Eugenijus Gentvilas: koalicija atrodo blogai

ELTA

Augustė Lyberytė (ELTA)
2023-05-09

Komentarų: 1

Antradienį Seimui ketinant apsispręsti dėl bankų solidarumo įnašo, Liberalų frakcijos seniūnas, klaipėdietis Eugenijus Gentvilas sako, kad sutarimo šiuo klausimu valdančiosios koalicijos gretose nėra. Pasak politiko, Ministrų kabinetas nederino mokestinės iniciatyvos nei su Seimo liberalais, nei su Laisvės frakcijos atstovais. Todėl nuomonėms kardinaliai išsiskiriant, parlamentaro teigimu, koalicija atrodo blogai

Eugenijus Gentvilas. Algirdo Kubaičio nuotr.

„Koalicija atrodo blogai, todėl, kad niekada nebuvo derinta, jokiame koalicijos formate. O iš Vyriausybės atėjo šis pasakymas, kad bus toks mokestis. Čia mes koalicijoje turime išspręsti tuos reikalus patys“, – antradienį LRT radijui sakė E. Gentvilas.

Politikas mano, kad Finansų ministerijos pasiūlyta iniciatyva gali turėti daugiau žalos, nei naudos. Anot E. Gentvilo, naujas mokestis gali neigiamai paveikti šalies investicinę aplinką.

Visgi, jeigu Seimas priims naują įstatymą, liberalas pripažino, kad tokiu atveju jo vadovaujama frakcija rems Vyriausybės siūlymą papildomai į biudžetą surenkamas lėšas skirti karinėms reikmėms.

„Žinau, kad vyksta daug kovų dėl to, kaip panaudoti tuos pinigus. Tai jeigu jau vis tik bus priimtas šitas mokestis, mes palaikysime Vyriausybės poziciją karinio mobilumo poreikiams tenkinti“, – aiškino jis.

Tuo metu valdančiųjų konservatorių frakcijos Seime vadovė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė nesutiko su E. Gentvilo išsakytomis mintimis, neva laikinasis bankų solidarumo įnašas nebuvo aptartas su koalicijos kolegomis.

„Mes eigoje keitėmės nuomonėmis. Negalima taip sakyti, kad nebuvo jokio derinimo. Ir tikrai šis klausimas viešumoje svarstomas jau ne vieną savaitę“, – teigė ji ir priminė, kodėl Vyriausybė ėmėsi pastarosios iniciatyvos.

„Svarbiausia suprasti, kokiomis sąlygomis mes gyvenome – iš esmės tam tikri sunkumai yra sąlygoti karo Ukrainoje, kurį sukėlė Rusija. Dėl to ir Europos Centrinis Bankas turėjo imtis tam tikro papildomo reguliavimo, dėl ko bankai – ne dėl savo sprendimų, bet būtent Europos Centrinio Banko politikos – įgijo tas neplanuotas papildomas lėšas“, – sakė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

ELTA primena, kad antradienį Seime bus sprendžiama, ar galutinai pritarti Finansų ministerijos siūlomam laikinojo bankų solidarumo įnašo įstatymo projektui.

Įstatymo projektu norima nustatyti laikinojo solidarumo įnašo, taikomo dėl valstybės paramos priemonių ekonomikai skatinti taikymo, infliacijos ir pasikeitusios pinigų politikos krypties, susiformavus nelauktam reikšmingam finansiniam rezultatui, dydį, gautų lėšų panaudojimo tikslą, laikinojo solidarumo įnašo apskaičiavimo, deklaravimo, sumokėjimo ir administravimo tvarką.

Taip pat siūloma, kad įgyvendinant įstatymą surinktos lėšos būtų panaudojamos karinio mobilumo ir dvigubo naudojimo (civilinėms ir karinėms reikmėms) transporto infrastruktūros, taip pat karinės infrastruktūros, reikalingos priimančiosios šalies paramai užtikrinti, pritaikymo ir (ar) sukūrimo projektams finansuoti.

Palaikymą bankų solidarumo įnašui kol kas yra išreiškusi Seimo opozicija, o jo nepalaiko dauguma Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos frakcijų atstovų.

Prognozuojama, kad įgyvendinus įstatymus pagal tikėtiną scenarijų 2023 metais į valstybės biudžetą bus surinkta apie 130 mln. eurų, 2024 metais – apie 230 mln. eurų, o 2025 metais – apie 50 mln. eurų.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

1 Comment

  1. Klausimas

    Kaži, kada šito subinės su ausimis ir jo sūnaus daugiau politikoje neberegėsime?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

ELTA

Eugenijus Gentvilas įspėja dėl galimo konflikto po prezidento rinkimų

Antrosios kadencijos poste siekiančio šalies vadovo Gitano Nausėdos pergalė gali atnešti dar nematytų problemų dešiniųjų Ministrų kabinetui ir jo vadovei ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

ELTA

R. Žemaitaičio teisinės neliečiamybės klausimas gali ir nusikelti

Pirmadienį prasidėsiančios neeilinės Seimo sesijos metu planuojama svarstyti ir antisemitizmu kaltinamo parlamentaro Remigijaus Žemaitaičio, kandidatavusio į Klaipėdos merus, teisinės neliečiamybės ...
2024-02-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This