Šiųmetinis „TheATRIUM“ tamsoje ieškos šviesos

Kultūra, Svarbu

7-ąjį kartą Klaipėdos dramos teatro organizuojamas tarptautinis teatro festivalis „TheATRIUM“, kaip ir anksčiau, neturi savo temos.

Pasak Klaipėdos dramos teatro meno vadovo Gintaro Grajausko, taip daroma neatsitiktinai. Esą jeigu būtų parinkta festivalio tema, tai tada spektaklius tektų atrinkti ne pagal kokybę, o pagal tai, ar jie atitinka temą. Visgi festivalis turi šūkį – šviesioji tamsos pusė.

Ryčio Laurinavičiaus nuotr.

„Fizikai pasakytų, kad tai apskritai yra neįmanomas terminas, nes tamsa yra šviesos nebuvimas. Bet, tarkim, tie patys psichologai galbūt pasakytų kitaip, kad kiekvienas žmogus tamsiais laikais, pačiais sunkiausiais laikais, bando išsaugoti savyje kažkokią šviesos kibirkštėlę, dieviškąją kibirkštį“, – sakė G. Grajauskas.

Birželio 1–22 dienomis uostamiestyje lankysis teatrų kolektyvai bei atlikėjai iš Latvijos, Ispanijos, Italijos, Portugalijos, Jungtinės Karalystės ir Taivano. Gegužės 24 -28 dienomis festivalio programą užkariaus lietuviški spektakliai, be to, šiais metais festivalis kvies potencialus teatro žiūrovus susitikti ir neformalioje aplinkoje: gegužės 9, 11 ir 18 dienomis „TheATRIUM“ renginiai vyks kavinėse.

„Tai savotiška mūsų pastanga užkabinti publiką, kuri galbūt iki šiol nėra atradusi teatro. Kvietimas klaipėdiečiams neužsidaryti savo miesto burbule, nes teatrinis pasaulis yra platus, net jeigu Lietuva ir nėra didelė“, – sakė teatro atstovė ryšiams su visuomene Kristina Sadauskienė.

Klaipėdiečiai turės galimybę neformaliai pabendrauti su Vilniaus miesto šokio teatru „Low air“, OKT/ Vilniaus miesto teatru bei Valstybiniu Vilniaus mažuoju teatru.

Festivalyje iš viso bus parodyti 7 spektakliai ir vienas koncertas, kuris ir pradės festivalį.

Koncertą birželio 1 d. surengs aktorė Keeley Forsyth iš Jungtinės Karalystės. Pasak G. Grajausko, kam patinka Bobo Dylano muzika, turėtų su malonumu jos paklausyti. Tai minimalistinė tamsi muzika apie žmones, patiriančius iššūkių savo gyvenime.

Latvijos teatras pristatys brolių Grimų pasaką tik suaugusiems. Įdomu tai, jog Latvijos kūrėjai repeticijų metu sukūrė savo kalbą, kuria kalbės spektakliu metu, bet kas vyks jame – bus galima suprasti.

Menininkė Raquel Andre iš Portugalijos pasaulyje yra žinoma kaip profesionali žmonių kolekcionuotoja. Birželio 20 d. bus pristatytas naujausias jos kūrinys „Įsimylėjėlių kolekcija“. Tiesa, kol kas niekas nežino, kaip atrodys šis performansas. Pati autorė ruošiasi tris dienas prieš performansą rinkti medžiagą Klaipėdose gatvėse – stebės įsimylėjėlius.

Organizatoriai žada itin intensyvią lietuvišką programą: per 4 dienas bus parodyta 11 spektaklių.

„Išties tankus tinklelis, turime stiprų repertuarą ir daug gerų spektaklių. Sudėtingiausia buvo suderinti grafikus, kad būtų patogus parodymo laikas tiek teatrams, tiek patiems žiūrovams. Mūsų yra stiprus techninis personalas, mes sugebėjome sudėti nemažai spektaklių į visas tris dramos teatro sales“, – sakė už lietuviškąjį repertuarą atsakingas Vilhelmas Milis.

Trečiadienį festivalį pristačiusioje spaudos konferencijoje Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys prisiminė „TheARTIUM“ pradžią, kuri, jo teigimu, nebuvo lengva – trūko finansavimo, sunku buvo pritraukti žymesnes teatro personas.

Šiais metais festivalis pateikia dar vieną naujovę – bilietus į festivalio renginius bus galima įsigyti tiesiogiai iš Klaipėdos dramos teatro. Prieš tai bilietai būdavo parduodami per tarpininkus – bilietų platintojus. Teatro vadovas teigia, kad taip bandoma būti dar arčiau žiūrovo.

„Kai bilietais prekiauji pats – turi santykį su pirkėju. Mes žinosime, kokie spektakliai yra mėgstamiausi, koks spektaklio laikas žiūrovams patogiausias. Norime, kad žmonės geriau jaustųsi pirkdami bilietus, tuo pačiu norime juos geriau pažinti“, – sakė T. Jočys.

Festivalio organizatoriai kviečia menininkus ir ne iš teatro pasaulio. Šiemet prisijungti prie teatralų pakviesta žinoma klaipėdietė juvelyrė Neringa Poškutė- Jukumienė.

Pasak menininkės, kūrybinis procesas dažnai nėra baigtinis, todėl ir jai sunku pažadėti kažką konkretaus, bet dramos teatras turės dvi menininkės instaliacijas.

„Labai noriu tai padaryti, keletą dienų atliksiu performatyvius veiksmus, tai nebus performansas. Ko gero, išvysite Klaipėdos dramos teatro balkoną kitaip, negu esate įpratę apie jį kalbėti“, – teigė juvelyrė.

Festivalio metu bus vykdomos dvi meistriškumo dirbtuvės. Birželio 22 d. teatro kūrėjas Po-Yuan Chung iš Taivano kvies visus norinčius į dvasines savęs pažinimo dirbtuves.

Kitos dirbtuvės bus skirtos tik profesionaliems aktoriams, šias dirbtuves rengs režisierius Alessandro Serra iš Italijos.

Jo įspūdingą spektaklį – Šekspyro „Makbetą” – klaipėdiečiai pamena iš prieš dvejus metus uostamiestyje vykusio festivalio.

Visą festivalio programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Auksiniu scenos kryžiumi įvertintas spektaklis – ir festivalyje „Theatrium“

Garso ir judesio spektaklio „Out of the Box“ kūrybinė komanda keliauja po Lietuvą. Balandžio-gegužės mėnesiais jos laukia ir susitikimai su ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This