Jurginėse atgims Birutės kalno legenda

Regionas

Šį savaitgalį, balandžio 21-23 dienomis, Palangoje vyks 33-asis Jurginių festivalis „Jurgi, paimk raktus“.

Festivalis, pernai įtrauktas į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą, kasmet stebina originalia programa, kurioje darniai persipina tradicijos, vizualus menas, sportiniai ir pramoginiai renginiai. Šiemet Jurginės Palangos 770 m. jubiliejaus proga pirmą kartą dovanos ir įspūdingą teatralizuotą šviesų misteriją ant Birutės kalno, kuri papasakos atgimusią legendą apie šią paslaptingą vietą.

Pirmąją festivalio dieną, penktadienį, balandžio 21 d., nuo 9 val. ryto visi kviečiami užsukti į „Žaliąją mugę“ miesto turgavietėje, Senojo turgaus g. 12, kuri vyks visas tris festivalio dienas. Joje bus galima įsigyti sodinukų ir augalų, tautodailės ir amatininkų dirbinių bei ekologiškų maisto produktų. Po pietų visi žirgų mylėtojai ir šeimos kviečiami nemokamai apsilankyti dviejuose žirgynuose – „JSK Happy Horse“ (registracija tel. Nr. 869072788) ir jojimo mokykloje „Lyderis“ (registracija tel. Nr. 868612900).

Antrąją ir pagrindinę festivalio dieną, šeštadienį, 11 val., Zigmo žirgyne vyks žirgų konkūrų varžybos Palangos Jurginių taurei laimėti. Nuo 15 val. įvairiose Palangos vietose – Jūratės ir Kastyčio skvere, prie kurhauzo, prie Signatarų alėjos, centrinėje aikštėje ir kt. vyks folkloro ansamblių pasirodymai.

16.30 val. visi festivalio lankytojai kviečiami jungtis į eitynes su žirgais, dainomis ir šokiais nuo Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios į Birutės parką. Čia tarp žaliuojančių pušynų ir tvenkinių prie Gintaro muziejaus skambės unikalios kolektyvų bendrai atliekamos gamtos ir folkloro sutartinės „Žemė kėlė žolę“. Skambės ragų, skudučių, lumzdelių kūriniai, piemenų instrumentinio ir dainuojamojo folkloro kūriniai, improvizacijos dūdmaišiais ir kt. pučiamaisiais liaudies instrumentais, kanklėmis.

Šeštadienio vakare 22 val. Birutės kalno papėdėje vyks įspūdingiausias festivalio reginys – teatralizuota šviesų misterija „Yr didis kalnas“. Senovės mitas-legenda apie kalno viršūnėje gyvenusį baisųjį smaką (slibiną) ir jį nukovusį Šv. Jurgį bus sujungta su šiuolaikinėmis technologijomis, taip pat išvysime gražiąją vaidilutę Birutę su Kęstučiu ir jo raitelių palyda. Misteriją režisavo Aušra Latonienė, muziką specialiai šiam reginiui kūrė Donatas ir Aistis Bielkauskai.

Nuo 22.30 val. visi kviečiami užsukti į naktišokius viešbutyje „Palangos Žuvėdra“ ir apsisukti bent viename ratelyje su linksmaisiais folkloro ansambliais.

Sekmadienį, balandžio 23 d., 12 val. ant Birutės kalno prie Šv. Jurgio koplyčios bus aukojamos Šv. Mišios už Lietuvos žemdirbius. Mišių metų folkloro ansambliai giedos tradicines giesmes, o 13 val. Jurginėjimo linksmybėse persikels Birutės parke prie rotondos. Atsinešus savo kiaušinių bus galimybė išsikepti skaniausios kiaušinienės, vyks įvairūs žaidimai, bei edukacijos. Viso festivalio metu Palangoje ir Šventojoje vyks žemės meno paroda „Jurgio raktai“. Palangos bendruomenė kartu su dailės ir floristikos specialistėmis sukurs 7 žemės meno kūrinius Palangoje ir Šventojoje iš natūralių gamtoje randamų medžiagų. Parodą bus galima atrasti su programėle #walk15 žaidimo ,,Rask Jurgio raktus“ pagalba.

Palangos Jurginių festivalį finansuoja Palangos miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba. Visą festivalio programą galima rasti čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Europos brasbendų čempionatas įsibėgėjo

Palangoje vykstantis Europos brasbendų čempionatas įsibėgėjo – ketvirtadienio vakarą kurorte užvirs kompozitorių kovos, o jau rytoj, penktadienį, prasidės pagrindiniai orkestrų ...
2024-05-02
Skaityti daugiau

Regionas

Bendrovės „airBaltic“ lėktuvai jau 15 metų skraido tarp Palangos ir Rygos

Latvijos oro linijų bendrovė „airBaltic“ balandį švenčia reikšmingą sukaktį – 15 metų, kai Palangą ir Rygą sujungė šios avialinijos.  „Lietuva ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

Regionas

Palanga kviečia į gintarines linksmybes

Organizatoriai žada, kad gegužės 10-12 dienomis, kai Palangoje jau 16 kartą vyks „Gintarinis savaitgalis”, turės ką veikti visi – ir ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This