Fiksuotos kainos elektros planai: kaip elgiasi tiekėjai?

ELTA

Lukas Juozapaitis (ELTA)
2023-05-04

Komentarų: 1

Vienam iš trijų didžiųjų nepriklausomų elektros tiekėjų „Ignitis“ paskelbus apie planus nuo liepos vienašališkai vartotojams sumažinti tarifus iki 28 ct/kWh, bendrovės konkurentė „Elektrum Lietuva“ panašaus sprendimo neplanuoja. Tuo tarpu kitas fiksuotos kainos planus siūlantis elektros tiekėjas – „Enefit“ – šiai klientų grupei jau ruošia pasiūlymą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ignitis“ ketvirtadienį pranešė, jog nuo liepos 1 d. vienašališkai sumažins elektros tarifus vartotojams, kurie nepasikeis turimo fiksuotos kainos plano, jei jis didesnis nei 28 ct/kWh. Įmonė šiai klientų grupei nustatys būtent 28 ct/kWh – iki šio tarifo pirmąjį metų pusmetį taikoma valstybės kompensacija.

„Ignitis“ užtikrins, kad tiems klientams, kurie iki liepos 1 d. patys nepasikeis turimo fiksuotos kainos plano į pigesnį, dabar turimos sąlygos po valstybės kompensavimo, neblogėtų“, – pranešė bendrovė.

Pasak „Elektrum Lietuva“ direktoriaus Martyno Gigos, toks sprendimas įmonei nereikalingas. Jo teigimu, „Elektrum Lietuva“ elektros kainas mažina jau nuo sausio, o klientai aktyviai renkasi pigesnius fiksuotos kainos pasiūlymus. Jis patikina, kad šiuo metu „Elektrum Lietuva“ siūlo fiksuoti 22 ct/kWh tarifą.

„Mes nelaukiame, kad mums kas nors leistų mažinti kainą – nuo sausio tą darome, pradėjome pirmieji, kaip ir priklauso greitiems ir alkaniems. Nereikia mums ir įstatymų pakeitimų – skaičiuojant nuo sausio beveik 60 tūkst. mūsų klientų atsiliepė į mūsų kvietimą ir persirašė sutartis pasirinkdami mokėti mažiau. Savo klientais mes ir toliau rūpinsimės, bet šiandien klausimas tiems, kas dar nepasirinko „Elektrum“: kam mokėti 28 (ct/kWh – ELTA), jei gali mokėti 22?“ – socialinio tinklo „Linkedin“ paskyroje reaguodamas į „Ignitis“ žingsnį rašė M. Giga.

Savo ruožtu „Enefit“ direktorius Vytenis Koryzna teigė, kad įmonė ruošia pasiūlymą daugiau nei 28 ct/kWh mokantiems klientams, kurie, anot jo, sudaro beveik ketvirtadalį visų „Enefit“ pasirinkusių buitinių vartotojų.

„Šiuo metu apie 24 proc. mūsų klientų turi sutartis, kuriose numatytos kainos aukštesnės nei 28 ct/kWh. Visiems jiems artimiausiu metu pateiksime pasiūlymą, kuriuo bus siekiama sumažinti tiekimo kainą“, – Eltai komentavo V. Koryzna.

Seimas balandžio pabaigoje leido nepriklausomiems elektros tiekėjams vienašališkai mažinti elektros energijos tiekimo kainą buitiniams vartotojams. Pastaraisiais mėnesiais elektros kainos biržoje nukritusios žemiau 28 ct/kWh, todėl nepriklausomi tiekėjai siūlo fiksuoti žemesnius tarifus nei iki kurio kompensuoja valstybė.

Vis tik, dabartinė kompensavimo tvarka galioja iki liepos, tad vartotojams, kurie užsifiksavo elektros tiekimo kainą dar tuomet, kai biržoje ji buvo aukšta, antrąjį metų pusmetį elektros tiekimas gali ženkliai pabrangti.

M. Giga vylėsi, jog per likusius kompensacijos galiojimo mėnesius didesnius nei 28 ct/kWh tarifus užsifiksavę įmonės klientai sutartis persirašys.

„Turime dar du mėnesius iki liepos 1 d. Tikiu, kad klientai patys pasirinks mokėti 22 ct/kWh, nes 28 ct/kWh yra daug“, – socialiniame tinkle teigė M. Giga.

Savo ruožtu V. Koryzna patikino, kad sutartis kas mėnesį persirašo iki 1 proc. „Enefit“ klientų – dalis jų tą daro patys, kitiems pasikeisti turimus planus siūlo pats tiekėjas.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

1 Comment

  1. Alfa

    Blogiau už ,,Ignitį” ir ESO kažin ar gali būti. Elektros tiekimo paslaugos, jei jas galima vadinti paslaugomis, nedaug nusileidžia elektros energijos gamintojų kainoms. Sunku suprasti visas Igničio kontorų investicijas į Jūrinį kabelį su keitikliais, į Nord Pool 38 proc. akcijų, į akumuliatorių baterijas šalia Baltarusijos. Neaišku su kuo mes ruošiamės sinchronizuoti dažnį. Jei su Europa, tai kam tie brangūs ir nepatikimi keitikliai, kurie jau įrengti ir ruošiamasi įrengti. Kam jungtis Lenkija, Bitėnai, Kruonis, kurią planuojama statyti. Ar tai Lietuvos interesas? Tam reikės daug milijonų, kuriuos turės sunešti elektros energijos vartotojai, o elektra kursuos ilgu keliu tarp Lenkijos ir Kruonio ir neš pelnus Igničiui. Jau dabar kažkas labai pelnosi perduodamas energiją srautu Baltarusija-Lietuva- Lenkija, bet dėl to energija visai nepinga Lietuvoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Verslas

Teismas: UAB „Ignitis“ padarė vartotojui moralinę žalą

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal fizinio asmens ieškinį UAB „Ignitis“ dėl moralinės žalos priteisimo. Ieškovas ...
2023-10-27
Skaityti daugiau

ELTA

Traukiantis tarptautinėms bendrovėms – nerimas dėl antrojo jūros vėjo jėgainių parko konkurso ir reputacinės žalos visam regionui

Nevienareikšmiškai vertinamas pirmojo jūros vėjo jėgainių parko aukcionas ir jo rezultatai padarė reputacinę žalą ne tik Lietuvai, bet ir visam ...
2023-08-06
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This