„Grigeo Klaipėda“ byla gali suformuoti pavojingą precedentą?

Aplinkosauga, Svarbu

Viena iš Klaipėdos apylinkės teismui liudijusių mokslininkių akcentuoja, jog bendrovės „Grigeo Klaipėda“ bandymas išsisukti nuo baudos už tai, kad 2021-ųjų liepą į Kuršių marias neteisėtai išleido gamybinį vandenį su toksiškais elementais, gali atverti teršėjams naudingą Pandoros skrynią.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad „Grigeo Klaipėda“ vadovui Tomui Eikinui atstovavusi advokatė Dovilė Murauskienė Lietuvos Aukščiausiajame Teisme įrodė, jog nors su 18,6 kub. m gamybinio vandens į marias ir pateko konkrečių kenksmingų medžiagų, tačiau to neužtenka konstatuoti, jog buvo padaryta žala.

Dabar jau Klaipėdos apylinkės teisme nagrinėjama dar viena su šiuo incidentu susijusi byla. Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) prašo už minėtą taršą priteisti iš „Grigeo Klaipėda” 4444,17 Eur žalos atlyginimą, 5 proc. dydžio procesinių palūkanų ir bylinėjimosi išlaidas.

Tuo metu „Grigeo Klaipėda” su tokiu ieškiniu nesutinka ir tvirtina, kad jokia žala aplinkai nebuvo padaryta, nes į marias esą išleistas itin mažas kiekis apyvartinio technologinio vandens nelėmė ir negalėjo lemti jų ekologinės būklės pokyčių ar pablogėjimo. Bendrovė nesutinka ir su žalos masto nustatymu bei skaičiavimu.

Paskutinio šios bylos posėdžio metu liudijo trys ekspertai.

Vienas jų – Gamtos tyrimų centro vyriausiasis mokslo darbuotojas dr. Ričardas Paškauskas – teigė, jog yra negerai, kad tarša pateko į Kuršių marias, tačiau tai esą negalėjo pakeisti ekosistemos funkcionavimo.

„Būtų neteisinga sakyti, kad bet koks teršimas nedaro įtakos, bet aš remiuosi koncentracijos pasiskirstymo prielaida. Žalos vertintojai turėtų tai tiksliau pasakyti ir įvertinti“,- teigė dr. R. Paškauskas

To paties tyrimų centro mokslininkė dr. Milda Stankevičiūtė sakė, kad teršalų skiedimas visada sumažina toksiškumą.

„Klaipėdos sąsiaurio vandens toksiškumo tyrimo nesame atlikę. Be to sakyti, kad vanduo buvo toksiškas negalime. Jeigu pats vanduo būtų toksiškas, tai matytume mirusias žuvis“, – dėstė dr. M. Stankevičiūtė.

Tuo metu Vytauto Didžiojo universiteto prof. Laima Česonienė teigė, kad norint įvertinti padarytą konkrečią žalą ekosistemai reikėtų atlikti brangius tyrimus. Pasak jos, nors poveikis padarytas nedidelis, bet jis padarytas.

„Tokie kiekiai esminės žalos nepadarė, tačiau noriu atkreipti dėmesį, jeigu bus nenubausta, tai bus precedentas visiems leisti nuotekas jas praskiedžiant“, – kalbėjo prof. L. Česonienė.

Tuo metu „Grigeo Klaipėda“ advokatė D. Murauskienė tikino, kad šis taršos atvejis esą buvo visiškai netyčinis, viskas nutiko dėl sklendės gedimo.

„Tai buvo apyvartinis vanduo, kuris paimtas iš pačių Kuršių marių su visais esančiais teršalais. Kitaip tariant jeigu pasiėmei teršalus iš marių ir vėl pili atgal, tai jau esi pažeidėjas?“, – dėstė ji.

Sprendimo šioje byloje teks dar gerokai palaukti, nes po mėnesio vyks dar vienas posėdis, skirtas baigiamosioms kalboms.

2 Comments

  1. Įdomų teisėjai ką atstovauja?

    Materialinė gerovė ar visuomenini interesą?

    Reply
    • vigis

      teismai neturėtų atstovauti nei materialinės gerovės nei visuomeninio intereso. Teismui atstovauti kažkurią, suinteresuotą bylos baigtimi, pusę, yra nusikaltimas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bendrovės „Grigeo Klaipėda" byla vienai dienai buvo persikėlusi į uostamiestį

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas išvažiuojamajame teisiamajame posėdyje, kuris vyko Klaipėdos apygardos teisme, baigė liudytojų apklausas. Teismui yra pateiktas prašymas papildomai ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This