Kultūros dienos proga bus renkama parama negalią turintiems žmonėms ir jų šeimoms iš Ukrainos

Kultūra

Klaipėdos dramos teatro darbuotojai Tarptautinę kultūros dieną, balandžio 15-ąją, nutarė minėti parodydami dėmesį nuo karo bėgantiems ukrainiečiams. Šventinį vakarą bus rengiama paramos akcija kartu su Lietuvos Raudonojo Kryžiaus organizacija. Vakaro metu taip pat bus nemokamai rodomas Ukrainos aktorių kūrybinės komandos „AMÆNTES“ spektaklis „Gyvūnų istorijos“.

Akimirka iš spektaklio „Gyvūnų istorijos“

„Teatre kol kas neturime tokios paramos rinkimo akcijų tradicijos, nors gan senai apie tai kalbame, – sako akcijos iniciatorė, Klaipėdos dramos teatro kultūros projektų koordinatorė Lina Lencevičiūtė. – Esame kelis kartus rinkę paramą socialiai pažeidžiamoms grupėms savo socialinio mėnesio metu. Norėtųsi tai daryti dažniau, jau esame numatę ir dar vieną panašią iniciatyvą, bet tai daryti mums gana sudėtinga, kadangi esame biudžetinė įstaiga ir negalime teikti paramos kitoms organizacijoms, tai reiškia, kad kaskart fiziškai turime kviestis organizaciją, kuri renginio metu galėtų rinkti paramą. Didžioji dalis labdaros fondų, socialinių organizacijų yra įsikūrusios Vilniuje arba Kaune ir jų atstovai ne visada turi galimybę atvykti.“

Anot L. Lencevičiūtės, biurokratiniai reikalavimai neatbaido nuo noro ieškoti būdų aktyviai prisidėti prie dalyvavimo socialinėse iniciatyvose.

„Karas nesibaigė. Šiandien Ukraina kariauja už mūsų visų laisvę, todėl turime nepamiršti to, kas vyksta šalia ir bandyti prisidėti tuo, kuo galime. Tarptautinę kultūros dieną norėjosi minėti ne tuščiai, tačiau suremiant pečius ir nepamirštant šiandienos aktualijų“, – kalbėjo L. Lencevičiūtė.

Ji pasakojo, kad buvo ieškoma Klaipėdoje kuriančių ukrainiečių menininkų, norėta, kad renginyje pasirodytų būtent jie. Taip vakaro programoje ir atsirado Ukrainos aktorių kūrybinės komandos „AMÆNTES“ spektaklis „Gyvūnų istorijos“.

Pernai prasidėjus karui Lietuvos muzikos ir teatro akademija sudarė sąlygas Klaipėdos fakultete šešiems Kyjivo nacionalinio I. K. Karpenko-Karyi teatro, kino ir televizijos universiteto IV kurso studentams pabaigti bakalauro studijas ir gauti jų aukštosios mokyklos diplomus. Po studijų šie jauni ukrainiečiai aktoriai susibūrė į trupę pavadinimu „AMÆNTES“.

Spektaklio „Gyvūnų istorijos“ (pjesės aut. Don Nigro) režisierius – Valentinas Masalskis. Scenografė, kostiumų dailininkė Polina Protsenko, šviesų dailininkas Smola Kyrylo, kompozitorė Maria Stopnyk. Spektaklyje vaidina: Maria Shvarneva, Nikita Vaseiko, Polina Protsenko, Smola Kyrylo, Maria Stopnyk.

Renginio metu surinkta parama bus perduodama „Vienybė težydi“ iniciatyvai – ją, pasak teatro atstovės, pasiūlė Raudonojo Kryžiaus vadovė.

„Mums rūpėjo, kad surinkta parama būtų panaudota tikslingai, tad „Vienybė težydi“ pasirodė puikus pasirinkimas – šios iniciatyvos tikslas
rinkti paramą konkrečioms šeimoms, kuriose yra negalią turinčių asmenų. Tokiems žmonėms ir jų šeimoms dažnai yra sudėtinga susirasti darbą, sklandžiai įsilieti į bendruomenę ar net reguliariai lankytis pas gydytojus, būtent šiems žmonėms mūsų paramos vakaro partneriai ir pasiūlė padėti. Beje, į renginį atvyks ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus atstovė, kuri žiūrovams plačiau pristatys iniciatyvą „Vienybė težydi“. Tikiu, kad kiekviena gera intencija yra svarbi. Niekada nežinome, koks bus mūsų pačių rytojus, niekada nežinome, kada pagalbos reikės mums patiems. Svarbu dalintis gerumu, šypsena, resursais – duodami kitiems gauname ir patys, – teigia Lina Lencevičiūtė.

Registracija į Kultūros dienos renginį Klaipėdos dramos teatre čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This