Klaipėdos krašto metams skirta konferencija sukvietė istorikus iš trijų žemynų

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Gegužės 25–27 dienomis Klaipėdoje ir Vilniuje XX amžiaus geopolitinius Europos virsmus ir regioninę istoriją tyrinėjantys mokslininkai diskutuos tarptautinėje mokslinėje konferencijoje „1923 metų Klaipėdos krašto prijungimas prie Lietuvos: jo tarptautinė reikšmė ir ilgalaikis poveikis Europos paribio mikroregionų kontekste“.

Tai – pagrindinis Klaipėdos krašto metų programoje numatytas akademinis renginys. Jį drauge su Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutu (KU BRIAI) organizuoja Kembridžo universiteto Geopolitikos centras (Jungtinė Karalystė) ir Lietuvos istorijos institutas.

Pirmojoje konferencijos dalyje, kuri ketvirtadienį prasidės Vilniuje, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos konferencijų salėje, žinomi tarpukario diplomatinės istorijos ir tarptautinių santykių tyrinėtojai, kurių tyrimų sritis apima pietrytinį Baltijos jūros regioną, skaitys pranešimus apie Klaipėdos klausimą ir jo kontekstus tarptautiniuose santykiuose. Pranešimus šia tema pristatys Estijos, Japonijos, Jungtinės Karalystės, Kanados, Lenkijos, Lietuvos, Prancūzijos ir Vokietijos mokslo institucijų atstovai. Dalis jų Lietuvos auditorijai jau pažįstami, dalis – mūsų šalyje rengiamoje mokslinėje konferencijoje lankysis pirmąkart.

„Plenarinį pranešimą konferencijoje ketvirtadienį skaitys profesorius Brendanas Simmsas, daugelio žinomų knygų apie XV–XX a. geopolitinių tvarkų kaitą Europoje autorius, vienas labiausiai cituojamų tarptautinių santykių tyrinėtojų, šiuo metu vadovaujantis Geopolitikos centrui Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje“,– sako KU Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vadovas Vasilijus Safronovas.

Antrojoje konferencijos dalyje, kuri šeštadienį vyks Klaipėdoje, Klaipėdos universiteto auloje, bus galimybė į Klaipėdos kraštą pažvelgti panašios istorinės patirties regionų kontekste. Tai – Galicija, Šlėzvigas ir Triestas, Vilniaus kraštas, Suvalkų trikampis ir Aukštutinė Silezija. Šių Europos regionų atsiradimo istoriją, jų gyventojų tapatybės pokyčius pristatys į renginį pakviesti istorikai iš Danijos, Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir Lietuvos. Dalis jų Lietuvoje taip pat svečiuosis pirmą kartą.

Pasak KU BRIAI vadovo, tai nėra pirmoji tarptautinė konferencija, skirta 1923-iųjų įvykiams, kurią rengia KU drauge su partneriais. Pirmasis renginys, skirtas Klaipėdos krašto prijungimui prie Lietuvos, įvyko dar 1993 m. Giruliuose. Tačiau tai pirmas tokio masto renginys, mokslinei diskusijai sukviečiantis istorikus net iš trijų žemynų.

Konferencija vyks anglų kalba be vertimo. Filmuotą ir lietuviškai subtitruotą konferencijos medžiagą organizatoriai vėliau ketina paskelbti internete.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Imanuelio Kanto vardo ir filosofinio palikimo renesansas Klaipėdoje

Pirmadienį, balandžio 22-ąją, sukanka 300 metų nuo filosofo Imanuelio Kanto gimimo. Filosofo atradimai prilyginami Koperniko heliocentrinės Saulės sistemos atradimui XV ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Kultūra

300 metų sulaukęs Imanuelis Kantas kviečia į svečius pas Herkų Kantą

Balandžio 22-ąją sukanka 300 metų nuo vieno ryškiausių žmonijos filosofinio paveldo kūrėjų – Imanuelio Kanto – gimimo. Kad ši data ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This