Eugenijaus Gentvilo neįtikina ministrės paaiškinimai

ELTA

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė (ELTA)
2023-05-17

Komentarų: 2

Valdančiajai koalicijai priklausančio Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas, klaipėdietis Eugenijus Gentvilas teigia, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės pateiktos kanceliarinių lėšų panaudojimo ataskaitos viešoje erdvėje kilusių abejonių neišsklaidė ir nepadėjo jai atsikratyti reputacinės dėmės. Politikas taip pat antrina opozicijos išsakytai idėjai, kad ministrė kilusius klausimus dar galėtų pabandyti atsakyti pateikusi išlaidas pagrindžiančius banko išrašus.

Eugenijus Gentvilas ir Jurgita Šiugždinienė. Algirdo Kubaičio ir Palmiros Mart nuotr.

„Atrodo visiškai keistai, kai 100 eurų tikslumu be jokiu kablelių, kitur ir cento tikslumu iki maksimalios ribos panaudota tai, kas leidžiama: pavyzdžiui, lėšos benzino naudojimui, degalų naudojimui. Kitaip sakant, A. Tapinas yra kaip ir teisus. Šitie dalykai rodo, kad viskas „iš lempos“ nukabinta be jokių dokumentų pateikimo“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

„Negražiai tai atrodo. Aš nejaukiai jausčiausi, jeigu apie mane atsirastų tokie dalykai“, – pridūrė jis.

Liberalas pabrėžia, kad esminė problema glūdi Kauno savivaldybėje susiformavusioje praktikoje nereikalauti pateikti išlaidas pagrindžiančių čekių. Tačiau, pabrėžia jis, tai visiškai negelbėja J. Šiugždinienės reputacijos.

„Visa didžioji problema yra visiškai savivaldybės nenustatytos tvarkos ir reikalavimų aiškių nebuvimas. Tai pastato į bendrą gretą su nusikaltėliais gal ir sąžiningai viską tvarkančius žmones. Bet tai, ką pateikė J. Šiugždinienė, nepadeda jai atsikratyti tos reputacinės dėmės“, – akcentavo jis.

E. Gentvilas taip pat svarsto, kad ministrė šioje situacijoje dar galėtų bandyti abejones išsklaidyti patekdama banko išrašus. Visgi, pripažįsta jis, greičiausiai visas išlaidas pagrindžiančių duomenų banko išrašuose neįmanoma rasti.

„Aš savo internetinėje bankininkystėje atrasčiau to laikotarpio kortelių išrašus, kur matytųsi, kad pilta tokioje ir tokioje degalinėje, tam tikru laiku. Gal ir ne viską ministrė atrastų, kartais grynais pinigais žmogus moka, bet bent tokius dalykus, argumentus ji galėtų ištraukti“, – sakė politikas.

„Tai čia ministrė gal dar turi galimybę parodyti, kad tikrai pirko ir kad tikrai už tokias sumas“, – pridūrė jis.

Visgi, pasak E. Gentvilo, ministrų klausimus turi spręsti juos delegavusi partija ir premjerė Ingrida Šimonytė. Politikas atkreipia dėmesį, kad ši situacija neigiamai veikia ir pačios ministrės pirmininkės įvaizdį.

„Premjerė spręs. Nes reputacinė krizė užgulė ministrę ir kai premjerė užstoja, tai nepadeda ir premjerės reputacijai. Tai aš nesakau, kad premjerė čia yra reputacinėje krizėje, kaip kad ministrė, bet (…) formuojasi labai blogų žinių laukas“, – teigė E. Gentvilas.

Valdančiajai koalicijai priklausančios Laisvės frakcijos Seime seniūnas Vytautas Mitalas trečiadienį „Žinių radijui“ taip pat teigė, kad švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės pateiktos kanceliarinių lėšų panaudojimo ataskaitos į visus klausimus neatsako. Politikas mano, kad norint išsklaidyti kilusias abejones dėl lėšų panaudojimo skaidrumo būtina pateikti aiškesnius atsakymus.

Į skandalą dėl tarybos nario veiklai skirtų lėšų įsivėlusi ministrė J. Šiugždinienė antradienio vakarą paviešino kanceliarinių išlaidų ataskaitas. Politikė tikina tokiu būdu siekianti išsklaidyti kilusias abejones dėl jos skaidrumo standartų bei „judėti pirmyn“, mat, pažymi ji, jaučiasi „visiškai rami prieš savo sąžinę“.

Penktadienį dėl pastarųjų dokumentų į laikinosios sostinės savivaldą pasikreipusi politikė nurodo, kad per pusantrų metų darbo Kauno taryboje ji kas mėnesį gaudavo vidutiniškai 685 eurų išmokas.

ELTA primena, kad abejonės, ar J. Šiugždinienė skaidriai naudojosi savivaldybės tarybos nario veiklai skirtomis lėšomis, kilo po to, kai praėjusios savaitės ketvirtadienį visuomenininkas A. Tapinas paskelbė, kad politikė prieš pradėdama darbą ministerijoje galimai neskaidriai įsisavino beveik 14 tūkst. eurų.

Prezidentūra sako, kad sprendimas dėl ministrės likimo poste – premjerės Ingridos Šimonytės rankose. Pasak valstybės vadovo Gitano Nausėdos patarėjo Tomo Beržinsko, prezidentas, esant poreikiui, šį klausimą asmeniškai aptars su Vyriausybės lydere.

Tuo metu Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybė tvirtina, kad pasitikėjimas J. Šiugždiniene nėra susvyravęs. Pasak konservatorių Prezidiumo, ministrė, eidama Kauno miesto savivaldybės tarybos narės pareigas, už kanceliarines lėšas atsiskaitinėjo savivaldybėje nustatyta tvarka. Todėl, TS-LKD vertinimu, ji nepadarė jokių nusižengimų.

Tęsiantis A. Tapino tyrimams, Kauno apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę pradėjo tyrimą dėl Kauno miesto ir Kauno rajono savivaldybių tarybų nariams skirtų išmokų teisėtumo.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

2 Comments

  1. Lidija

    Gentvilo neįtikino??? O kodėl jį turėjo įtikinti, kas jis teisėjas ar teisuolis? Nesąmonių muziejus.

    Reply
  2. Pasvarstymai

    Ministrė skundėsi, kad rinkti čekius jai užimtų pernelyg daug laiko.
    O kaip tada įmonės, kurios kiekvieno cento išlaidas turi pagrįsti buhalteriniais dokumentais?
    Kita vertus, reikia pripažini, kad ir tas čekių rinkimas neapsaugoja nuo vogimo.
    Juk visada galima surasti pažįstamų degalinių ar parduotuvių darbuotojų, kurie parinks nuo kitų pirkėjų likusius čekius ir perduos Seimo ar savivaldybės nariui.
    Jokių „kanceliarinių” išlaidų apskriai nereikėtų padengti. Geriau sumokėti kažkokią sumą kaip atlyginimą ir neapsimetinėti, kad su tomis kanceliarinėmis išlaidomis viskas tvarkoje.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ir apeliacinė instancija patvirtino, kad R. Žemaitaitis skleidė tikrovės neatitinkančią informaciją

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje civilinėje byloje dėl paskleistų duomenų pripažinimo neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais asmens garbę ir orumą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Ar Kretingos meras iš tiesų atsikratė teisėsaugos pretenzijų? (dar atnaujinta)

Praėjusią savaitę Klaipėdos apylinkės teismas palaimino prokuratūros ir Kretingos rajono mero Antano Kalniaus taikos sutartį, kurios šiam politikui prireikė dėl ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This