nors blogą apie Judo poelgius.

    Reply
  3. Gyventoja

    Straipsnis superinis! Ačiū žurnalistei už tiesą. Daugiau tokių straipsnių ir tiesos.

    Reply
  4. Meskis

    Taip namukai pas kaikuriuos dyksta.Turetu greitai dar pora namuku pradeti dykti,PANGONIS terse kelis metus marias,o jau dabar ten netersalai atseit,tai kas cia vyksta?

    Reply
  5. tikra tiesa

    Geras analitinis straipsnis. Neturi tokių socialinių garantijų kiti biudžetininkai . Ir tokių pensijų. Darbo kokybė – visokia. Teko susidurti su vienu prokuroru – iš šūdo administracinę bylą suko, bet pralaimėjo. Tuo tarpu rimti nusikaltimai- kažkaip už borto. Teisėjus labiau gerbiu – kažkaip neteko susidurti su neobjektyvias. O dėl viešojo intereso gynimo – tikrai prokurorų pozicija- Palangos „dušinės”. kur plika akimi matyti reikalai.

    Reply
  6. Marijus

    Reiktų patikslinti,kaip iš tos „sąžiningu triūsu uždirbtos algos” namukus renčiasi….

    Reply
  7. Pritariu

    Straipsnis kaip pirštu į akį.
    Ką dar verta paminėti?
    Prokurorams, priklausomai nuo stažo, sparčiai ilgėja atostogos, kurios maksimaliai trunka 40 darbo dienų.
    Įsidėmėkite – darbo!
    Paprastiems mirtingiesiems atostogos trunka 20 darbo dienų, taigi – dvigubai trumpiau. O tie individualia veikla besiverčiantys asmenys, kuriuos dabar visi puola kaip neva vengiančius mokėti mokesčius, apskritai neturi atostogų, kurias kas nors apmokėtų – jis atostogauti gali tik savo sąskaita, tai yra, gali turėti tik nemokamas atostogas.
    Nebežinau dabar, kaip skaičuojamos prokurorų pensijos ir kokią dalį gauto atlyginimo jos sudaro, bet neseniai su viena prokurore – pensininke kalbėjau, tai sužinojau, kad jos pensija virš 2000 Eur.
    Ar daug kas galite pasigirti tokia pensija? Mano asmeniškai – 460 Eur, nors stažas virš 40 metų.
    O kaip prokurorai „intensyviai” dirba, kaip kontroliuoja ikiteisminius tyrimus, tai galime spręsti kad ir iš to, kad bylos užbaigus tyrimą jei ir nenutraukiamos, tai teismui perduodamos po kelerių metų, kartais – jau ir pasibaigus senačiai, ir jos būna parengtos neretai taip, kad teisme užsibaigia išteisinimu.
    O kaip prokurorai gina viešą interesą – matome iš Palangos „dušinių” atvejo.
    Neretai sutiksi prokurorus darbo metu kirpyklose, masažo kabinetuose, sporto salėse, kavinėse.
    Girtavimas darbo metu – štai paskutinis atvejis – prokuroro Syko atleidimas. Beje, kiti prokurorai tuomet net surinko parašus, kad apginti girtaujantį kolegą.
    Plius nemaža dalis jų dar ima kyšius – tai ne mano išsigalvojimas, bet baudžiamųjų bylų nustatyti faktai, visi ne kartą skaitėme apie prokurorų nuteisimą.
    Taip kad gal pirma prokurorai imtų tinkamai dirbti, o jau paskui kalbėtų apie didesnį atlyginimą, žinoma, įvertindami turimas puikias socialines garantijas.

    Reply
  8. rty

    Ta straipsnio autorė Palmyra pati yra prokuratūroje dirbusi spaudos atstove, kiek žinau. Kažin kodėl iš ten ją atleido? Ar nėra pas ją kokių nuoskaudų?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Niekas jos neatleido, ji pati savo noru išėjo 🙂

  9. Gydytojas

    Palmira, Jūs skaitot ką rašot? Prokuroras yra aukštąjį išsilavinimą turintis žmogus, pabaigęs mažiausiais 5,5m. studijų. Jei valstybė nenori turėti korupcijos teisėsaugos srityje, jie privalo uždirbti gerus pinigus. Tai, kad keliolika prokurorų uždirba virš 2000€ nereiškia, kad visi tiek gauna. 1500€ į rankas yra mažas atlyginimas už tokį darbą, ypač jei dar būstą reikia nuomotis, o rašyti, kad garbingos profesijos atstovai darbe nieko nedaro yra gėda. Matosi, turite kažkokią asmeninę nuoskaudą. Prokurorai kaip ir gydytojai, inžinieriai ir kiti aukštąjį išsilavinimą turintys, daug metų prasimokę žmonės negali dirbti už ačiū dideliu krūviu, jei Jūs norite tirėti kokybiškas paslaugas.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      O kas rašo, kad jie nedirba? Gal dar kartą perskaitykit. Argumentas, kad baigę aukštąjį, daugiau nei juokingas. O mokytojai, bibliotekininkai, žurnalistai, politologai, advokatai ir kt. nebaigę aukštojo? Nepažįstų prokurorų, kurie būtų baigę Kembridžą ar Oksfordą. Visi baigę arba VU, arba Riomerį, kitaip tariant, tas pačias Lietuvos aukštąsias kaip ir visi kiti. Plius dar neparašyta, kad išėję į pensiją prokurorai, kaip privilegijuotieji, gauna ne vieną, o dvi pensijas. Čia irgi viskas normalu, ar ne? 🙂

    • Gydytojas

      Tai jūs prašykit, kad kitiems atlyginimus, pensijas keltų, kodėl jūs rašot apie tai kaip neva prokurorai visą darbą krauna ant padėjėjų ir tyrėjų? Aš sutinku, kad mechaninį darbą atlieką tyrėjai ir padėjėjai, bet čia tas pats kas sakyti, kad gydytojai nieko nedaro, nes kraują ima ir vaistus dalina slaugytojai.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Naujuoju Klaipėdos apygardos vyriausiuoju prokuroru tapo Jevgenij Michailovskij

Pirmadienį generalinė prokurorė Nida Grunskienė pasirašė įsakymą, kuriuo Jevgenij Michailovskij paskyrė į Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pareigas. Daugiau nei ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Verslas

Lietuvos bankas: vartotojų perkamoji galia stiprės, bet įmonių galimybės ir toliau taip sparčiai didinti darbo užmokestį senka

Anot Lietuvos banko, daugiau nei dvejus metus sąstingio kaustomai šalies ekonomikai šiemet gyvybės įpūs sparčiau už kainas didėjantis darbo užmokestis, ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mušeikos išsukimo istorija: pasekmių gali sulaukti ir teisėja

Istorija, kai Klaipėdos prokurorės ir teisėjos sprendimų dėka buvo šiurkščiai pažeistos teisės normos ir mušeika būtų išsisukęs nuo baudžiamosios atsakomybės, ...
2024-02-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This