Skulptūrų parką atvers vasarą?

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Statybinėmis tvoromis vis dar aptvertame Skulptūrų parke (tiesa, kai kuriuose ruožuose jau yra likusi tik žema naujoji tvora) šiuo metu štilis. Trečiadienį popiet prasiėjus per visą parką pavyko aptikti tik trys vyrus, montavusius dangą vaikų žaidimų aikštelei.

Rangovo – „Plungės lagūna” – darbų vadovas Žydrūnas Vilnius tikina, kad jokių kliūčių nėra kilę, esą tiesiog darbų yra likę nedaug ir žmonių objekte kiek reikia, tiek ir yra.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Visgi praeivio akimis žiūrint iki tol, kol čia bus jauku, statybininkams dar tikrai yra ką nuveikti.

Paklaustas, kada atsiduos objektą miesto valdžiai, Ž. Vilnius sako nesantis linkęs įvardinti konkrečių terminų, nes esą gali atsirasti visokių nematytų aplinkybių, kad ir dėl orų, bet atsargiai visgi prasitaria apie vasaros vidurį ar antrą pusę.

Pašnekovas patvirtino žurnalisto nugirstą faktą, kad statybininkams žalos pridarė viena sena tuopa – nulūžusi ir nukritusi jos šaka aplamdė naujai pastatytą tualetą, tad jį dabar reikės remontuoti.

Pernai vasario pabaigoje pasirašiusi rangos sutartį savivaldybė skelbė, kad darbus, kurie vyks trimis etapais, numatyta atlikti maždaug per dvejus metus. Tiesa, CVP portale nurodoma, kad sutarties galiojimo terminas siekia net 2026-ųjų liepą.

Įgyvendinat projektą dėl papildomų darbų sutarties kaina išaugo nuo 2,99 iki 4,05 mln. eurų. Paskutinis toks papildomas susitarimas buvo sudarytas balandžio viduryje.

Vienu iš pakeitimų savivaldybė atsisakė įrengti projekte numatytą automobilių stovėjimo aikštelę, terasą, krepšinio aikštelę. Šie darbai esą perkelti į kitą etapą. „Atvira Klaipėda” pernai rašė, kad prie tokio sprendimo aktyviai prisidėjo dabartinis meras Arvydas Vaitkus. Šiuo metu parke nėra nė žymės, kad būtų pradėta įrenginėti krepšinio aikštelė.

INFORMACIJA

Miesto centre tarp Liepų ir S. Daukanto g. įsikūręs Skulptūrų parkas užima beveik 10 ha ploto. Didžiausią parko dalį užima valstybės saugoma kultūros vertybė – Klaipėdos senųjų kapinių kompleksas. Miesto kapinės šioje teritorijoje buvo įkurtos 1820 metais ir tam tikrą laiką veikė pokariu, kol sovietinė valdžia panaikino kapines ir šioje vietoje įkūrė Skulptūrų parką.

Kapinių teritorijoje yra Klaipėdos mecenatų Liudviko Juliaus Vynerio, ir Gerlachų šeimos kapai, 1923 metų Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos dalyvių memorialas. Šalia buvusios vakarinės kapinių ribos yra Napoleono karus menantis gynybinis įtvirtinimas, vadinamasis šancas.

Rekonstrukcijos darbai vykdomi pagal UAB „Klaipėdos projektas“ parengtą techninį projektą. Jame I etapu buvo numatyta šalinti sausus, pažeistus, nustelbtus ir neperspektyvais vadinamus medžius, išardyti susidėvėjusią takų dangą, senus šviestuvus, įrengti naują parko apšvietimo tinklą, perkelti tris skulptūras, įrengti pėsčiųjų takų tinklą, vaikų žaidimų ir krepšinio aikšteles.

II etapo darbams priskirti simboliniai vartai prie Liepų gatvės ir Kristijono Donelaičio gatvės, memorialas prie Trilapio gatvės, Gerlachų šeimos kapavietės sutvarkymas, gynybinio šanco remontas, atminimo ženklai – akmeniniai kryžiai.

Paskutinio etapo metu buvo numatyta įrengti gėlynus, sodinti naujus medžius, krūmus, pasėti veją, aptverti parką tvora, pastatyti informacinius stendus, įrengti terasą edukacijai ir lauko prekybai.

9 Comments

  1. Nezabitauskas

    Kitaip nei kai kurie komentatoriai, vaizdeliu nesu sužavėtas. Matau, kad teisesni buvo tie, kas kritikavo projektą iš pat pradžių. Parko tvoros gerb. redaktorius nefotografavo, nes tuoj kiltų klausimas – kam tokia tvora reikalinga? Nei graži, nei funkcionali – pinigai į balą.
    Takų tinklas vietomis per tankus ir dar stačiakampis. Juk čia – ne kareivinių aikštė posūkiams kairėn ir dešinėn mokytis. Ar bus malonu taip suplanuotais takais vaikštinėti?
    Projektuotojai vis tiktai įvykdė savo makabrišką užgaidą – buvusiose kapinėse įrengė kvapų aikštelę. Nepagailėjo nė ten augusių medžių. Matysim, kiek tokia aikštelė trauks žmones pasėdėti saulėkaitoje ir kokias asociacijas kels ten sklandantys aromatai.
    Geras ar netikęs yra sumanymas eksponuoti antkapių likučius ir vieną kitą kapavietę, nežinau. Parko pobūdis keičiamas iš poilsio į memorialinį?.. Ai, tegu vertina protingesni.

    Reply
    • Rombas

      takai reikalingi ECOSERVIS mikriukams ir traktoriams (priežiūra).Dangės buvusiam skvere patikrinta

  2. plius minus

    Gražus projektas. Ačiū Autoriams, prisidėjusiems ir Savivaldybei.

    Reply
  3. Irutė

    Gaila, kad projektas nebus įgyvendintas pilna apimtimi.Politikų remėjų užgaidos patenkintos- nei krepšinio, nei sutomobilių parkavimo aikštelių.

    Reply
  4. t

    Kalaviją nugriovėte be reikalo, kam kliudė??

    Reply
  5. C7

    Labai įdomūs dvigubi standartai. Panašiu metu tvarkomi 2 parkai – Malūnų (Buvęs Trinyčių) ir Skulptūrų.
    Skluptūrų parkas nuo pirmos dienos iki pat dabar aklinai uždarytas, suprask, nesaugu neužbaigtame statybiniame objekte – gali būti neaptvertų duobių, plikų laidų. Nesvarbu, kad oras puikus, takeliai pabaigti, gėlės žydi – nelįskit, miestiečiai, į statybas, netrukdykit statybininkam.
    Iš štai netoliese Malūnų (Trinyčių) parkas. Darbai panašūs – Takeliai, žaidimo aikštelė, apšvietimas, dar ir tiltą bei prieplaukas reikėjo sulipdyti. Na bet ten kažkaip viskas lokaliai vyksta. Kur darbininkai dirba, apsitveria ir tiek, o miestiečiai gali naudotis likusia parko dalimi, mėgautis gamta ir kaip ir visi laimingi.
    Reikia Arvydui įsikišti ir vienodas taisykles visiems nustatyt.

    Reply
  6. Labai

    maloniai nuteikia Martyno fotoreportažas. Panašu, kad gal pagaliau turėsime mieste pirmą kultūringą parką. Panašu, kad parko autoriams pavyko ištaisyti politikų pridarytas klaidas ir suderinti nesuderinamus dalykus – buvusias senąsias miesto kapines, skulptūrų ekspo ir šiuolaikiniam miestiečiui poilsio parką. Profesionalu. Šaunuolė M.Ramanauskienė. Liko tik užbaigti ir po jo atidarymo miesto valdžiai skirti tinkamą, kasdieninį dėmesį parko eksploatacijai. O krepšinio aikštelei, ir ne vienai, miesto centre pilna apleistų dykrų ir čia tikrai ne vieta.

    Reply
  7. Anonimas

    Vaiku zaidimo aikstelei cia ne vieta !!!

    Reply
  8. Anonimas

    Vaitkau, grąžink krepšinio aikštelę, buvusią prie Udovickio namo !

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Pradės projektuoti poliklinikos rekonstrukciją

Uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad netrukus bus pradėtas rengti Klaipėdos miesto poliklinikos kapitalinio remonto techninis projektas. Miesto savivaldybė jau baigė konkursines ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This