Geriausia pripažinta minimalistinė sovietinio karių memorialo sutvarkymo idėja

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė paskelbė supaprastinto Antrojo pasaulinio karo Sovietų sąjungos karių palaidojimo vietos pertvarkymo projekto idėjos konkurso preliminarią eilę.

Konkursui, kaip sutvarkyti šalia S. Daukanto gatvės esančią erdvę, buvo pateikti šeši projekto idėjos pasiūlymai. Konkurso projektų vertinimo komisijos sprendimu vienas iš pateiktų projekto pasiūlymų, pavadintas FHV0409, buvo nevertintas. Komisijos nuomone, šio projekto teikėjai aiškinamajame rašte nurodydami vizualizacijų autorius pažeidė konkurso sąlygų reikalavimą dėl anonimiškumo.

Pirmą vietą (94,17 balų iš 100 galimų) komisiją skyrė projektui NAU2023 (autoriai Ramūnas Amšiejus ir Mantė Černiūtė-Amšiejienė).

Jie siūlo erdvę integruoti į bendrą „Skulptūrų parko audinį”. Įgyvendinant autorių idėją būtų gausinamas žaliųjų zonų plotas ir sodinama daugiau naujų medžių, išsaugomos akmeninės lentos su pavardėmis ir jomis pažymima palaidojimų vieta, bet atsisakoma erdvę ribojančių betoninių sienučių, įrengiami nauji pėsčiųjų takeliai.

Antra vieta (76,67 balų) skirta projektui SSS2023 (Adomas Skiezgelas, Edmundas Pilvelis, Eglė Vainoriūtė, Tadas Sviderskas).

Trečia vieta (72,5 balų) atiteko projektui KLP0700 (Vainius Pilkauskas, Lukas Kavaliauskas, Rasa Pilkauskaitė).

Ketvirtoje vietoje (53,33 balų) liko projektas KNT1724 (Gediminas Petrauskas).

Penkta vieta (40,01 balų) skirta projektui AAA4321 (autoriai Justina Muliuolytė, Tadas Jonauskis, Lukas Kulikauskas, Jūratė Volkavičiūtė, Filip Munch Bak).

Idėjas vertinusią komisiją sudarė Marijus Mockus, Klaipėdos miesto savivaldybės vyr. architektas (komisijos pirmininkas), Vitalijus Juška, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas, skulptorius Algirdas Bosas, architektai Laimonas Bogušas ir Tadas Balčiūnas bei istorikas Zigmas Vitkus.

Anot savivaldybės, šiuo metu toliau vyksta viešojo pirkimo procedūros – tikrinama, ar nėra pagrindo dalyvius pašalinti iš konkurso, ar jie atitinka kvalifikacijos reikalavimams.

Galutinė eilė ir konkurso laimėtojas bus paskelbti atlikus viešųjų pirkimų procedūras. Su juo savivaldybė turėtų pasirašyti sutartį dėl techninio projekto parengimo.

Konkursą organizavo Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, už tai iš savivaldybės gavusi 10 tūkst. eurų.

Projekto konkurso pirmąsias 3 vietas užėmusius dalyvius buvo numatyta apdovanoti piniginiais prizais (premijomis): I vieta – 8000 eurų, II vieta – 5000 eurų, III vieta – 3000 eurų.

13 Comments

  1. Marijus

    O grynai tipinis taip keikiamo „sovietmečio” vertas požiūris – viską sunaikinti. Ir iš to dar kuo riebesnius Otkatus gauti…

    Reply
  2. Linas

    Teisingai, žolytė, pėsčiūjų takai

    Reply
  3. Ek

    Sveikinu ir džiaugiuosi dėl SKONINGO, estetinio sprendimo. Kukli ramybes vieta – kokia ir priklauso buti ramybes vieta.
    Aciu Mantei ir Ramunui – lauksim daugiau vakarietisku pasiulymu miestui.

    Reply
  4. Nojus

    Nėr ko čia labai išlaidauti- integruoti į šalia atnaujinamą Skulptūrų parką, ir tiek. Sutvarkyti takai, apšvietimas įrengtas, ko čia betrūksta. Galėtų Artūras parengti reportažą apie atnaujinamą Skulptūrų parką. Įdomu, kokie pokyčiai, pabaigos link?

    Reply
    • Anonimas

      Galiu trumpai aprašyti neigiamus aspektus : 1. tyliai „dingo” krepšinio aikštelė, buvusi prie Udovickio namo ir Šakalienės šiukšlyno, 2. mano nuomone , šalutinių takelių perteklius, nes kaip jau įprasta, reikėjo kuo daugiau lėšų išleisti betonui; 3. Nebėra įstrižo
      ištisinio praėjimo nuo Tautų kultūrų centro iki S. Daukanto g. , .t.y. reikės eiti kampu. Beje, lygiai toks pats hipsterių suprojektuotas nepatogus kampas yra atsiradęs ir Danės skvere ,kur nebegalima skersai eiti į Karoso g. Pasirodo, kad sovietų laikais projektuotojai buvo nuovokesni ir praktiškesni, nei dabartiniai gražių paveiksliukų ir spalvingų vizualizacijų rengėjai.

  5. Asta

    Palikite betonines sienas. Nugriausit už brangiai, paskui pasigesit ir statysit prastą už labai brangiai. Tokių sienų šiandieniniai hipsteriai net pasitrūkčiodami nepastatytų.
    p.s. šaškių lauką ir darželinukas nupieštų, tam konkurso skelbti nereikia.

    Reply
    • ezys

      o kam jums tos betonines sienos, bijote, kad numireliai nepabegtu? Gal dar spygliuota viela apvynioti?

    • Ežiui

      Ežiui kažkas užlipo ant galvelės. Betoninės sienos demontavimas bus brangiausia darbų dalis.

  6. Na

    dabar aišku kas mieste demonstruoja madą kiekvieną suoliuką „papuošti” šiukšliadėže. Na nejau Amšiejai nesupranta, kad sėdėti prie šiukšlių dėžių nėra labai malonu ir net higieniška -sovietija. Dar vizulkėje semkų pabėrė balandžiams – P…..c. O gal būtų galima šiukšlę 20-30 metrų panešėti ? Ar namie jūs taip pat šiukšlių kibirą laikote prie fotelio? O šiaip , kad daugiau medžių, atsisakoma visokių memorialkultinių sienelių tai labai gerai. Antkapiai apžels ir koloradai galės ieškoti.

    Reply
  7. Anonimas

    Palikite tas betoninės sienas ir darbai kainuos 5 kartus pigiau. Palei memorialinę sienelę ir tas betoninės sienas reikėtų iškloti vidutinio pločio taką su vienpusio judėjimo žymėjimu/ženklu , kad kuo mažiau koloradų į krūvą rinktųsi Pergalės dieną. O dabar prašau man 9000 EUR premiją už idėją ir lėšų sutaupymą.

    Reply
    • ezys

      dalyvaukit konkurse 😉 bet juk nedalyvausite, nes per sunku 🙂

  8. Anonimas

    Kaip tai iš vis galima pavadinti projektu ?

    Reply
    • Anonimas

      projèktas [lot. projectus — mestas į priekį]:
      1. iš anksto parengta dokumentacija, pagal kurią numatytą objektą galima pagaminti, pastatyti, patobulinti, suremontuoti;
      2. parengtinis, numatomasis, negalutinis kurio nors akto arba dokumento tekstas;
      3. planas, sumanymas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Pristato Algirdo Boso retrospektyvinę darbų parodą

Klaipėdos Prano Domšaičio galerija balandžio 19 d., penktadienį, 18 val., kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į Algirdo Boso parodos „Pusiaukelė“ ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Kitoks Klaipėdos valdžios požiūris jau atsiėjo apie pusę milijono

Dėl to, kad dabartiniai Klaipėdos vadovai atsisakė įgyvendinti kai kuriuos pirmtakų suplanuotos projektus, jiems jau išleisti miestiečių pinigai buvo negrįžtamai ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This