Naujasis Uosto direkcijos pastatas regimas kaip „jūros kranto užuomina”

Svarbu, Uostas ir jūra

Visuomenei viešai svarstyti pateikti naujojo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos administracinio pastato statybos projektiniai pasiūlymai. Juos parengė architektūrinį konkursą laimėjęs Statybos inžinierių konsultantų biuras.

Statybos inžinierių konsultantų biuro vizualizacijos

Planuojama teritorija yra į vakarus nuo „Memelio miesto“ teritorijos, į šiaurę nuo Danės upės žiočių, ties krantinėmis Nr. 19–23. Teritorija ir uosto krantinės anksčiau buvo naudojamos laivų remonto veiklai. Šiuo metu teritorija ir uosto krantinės pagal paskirtį – krovos veiklai vykdyti – nenaudojamos. 

Visuomenei susipažinti pateiktame projekte teigiama, kad „išskirtinio sklypo (teritorija formuojama supilant gruntą uosto akvatorijoje) architektūros idėjos koncepcija betarpiškai susijusi su Kuršių marių ir Baltijos jūros konteksto specifika”.

„Sklypo sutvarkymo idėja siekiama perteikti į Lietuvą atvykusiems vandens transportu svečiams/lankytojams sukurti pirmojo įspūdžio pojūtį ir tuo pačiu metu pristatyti Lietuvą čia pat – uosto krantinėse”, – rašo autoriai.

Projektuotojai poetiškai apibūdina savo kūrinį: „ Žvelgiant iš aukščiau, nuo dar besišvartuojančio kruizinio laivo prie uosto krantinių denio, atvykusiems svečiams/lankytojams sukuriamoje teritorijoje perteikiamos Baltijos jūros kranto užuominos: atvilnijančios ir lūžtančios bangos krante (išreikšti balti ir raudoni aikštės plotai iš trinkelių dangos simbolizuoja vandenį ir sausumą), į krantą iš jūros išmesdamos medžių, laivų liekanas (išreikštos žaliosios trikampės zonos) ir gintaro gabaliukus (išreikšti į balto betono plokštę integruoti bronziniai Lietuvos miestų ir rajonų – herbai).”

Svečiai, išlipę iš kruizinio laivo į krantą, galės susipažinti su grafine informacija apie Lietuvos savivaldybes ir jų herbus. Lankytojams uosto administracijos informacijos centre bus skirta erdvė susipažinti su eksponuojamais istoriniais daiktais ir kitais įvairiais kūriniais, darbais.

Artimą vandens pojūtį sukurs ir interaktyvus fontanas, iškylantis iš dangos, galimybė nusileisti prie Kuršių marių medine terasa.

Pagrindinė teritorijos želdinimo idėja paremta siekiant sukurti vietinės ekosistemos įvaizdį, kad atvykusius lankytojus pasitiktų charakteringi šiai vietovei būdingi augalai: kalnų pušys, kadagiai, šilokai. Detalūs tokie sprendiniai bus rengiami techninio projekto etape.

Dabartinis pastatas, kuriame įsikūrusi Uosto direkcijos administracija, pastatytas 1980 m. Atlikus analizę buvo nustatyta, kad jam reikalingas kapitalinis remontas, pareikalausiantis nemažų išlaidų. Tad buvo priimtas sprendimas statyti naują pastatą, kuriam keliami aukštos architektūrinės ir inžinerinės kokybės, inovatyvumo reikalavimai. Jame taip pat dirbtų ir Laivų eismo tarnyba.

Su Statybos inžinierių konsultantų biuru, laimėjusiu direkcijos skelbtą architektūrinį konkursą, buvo pasirašyta 1 548 800 eurų vertės sutartis. Pastatas ir krantinės turi būti suprojektuoti bei pastatyti iki 2026 metų Kalėdų – iki tol laiko sutarta dėl statybų vykdymo priežiūros.

INFORMACIJA

Susipažininti su projektiniais pasiūlymais galima iki gegužės 2 d. Juliaus Janonio g. 24-1, Klaipėdoje, darbo dienomis darbo valandomis iš anksto susitarus tel. 8 671 17067 arba internetinėje svetainėje www.klaipeda.lt/pp 

Pasiūlymus galima teikti iki gegužės 2 d. raštu Varnės g. 49, 06248 Vilnius, el. p. andrius@konsultantubiuras.lt

Viešas susirinkimas vyks gegužės 4 d., 16.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos patalpose Liepų g.11, Klaipėda.

8 Comments

  1. Miestietis

    Puikus projektas, puikūs sprendimai, kad tik liktų paliktas laisvas patekimas aplink jį miestiečiams !

    Reply
  2. plius minus

    Gražus pastatas ir dar Gražesnė iniciatyva. Latakui Respektas už drąsą. Visi pirmtakai tik šnekėjo, o jis opa ir DARO.
    Gelžgalis, ne gelžgalis, o pastatas man gražus. O kas dar svarbiau , kad šita investicija tikrai į naudą MIESTUI , nes kitaip pinigai į Vilnių nuplauktų, o mums to reikia ?
    PRITARIU ir sveikinu KVJUD.
    Dar kad ir savivaldybė iš savo landynės pagaliau išlystų . Bet čia jau Vaitkui drąsos palinkėčiau.

    Reply
  3. Anonimas

    Liūdna

    Reply
    • Anonimas

      Bet akropoliui įkurti padalinį šalia tiktų

  4. Petriukas

    Nevykęs, vėjus gaudantis…Nepavydžiu tiems , kas čia įsikurs. Ne vietos kontekste, kaip gelžgalio gabalas pajūryje …

    Reply
  5. Joris

    Aišku, Muzikinis teatras čia žiūrėtųsi geriau, bet toks kuklutis, be pretenzijų, nebrangus pastatėlis, ir tiek. Prabagotėsim- persistatysim, ne bėda.

    Reply
    • Anonimas

      kol naujas salas, užpylinėjant marias, autobusams laikyti pilsime ir po aikštėmis kelių aukštų požemius parkingams rausime, grėsme probagotėti nekvepia, bet valstybinio uosto ponai turės naują gražų ofisą už mūsų visų pinigus.

    • To anonimas

      Sutinku. Lietuviškąsias biurokratinės kiaulės ir valdiško verslo bekonus reikėtų kokiems 5 metams deportuoti į Švediją perauklėjimui dėl viešųjų pinigų naudojimo.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėta Uosto direkcijos laivyno bazės statyba

Pietinėje Klaipėdos uosto dalyje, Marių gatvėje, prasidėjo Uosto direkcijos laivyno bazės statyba. Darbų pradžia paženklinta kapsulės su laišku ateities kartoms ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This