Naujoji miesto valdžia patenkins Skautų gatvės gyventojų norus?

Miestas, Svarbu

Nuo 2006-ųjų užkardu ir metaliniais vartais dalį Skautų gatvės užvėrusios Girulių gyvenamųjų namų bendrijos „Gintaro krantas” advokatas viliasi, kad naujoji Klaipėdos valdžia pritars jo klientų siūlymams ir šioje istorijoje galiausiai bus padėtas taškas.

Žinia, šiai bendrijai anksčiau vadovavo naujojo mero Arvydo Vaitkaus komiteto „Ištikimi Klaipėdai” narys, į miesto Tarybą vėl išrinktas verslininkas Arūnas Tuma. Registrų centro duomenimis, jis dabar yra šios bendrijos valdybos narys. Tačiau pats A. Vaitkus tikina, kad visada vadovausis visuomeniniu, o ne privačiu interesu, nors kartu ir užsimena manantis, jog yra „specifinis politinis požiūris į šį kvartalą”.

Į šią Skautų gatvės dalį automobiliais gali patekti tik prestižiniu laikomo kvartalo gyventojai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Neatveria 17 metų

Istorikas Vasilijus Safronovas knygoje „Klaipėdos miesto istorija” rašo, kad XIX a. būsimuosiuose Giruliuose pradėjus plėtoti rekreacinę zoną buvo suformuota kurorto promenada (Badepromenade), jūros link vedusi nuo girininkijos ūkio per kurhauzą. Jos trasos likutis – šiandieninė Skautų gatvė.

Sovietmečiu šioje vietoje buvo įkurta prekybos uostui priklausiusi pionierių stovykla, kuri buvo privatizuota kartu su ja valdžiusia Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”) ir galiausiai virto gyvenamuoju kvartalu.

Pirmą sykį klausimą, ar teisėtai užtverta dalis Skautų gatvės, einančios per kvartalą, dar 2006-ųjų kovą iškėlė tuometinė dienraščio „Vakarų ekspresas“ žurnalistė Natalija Mogučaja-Vaineikienė.

Klaipėdos savivaldybės administracijai galiausiai nusprendus įregistruoti šią gatvę kaip miesto turtą, to padaryti nepavyko, nes dalis gatvės pateko į bendrijai „Gintaro krantas“ išnuomotą sklypą, o servituto čia neliko dar 2003 metais, kai tuometinė apskrities viršininkė Virginija Lukošienė, vėliau pati įsikūrusi šiame kvartale, pasirašė susitarimą dėl valstybinės žemės nuomos sutarties pakeitimo su sklypo nuomininke „Klasco“. 2004 m. gruodį apskritis nutraukė sutartį, pasirašytą su „Klasco“, ir sudarė sutartį su „Gintaro krantu“, kuris prieš tai buvo šio sklypo subnuomininkas.

Galiausiai savivaldybė kreipėsi į Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT), kad ši pašalintų kliūtį miestui tapti gatvės savininku. Pastaroji atliko patikrinimą ir konstatavo, kad sklypo dalis (gatvė, keliai prie namų bei plotas, kuriame bendrija esą ketina statyti bendruomenės namus) naudojama ne pagal paskirtį ir nusprendė nutraukti jo nuomos sutartį. Toks sprendimas sukėlė bendrijos „Gintaro krantas“ narių nepasitenkinimą ir jie pateikė ieškinį.

Šioje byloje bendrija kaip įrodymą pateikė 1998 m. lapkritį darytą nuotrauką, liudijančią, jog ir iki kvartalo statybų pradžios čia buvo uždara teritorija, per kurią nevyko tranzitinis eismas.

Pirmos instancijos teismas buvo konstatavęs, kad NŽT sprendimas yra teisėtas, o Klaipėdos apygardos teismas priėmė bendrijai palankų sprendimą. Tačiau NŽT buvo pateikusi kasacinį skundą, kurį priėmė nagrinėti Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Pastarojo kolegija konstatavo, kad nors ir reikia atsižvelgti ir į tokioje žemėje esančių statinių savininkų nuosavybės teisę, negali būti sudarytos prielaidos, jog būtų nesilaikoma efektyvumo principo, kuris reiškia, kad turi būti siekiama maksimalios naudos visuomenei ir turi būti veikiama visuomenės interesais. Teisėjų kolegija taip pat priėjo prie išvados, kad bendrija, užtverdama per savo nuomojamą teritoriją einančią gatvės dalį, sudarė galimybę tik savo nariams naudotis šia gatve, paneigdama kitų visuomenės narių teisę naudotis šia gatve susisiekimo tikslais. Konstatuota, kad šiais veiksmais bendrija pažeidė teisės aktuose įtvirtintą reikalavimą naudotis ne aukciono būdu išnuomotu valstybinės žemės sklypu užtikrinant teisingą visuomenės interesų ir nuomininko teisių pusiausvyrą ir taip sudarė pagrindą nutraukti valstybinės žemės nuomos sutarties dalį dėl sklypo dalies.

LAT bylą grąžino apygardos teismui, kuris nurodė ją nagrinėti pirmai instancijai.  Tačiau čia šios bylos nagrinėjimas 2021 m. spalį buvo sustabdytas tol, kol buvo nagrinėjama kvartale gyvenančio Klaipėdos universiteto infrastruktūros prorektoriaus Benedikto Petrausko ir jo kaimynės Irinos Baltrunenės inicijuota byla.

Mano, kad nauja valdžia gali elgtis kitaip

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad kovo pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) konstatavo, jog B. Petrausko ir I. Baltrunenės skundas yra pagrįstas. Jie tvirtino, kad NŽT neteisėtai išėmė iš viso sklypo tą dalį, kuri būtų skirta Skautų gatvei.

Sutikimą-prašymą tokiam veiksmui buvo davusi pati bendrija, kuriai tuo metu vadovavo A. Tuma, tačiau B. Petrauskas ir I. Baltrunienė akcentavo, kad prie atitinkamo prašymo nebuvo pridėtas įgaliojimas, patvirtinantis A. Tumos teisę teikti prašymus žemės sklypo bendrasavininkių vardu, todėl esą reikia laikyti, kad toks prašymas buvo pateiktas neįgalioto asmens.

LVAT nusprendė, kad pagal esamą teisinį reguliavimą matininkai turėjo gauti rašytinį B. Petrausko ir I. Baltrunienės sutikimą dėl atliktų šio plano pakeitimų, tad NŽT veiksmai buvo pripažinti neteisėtais.

Šią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau vėl surengė posėdį atnaujintame procese dėl žemės nuomos sutarties nutraukimo, tačiau jis truko neilgai.

„Gintaro kranto“ advokatas Jovitas Elzbergas išdėstė, jog esą atsiradus naujai miesto valdžiai galbūt jau galima taikiai išspręsti šį ginčą.

„Turinio atsakovas šioje byloje yra savivaldybė, o NŽT tik formalus”, – teigė jis.

Tačiau byloje Klaipėdos savivaldybės administracijai atstovaujanti Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Eglė Mockienė teigė, jog po naujos valdžios susiformavimo jokių svarstymų dėl šio klausimo dar nebuvo.

Tuo metu J. Elzbergas tikino, kad bendrijos nariai esą jau bando derinti susitikimą savivaldybėje, tik jis tiksliai nežinantis, ar su meru, ar su administracijos direktoriumi.

„Gatvės poreikis turi būti nustatytas analize. Gatvės poreikis gali būti patenkintas leidžiant ja naudotis pėstiesiems ir dviratininkams”, – dėstė advokatas.

Anot jo, šia gatve nėra kur tranzitu važiuoti, šalia esanti Poilsio namų ir kitų negamybinių pastatų savininkų bendrija „Bangos aidas” esą irgi nenori, kad atsirastų toks eismas. Beje, apie pastarosios bendrijos, kurioje namą turi ir kitas A. Vaitkaus komandos narys Vidmantas Dambrauskas, žemės reikalus šių metų vasarį reportažą buvo parengęs Tiriamosios žurnalistikos centras Siena.lt.

J. Elzbergo įsitikinimu, šioje vietoje užtektų įtvirtinti servitutą, kuris užtikrintų atvirą taką pėstiems ir dviratininkams. Forma kaip tai užtikrinti – ar tai būtų neuždaromi vartai, ar gatvės susiaurinimas – esą tik techninis klausimas.

„Toks buvo toks siūlymas pateiktas ankstesnei miesto valdžiai, bet jis buvo atmestas”, – teigė J. Elzbergas.

Bylą nagrinėjanti teisėja Viktorija Čiapaitė, įsiklausiusi į tokius argumentus, nusprendė padaryti pertrauką, kad bylos šalys galėtų pabandyti surasti taikų sprendimą.

Kitas posėdis numatytas birželio pradžioje.

Vadovausis visuomenės interesu?

A. Vaitkus „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad iki šiol iki jo dar neatėjo informacija, kad šio kvartalo gyventojai pageidauja susitikimo ir nori tartis dėl Skautų gatvės likimo.

„Kad galėčiau komentuoti, pirmiausia reikia įsigilinti į reikalo esmę”, – sakė meras, paklaustas, kokia būtų jo pozicija šiuo klausimu.

Pasiteiravus, ar jis galės priimti objektyvų sprendimą, kai bendrijos valdybos nariu yra jo bendražygis A. Tuma, meras tuo neabejojo.

Arūnas Tuma ir Arvydas Vaitkus lemiamą rinkimų vakarą. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Manęs labai dažnai klausia, ar galėsiu spręsti vienus ar kitus klausimus, nes dirbau uoste. Esu žmonių išrinktas meru spręsti visus aktualius klausimus. Ir laikausi pozicijos, kad joks privatus interesas negali būti aukščiau už visuomeninį. O teisės viršenybė turi būti, galiojantys sprendimai turi būti vykdomi”, – tikino A. Vaitkus.

Kartu jis pabrėžė, jog kiek jam kartų yra tekę būti minėtoje vietoje, jis visada matė, jog Skautų gatve pėstute ar dviračiu galima praeiti.

Bendrija kartas nuo karto dienomis vis palaiko atitvarą pakeltą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Net ir pravažiavus pakeltą atitvarą atsiremsi į metalinius vartus, kurių spyna jau net parudijusi. Martyno Vainoriaus nuotr.

Užrašas ant ūkvedžio būdelės skelbia, kad naktį ar anksti rytą per kvartalą iki jūros nenueis net pėsčiasis. Martyno Vainoriaus nuotr.

Anot mero, egzistuoja „specifinis politinis požiūris į šį rajoną”, nes mieste netrūkta ir kitų vietų, kur yra užkardais užtverti pravažiavimai.

16 Comments

  1. "Skautų" kova dėl vartų

    Jei meras talkins savo „komandos’ vyrams- gyventojų pasitikėjimas kris. Gal nakčiai tuos „rojuje gyvenančių ” vartus ir galima užverti, bet dieną? ??Ko bijote- turtingi ir laimingi? Ko? Bastilijos- „lietuviškos Skautų gatvelės’- niekas su revoliucijos jėga neatims! Lietuviai romūs kaip avys. Man tik juokingas ir keistas tas „Skautų” pavadinimas. Garbingos veiklos- Skautijos – vardas tiesiog užgrobtas. Kokie Jūs, Chebryte, skautai?

    Reply
  2. vigis

    Kai turtingi žmonės nusiperka brangų ir gražų sklypą, ar namą už labai didelius pinigus, negražu apkalbinėti ar pavydėti. Bet kada turtingi ir įtakingi žmonės nusiperka įstatymą (nesvarbu pigiai ar brangiai), tai turtingi žmonės neturtėtų stebėtis, kad atsiranda besipiktinančių.

    Reply
  3. Klemka

    Na su skautų g. viskas jau aišku, o kaip bus su Smilties Pylimo gatvės dalies privatizavimu, ši gatvė egzistuoja daugiau ne 45 metus, o dabar jau pasirodo kada tai ne gatvė o kiemas (paskutiniai galimai kokie 5 metai).

    Reply
  4. Šiaip man jau nusibodo tas nuolatinis " patriotinis " aimanavimas

    Nesupratau , ko aimanuotojai nori ? Prasilėkti su auto ta gatvele ? Pėstute ar dviračiu eismas vyksta kaip supratau . Mieste yra kiemų , kurie taip pat priklauso ” namo gyventojams ” – yra šlagbaumai . Nustokite inkšti nes jau bjauru klausytis .

    Reply
    • nuobodai

      O nuotrauką matei, kad atitinkamų paros metu draudžiama tą gatvelė praeiti.

    • .....

      O ką gali padorūs žmonės naktį veikti šioje gatvelėje ? O nuo valkatų reikia saugotis .

  5. Marijus

    Gyventojai (eiliniai) su „brendžio dėžutėmis” negali gi prie mero prieiti, tad…

    Reply
    • Fui ....

      o tu bandei prie mero prieiti ? Esate apgailėtini ….Teismuose aiškinasi ir seniai ! !!!!

  6. Anonimas

    Jei neklystu (pataisykite) ten gyvena/gyveno visas buvęs ir esamas valdžios „bebrynas” : B.Petrauskas, V.Lukošiėnė, A.Tuma, V.Dambrauskas, garsusis buvęs teisėjas A.Daugėla. Parašykite kas žino daugiau, susidarytu informatyvi „Garbės lenta”. Kiek atsimenu (pataisykite, jei klystu), netgi buvo priimta įstatymo pataisa, kuria buvo susiaurinta pajūrio apsaugos zona, galimai tam, kad ten galėtų įsikurti mūsų elitazzz.

    Reply
    • Nusivylusi

      Iš tiesų, bebrynas suįžūlėjo. Maža to, kad pastatė namus ten, kur statyba buvo negalima, be to, gavę žemę ne konkurso keliu, bet dar ir daug metų draudžia praeiti pėstiesiems. Jiems, matykite, žmonės kelia grėsmę.
      Tai gal ir kitų miesto individualių ar daugiabučių namų savininkai gali apsitverti kiekvienas savo teritoriją dėl „saugumo” ir neleisti praeiti ar pravažiuoti per tuos sklypelius kitiems?
      Ir nereikia apsimesti, kad kažkuriomis valandomis užtvaras pakeliamas. Jei dabar, po daugelio metų bylinėjimosi, ir pakeliamas, tai tik kai kuriomis valandomis, kurias manosi turintys teisę nustatyti patys bebrai.
      O iš tiesų jokių užtvarų nė neturi būti – jų įrengimas viešoje teritorijoje nenumatytas jokiais teisės aktais.
      Tik bijau, kad padėtis nepasikeis niekada, ypač turint omenyje, kad dabar tarybos nariais yra tie patys Dambrauskas ir Tuma.
      Deja, deja…

  7. Anonimas

    Kada teikincit eilinius žmones

    Reply
  8. Praeivis

    Varnas varnui akies nekerta. Vaitkus ir jo „komanda” – pati geriausia proga legalizuoti tai, kas šiuo atveju prieštarauja visuomenės interesui ir taisyklėms. Dar ir policjos postą už valdiškus pastatys, kad būtų griežta face control. Pagal loginę seką, tuoj ir privatus pliažas su spygliuotos vielos tvora ir sargyba pasirodys.

    Reply
  9. Šaunuolis Vaitkus !

    Didžiai daliai rinkėjų labai patinka tokie apsukrūs veikėjai, kombinatoriai. Tai dar ne vieną aferą pamatysime.

    Reply
  10. Rubliovka

    šiaip tai šlykštu kai tiek metų ir tokių reikalu bylinėjasi net ir buvę miesto merai ( B.Petrauskas) . Ir tuo pat , vėliau, klaskininku. Kaip jį laiko dar KU ir miesto profesūrai ne gėda? Istorija labai panaši ir su R.Cibausko tvoromis, beje, taip pat labai ketinusio tapti miesto meru. Ten jų, buvusių, ir daugiau. Elgesys ir norai apgailėtini , jau nepaisant pačių sklypų įsigijimo faktų, advokatams motyvuojant kažkokiu formalaus popieriaus-įgaliojimo trūkumu. Ar ieškant „teisingumo” Teismuose už biudžeto pinigus. Advokatui nereikėtų iškraipyti esmės- susitarti reikia ne su savivaldybe ( ji tik samdoma miesto bendruomenės), o su miesto bendruomene nes gatvė yra vieša erdvė ir tai viešas interesas. Tikra tiesa, ten nėra viešo objekto prie kurio reiktų važiuoti ( šiandien) tai ir pastatykite ženklą eismas draudžiamas, bet nusiardykite margaspalves tvoras, vartus ir sargo būdas. Naujam merui iš ties bus išbandymas ir tuo pat parodymas kam jis dirbs ir ką atstovaus. Nėra čia ką nei aiškintis nei susitikinėti nei tartis. Net laiką tokiems susitikimams skirti. Pats toks noro apsitverti faktas yra gėdingas, apgailėtinas ir nepriimtinas deklaruojant bendruomeniškumą mieste.

    Reply
    • Anonimas

      Apgailėtina yra tai, kad ~40 procentų rinko tokią miesto valdžią 🙂

    • Anonimui ir kas blogai su valdžia ?

      Nesupratai ” patriote ” teksto ? Šioji valdžia ne prie ko tos ” tvoros ” ? Teismai vyko jau senokai iki jų išrinkimo . O žmonės gyvena ten kur yra suteikta galimybė gyventi . Sklypų savavališkai neužėmė .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Mirtinas incidentas BKT: padėtas tik vienas taškas 

Prireikė beveik ketverių metų, kad galutinai būtų patvirtintos išvados, kas gi buvo kaltas dėl to, jog 2020-ųjų vasarą Birių krovinių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This