Už mirtinai sušaldytą kūdikį lieka nuteista tik motina

Kriminalai ir nelaimės

Lietuvos apeliacinis teismas penktadienį paliko nepakeistą Klaipėdos apygardos teismo pernai rugpjūtį priimtą nuosprendį, kuriuo savo naujagimį nužudžiusiai Eglei Kuuz paskirta 10 metų laisvės atėmimo bausmė, o jos sugyventinis Zenonas Beniušis išteisintas dėl kaltinimų sukursčius nuteistąją nužudyti naujagimį.

Kaltinamieji sugyventiniai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmosios instancijos teismo nuosprendį apskundė prokuroras Arūnas Saunorius. Jis prašė panaikinti nuosprendžio dalį dėl Z. Beniušio išteisinimo ir jį pripažinti kaltu sukursčius sugyventinę nužudyti naujagimį bei jam paskirti penkiolikos metų laisvės atėmimo bausmę.

Bylą nagrinėjant Lietuvos apeliaciniame teisme, buvo apklausti išteisintasis, nuteistoji, taip pat ekspertai.

Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija konstatavo, kad apygardos teismas pagrįstai išteisino vyrą dėl jam pareikštų kaltinimų, kadangi nustatyta, jog naujagimį tyčia nužudė jo motina, tačiau nėra surinkta pakankamai objektyvių duomenų, kurie pagrįstų vienareikšmę išvadą, kad padaryti šią nusikalstamą veiką ją sukurstė sugyventinis.

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad asmuo gali būti pripažintas nužudymo kurstytoju tik tada, jei jis yra nusikalstamos veikos iniciatorius, sukelia kitiems asmenims pasiryžimą, norą padaryti nusikalstamą veiką ir siekia nužudyto asmens mirties. Tačiau aptariamu atveju nustatyta, kad nuteistoji dar iki gimdymo buvo apsisprendusi atsikratyti būsimo kūdikio. Nuteistosios tyčia nužudyti vaiką jau buvo susiformavusi iki gimdymo ir gimdymo metu, todėl papildomas paskatinimas nebuvo reikalingas. Be to, konstatuota, kad nėra pagrindo išteisintojo po gimdymo nuteistajai išsakytų žodžių kategoriškai vertinti kaip skatinusių nužudyti naujagimį, o ne raginusių kitokiais (nenusikalstamais) būdais nuteistąją su naujagimiu pasišalinti iš išteisintojo gyvenimo”, – rašoma teismo pranešime.

Šis sprendimas įsigalioja priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius kasacine tvarka dar gali būti skundžiama Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Žiaurus nusikaltimas buvo įvykdytas pernai sausio pradžioje tarp Šilutės plento ir Statybininkų prospekto esančiame garažų masyve. Atlikto tyrimo duomenimis, vyriškos lyties kūdikį garaže, neblaivaus sugyventinio akivaizdoje, pagimdžiusi E. Kuuz buvo apsvaigusi nuo alkoholio. Pareigūnai tvirtino, kad gimusį kūdikį moteris sugyventinio nurodymu išnešė ir paliko prie garažo. Žiemą lauke paliktas bejėgiškos būklės naujagimis mirtinai sušalo. Moteris iš įvykio vietos buvo pasišalinusi, tačiau netrukus buvo rasta ir sulaikyta, o sugyventinis sulaikytas įvykio vietoje, kai pranešė apie kūdikį. Pora teismo sprendimu buvo suimti po keleto dienų.

1 Comment

  1. Klaipēdietē

    Čia teisti reikia tik motina,vyriškis tikrai nekaltas.Motina nužudē,atsikratē savo kūdikio ir nereikia kažkokiu miglotu išvedžiojimu ieškoti.Dar motinos įsčiose būnant vaisiui,gērē,valkatavo ,jau tada nemastē apie naujagimi,pagimdžiusi atsikratē ,šaltai abejingai,kaip tokia motina beširde,dar žemē nešioja,bejēgiu kūdikiu atsikratyt,kraupu ,protu nesuvokiama.Tokia motina reikētu teisti iki gyvos galvos,nes juk mirties bausmių ,lietuvoj nebēra.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nėra duomenų, kad Klaipėdoje trispalves išniekinęs asmuo buvo užverbuotas

Tyrimą dėl Lietuvos vėliavų išniekinimo uostamiestyje kontroliuojantis prokuroras Arūnas Saunorius teigia neturintis duomenų, kad įtarimų sulaukęs asmuo būtų užverbuotas Rusijos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This