Balandį – pigiausia elektra per beveik dvejus metus

Verslas

Skelbiama, jog balandį didmeninė elektros kaina buvo mažiausia per pastaruosius beveik dvejus metus. Praėjusį mėnesį vidutinė didmeninė elektros kaina „NordPool“ biržos Lietuvos kainų zonoje siekė 8,1 ct/kWh (su PVM) ir buvo beveik ketvirtadaliu mažesnė nei kovą. Prognozuojama, kad gegužę elektros kainos turėtų išlikti panašiame lygyje.

Žemiausia balandį „NordPool“ biržoje fiksuota valandinė kaina buvo neigiama -0,11 ct/kWh (su PVM). Aukščiausia – 24,4 ct/kWh (su PVM), vidurkis – 8,1 ct/kWh (su PVM). Lyginant su kovu, elektra pigo 24 proc. Tuo metu vidutinė galutinė elektros kaina turintiems su birža susietą planą, buvo apie 18 ct/kWh su PVM (pasirinkusiems ESO planą „Standartinis“ ir vienos laiko zonos tarifą).

Kaip teigia nepriklausomo energijos tiekėjo „Enefit“ rizikų valdymo padalinio vadovas Valdemar Fiodorovič, palankias kainų mažėjimo sąlygas lėmė krentantis bendras elektros vartojimas bei energijos gamyba iš atsinaujinančių energijos išteklių – daugiausiai hidroelektrinėse. Prisidėjo ir Suomijoje veiklą pradėjusi atominė elektrinė.

„Paprastai balandį didmeninė elektros kaina būna žemiausia dėl mažėjančios paklausos ir įsibėgėjančios gamybos. Tiesa, nors elektros gamyba, lyginant su kovu, buvo 16 proc. mažesnė, tai nesutrukdė pasiekti puikių rezultatų. Štai bendras energijos suvartojimas kovą siekė 1021 GWh arba 1,37 GWh per valandą, o balandį – 902 GWh arba 1,24 GWh per valandą. Tad valandinis vartojimas mažėjo 9,5 proc.“, – pranešime pažymi V. Fiodorovič.

Anot energetikos eksperto, praėjusį mėnesį trečdaliu ‒ nuo 242 GWh iki 166 GWh ‒ mažėjo ir elektros generacija iš vėjo jėgainių. Šį praradimą iš dalies kompensavo išaugęs saulės elektrinių indėlis. Iš viso jos balandį sugeneravo 51 GWh švarios elektros, t. y. 50 proc. daugiau nei kovą. Dar 78 GWh pridėjo hidroelektrinės.

Lyginant su kovu, gamyba iš atsinaujinančių elektros energijos šaltinių padengė mažesnę dalį visos šalyje suvartotos elektros energijos. Viso – kartu su šiluminėmis elektrinėmis ‒ Lietuvoje balandį pagaminta apie 320 GWh elektros energijos ir užtikrinta kiek daugiau nei trečdalis viso šalies suvartojimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Klaipėdos konteinerių terminalui - žaliosios energijos naudotojo sertifikatas

Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT) tapo viena pirmųjų Klaipėdos uoste veikiančių įmonių, įsipareigojusių savo reikmėms naudoti elektros energiją tik iš atsinaujinančių ...
2024-04-30
Skaityti daugiau

ELTA

Pinga visuomeninis elektros ir dujų tiekimas, didėja valstybės reguliuojami elektros tarifai

Nuo sausio 1-osios įsigalioja nauji elektros ir dujų tarifai. Elektros tarifus visiems vartotojams sausį–liepą didins pakelta reguliuojamoji kainos dalis, tuo ...
2024-01-01
Skaityti daugiau

Verslas

„Mano BŪSTO“ klientams – žalioji elektra bendrojo naudojimo patalpų reikmėms

Visapusę daugiabučių namų priežiūrą vykdanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ pranešė, jog namų bendrojo naudojimo patalpų reikmėms pradėjo pirkti vėjo jėgainėse gaminamą ...
2023-07-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This