„Šią dieną laimingą Viešpats padarė”

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Šiltą ir saulėtą sekmadienį klaipėdiečiai kartu su visa Lietuva bei katalikiškuoju pasauliu paminėjo šv. Velykas – seniausią ir svarbiausią krikščionių šventę.

Ta proga į uostamiesčio maldos namus jau nuo ankstyvo ryto, pakviesti varpų garsų, rinkosi miestiečiai, o bažnyčiose skambėjo šventinės giesmės.

„Šią dieną laimingą Viešpats padarė, džiūgaukim, kelkim linksmybes”, – susirinkusiuosius į 10 val. šv. Mišias šv. Juozo Darbininko bažnyčioje pasitiko šios parapijos jaunimo džiaugsmingai giedamos giesmės.

„Gyvas Jis, Kristus prisikėlė”, – džiugiąją naujieną paskelbė šv. Mišias aukojęs kunigas, linkėjęs klaipėdiečiams gražių šv. Velykų ir Dievo palaimos.

Šv. Mišios Klaipėdos bažnyčiose dar buvo aukojamos ir 12 bei 18 val. Taip pat į bažnyčias klaipėdiečiai bus kviečiami ir antrąją Velykų dieną, pirmadienį.

Palmiros Mart nuotr.

Velykų reikšmė ir žodžio kilmė

Velykos švenčiamos paminėti Kristaus prisikėlimą iš numirusiųjų po nukryžiavimo, kuris laikomas viso krikščioniškojo mokymo pagrindu. Naujajame Testamente rašoma, kad tai įvykę trečią dieną po Kristaus mirties.

Tą dieną žmonės vieni kitus sveikina tradiciniu „Kirstus prisikėlė, tikrai (iš tikrųjų) prisikėlė”.

Šventėje krikščioniškieji elementai susipina su senosiomis pagoniškomis tradicijomis, su augmenijos prisikėlimo apeigomis, kuriose buvo garbinama lietuvių deivė Žemyna.

Velykų data nustatoma pagal Mėnulio-Saulės kalendorių ir Vakarų bažnyčiose Velykos visada švenčiamos pirmąjį sekmadienį po pirmos pavasario pilnaties (po pavasario lygiadienio).

Daugelyje Europos kalbų Velykos vadinamos žodžiais, kurių etimologinė kilmė siejama su aramėjų pas-cha, iš kurio kilęs hebrajų k. žodis pessach, reiškiantis izraelitų išėjimo iš Egipto minėjimo šventę pagal Senąjį Testamentą: albanų pashkët, gr. Pascha, (Πάσχα), italų pasqua, isp.pascua, prancūzų pâques, rusų пасха, rumunų paşti, švedų påsk, olandų pasen, suomių pääsiäinen.

Lietuvių kalbos žodžio Velykos etimologija sietina su daugelyje slavų kalbų, išskyrus rusų, šiai šventei įvardyti vartojamu žodžių junginiu, kurio reikšmė yra didžioji diena/naktis: Великдень (ukrainiečių), Великден (bulgarų), Вялікдзень (baltarusių), Wielkanoc (lenkų), Velikonoce (čekų), Velikanoč (slovėnų). Latvių kalboje slaviškas skolinys „didžiosios dienos“ tapo Lieldienas.

1 Comment

  1. Kęstutis

    Kristus, Kristaus prisikėlimas atnešė pasauliui tikėjimą, viltį, bažnyčias, kunigus, bet neatnešė taikos ir ramybės.
    Jau daugiau nei 2000 metų žmonės prašo taikos, ramybės, susitaikymo, tolerancijos, pagarbos vieni kitiems, bet Kristus nenori, o gal dar ne laikas jam tuos prašymus išgirsti.
    Belieka melstis, prašyti ir laukti kada būsime išgirsti.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Ką daryti su likusiais velykiniais kiaušiniais?

Po Velykų užsilikęs margučių kalnas šaldytuve daugeliui kelia galvos skausmą. Vis dėlto, tai yra ir proga pigiau bei tvariau pasigaminti ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

Verslas

Sekmadienį Klaipėdos regione dirbs tik kelios „Rimi“ parduotuvės

Iš didžiųjų prekybos tinklų paskelbtos informacijos matyti, kad Velykų sekmadienį Klaipėdos regione dirbs tik šešios budinčiomis vadinamos „Rimi“ parduotuvės. Šeštadienį ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

Konsultacijos, Svarbu

Etnologė: „Velykos - toli gražu ne tik kiaušinių ridenimas“

Išsekinti ilgų, šaltų ir tamsių dienų mūsų protėviai itin laukdavo pavasario atgaivos. Velykų šventė – tarsi slenkstis į džiugesnį šiltų ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This