Metų knygos rinkimuose triumfavo Lietuvos jūrų muziejus

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

Antradienio vakarą Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje įteikti konkurso „Klaipėdos knyga 2022“ apdovanojimai.

Šiais metais bibliotekos organizuojamame konkurse varžėsi 22 knygos.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

Gražiausią knygą išrinko komisija, kurią sudarė dizaineriai prof. Alvydas Klimas, Agnė Kanaverskytė, Monika Gustaitė, Raimondas Žičkus, fotomenininkas Remigijus Treigys bei jai vadovavęs prof. Vakaris Bernotas.

Gražiausios 2022 metų knygos titulą pelnė Lietuvos jūrų muziejaus išleista knyga „Su jūra mes didesni“, kurios dizainą kūrė EZCO kūrybinė agentūra (Santas Mankevičius, Birutė Kotryna Kulikauskaitė).

Knygos „Su jūra mes didesni“ idėjos autorė Nina Puteikienė sakė, kad jos autoriams tai yra labai svarbus įvertinimas.

„Man ši knyga yra svarbi tuo, kad ji yra skirta Lietuvos jūrinės valstybės šimtmečiui. Knyga yra nedidelė, bet jai gimti prireikė trejų metų“, – teigė idėjos autorė.

Pagrindinė knygos mintis – pasitelkiant vizualą herojizuoti ryškiomis asmenybėmis buvusius kapitonus, kurie kūrė nepriklausomos Lietuvos laivyną. Tokia forma buvo pasirinkta, kad būtų galima pritraukti jaunimą. 

Kiekvienais metais populiariausią knygą renka patys skaitytojai, šįkart 2051 skaitytojų balsas lėmė, kad toks titulas teko knygai „Bėgliai. Jūrų keliais į Ameriką”, kurią irgi išleido Lietuvos jūrų muziejus.

Jo direktorė Olga Žalienė neslėpė džiaugsmo, kad abi muziejaus išleistos knygos triumfavo šių metų konkurse. Pasak direktorės, pastarojoje knygoje yra intriguojantis Justino Žilinsko tekstas apie lietuvių emigraciją į Ameriką. Pirminė knygos idėja buvo komiksai, bet vėliau ji virto iliustruotu romanu.

„Labiausiai verti pagarbos yra tie žmonės, kurie sudarinėjo knygą, vienas tokių Daumantas Kiulkys. Visa medžiagą po trupinėlį rinko Daumantas. Jis į knygą sudėjo daugybę dokumentų ir iliustracijų šia tema“, – kalbėjo O. Žalienė.

Renginyje įteiktas apdovanojimas leidyklai „Libra Memelensis“ už miesto istorijos puoselėjimą Kęstučio Demerecko knygoje „Viktorijos viešbučio paslaptys“.

Knygos autorius džiaugėsi, kad šiame renginyje susijungia autorius, leidėjas ir biblioteka. Pasak jo, tai gražiausias junginys.

„Šitą darbą, kurį jūs įvertinote, dirbau beveik ketverius metus. Rašydamas knygą atradau daug paslapčių, bet dar daugiau jų liko“, – sakė K. Demereckas.

Ceremonijos metu buvo įteikta padėka Klaipėdos universiteto leidyklai už fundamentalų leidinį „1923-ieji: Klaipėdos prijungimas prie Lietuvos. Dalyviai ir jų liudijimai“.

Buvo įvertinta ir daugiausiai balsų internete surinkusi Vladimiro Plotkino knyga „Seklys“.

„Klaipėda gali didžiuotis šia švente, bet aš manau, kad ši šventė tampa Lietuvos pasididžiavimu. Knygos, kurios buvo parodytos, gali reprezentuoti Klaipėdą, Lietuvą, o gal net ir Europą“, – sakė konkurso mecenatas Rimantas Cibauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Jūrų muziejus kviečia mokytojus registruotis edukacinėms veikloms

Lietuvos jūrų muziejus, bendradarbiaudamas su Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centru, balandžio 4 dieną rengia patyriminę-metodinę dieną, skirtą mokytojams. ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Teisme – Rimanto Cibausko šou

Apie 19 metų nelegaliai pastatyta tvora valstybinį žemės sklypą užtvėręs Klaipėdos verslininkas Rimantas Cibauskas, įpareigotas pats pasirodyti teisme, čia surengė ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Lietuvos jūrų muziejus priglaudė pirmąjį šių metų pamestinuką

Šį sekmadienį į Lietuvos jūrų muziejų atgabentas pirmasis šiemet pajūryje rastas išsekęs Baltijos pilkųjų ruonių jauniklis. Apie jį pranešė žmonės, ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This