Knygą apie 1923-ųjų įvykius pristatys ir Palangoje

Regionas

Palangos burmistro Jono Šliūpo muziejus kartu su Palangos miesto savivaldybės viešąja biblioteka gegužės 4 d. 17 val. kviečia į dokumentinio pasakojimo 1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai“ pristatymą Palangos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Vytauto g. 61).

Apie knygą pristatymo metu pasakos ją rengęs Klaipėdos universiteto istorikas dr. Vasilijus Safronovas. Renginį moderuos Jono Šliūpo muziejaus muziejininkė Renata Rachmanovaitė.

Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtosioms metinėms skirta knyga atskleidžia vieno svarbiausių XX amžiaus Lietuvos istorijos įvykių užkulisius. Leidinio, kuris apibūdinamas kaip dokumentų rinkinys, sudarytojas – mokslininkas V. Safronovas. Prie knygos parengimo taip pat prisidėjo Klaipėdos universiteto tyrinėtojai Vygantas Vareikis, Silva Pocytė, Laima Kuprienė, Vytautas Jokubauskas, R. Rachmanovaitė bei Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Zita Genienė.

Autorių kolektyvo siekis – Klaipėdos krašto likimą XX a. pradžioje nulėmusius įvykius parodyti iš įvairių rakursų, skaitytojams pateikiant ne tik Lietuvos, bet ir Jungtinės Karalystės, Lenkijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vokietijos saugyklose aptiktus dokumentus, iliustruojančius šių valstybių bei įvairių įvykiuose dalyvavusių veikėjų požiūrį į Lietuvos Respublikos pradėtą ir galiausiai laimėtą agitacinę, diplomatinę ir karinę kampaniją dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos.

Apie 1923-iųjų peripetijas šioje knygoje liudija karininkai ir diplomatai, žvalgai ir politikai, visuomenininkai ir administracijos pareigūnai, to meto politikos ekspertai bei gandų skleidėjai.

Knygos, prie kurios parengimo lėšomis prisidėjo Klaipėdos miesto savivaldybė ir Kultūros ministerija, leidėjas – Klaipėdos universiteto leidykla.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Skautų gatvė: laukiama lemiamo savivaldybės sprendimo 

Beveik metus su Nacionaline žemės tarnyba (NŽT) ir naująja Klaipėdos valdžia dėl užtvertosios Giruliuose esančios Skautų gatvės likimo Gyvenamųjų namų ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This