Klaipėdos viešasis transportas susidraugavo su banko kortelėmis

Svarbu, Transportas

Klaipėdos viešajame transporte pradeda funkcionuoti naujovė – keleiviai galės atsiskaityti banko kortele. Paslauga jau startavo maršrutiniuose taksi ir didžiuosiuose 8 bei 10 maršruto autobusuose. Kituose ji nuo ketvirtadienio bus diegiama etapais.

Tiesa, ši paslauga leidžia įsigyti tik pilnos kainos „bilietą” – kiek šiuo metu kainuoja popierinis pas vairuotoją. Tačiau galios ir vadinamasis optimizatorius, kad per dieną būtų nuskaičiuojama tik vienos dienos bilieto kaina – 4 eurai – nesvarbu, kiek bus kelionių autobusais.

„Labai džiugu, kad žmogui, atvykusiam iš bet kurio pasaulio taško, yra galimybė susimokėti tiesiog su bankine kortele”, – sakė šią paslaugą trečiadienį popiet išbandęs Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Jis, beje, pripažino, kad paskutinį kartą su miesto autobusu Lietuvoje važiavo maždaug prieš trisdešimt metų.

Sprendimą Klaipėdos autobusuose įdiegė konkursą laimėjusi Estijos bendrovė „Ridango AS”, įrengusi ir dabartinę mieste naudojamą elektroninio bilieto sistemą. Maksimali penkerių metų kontrakto, apimančio ir priežiūrą bei transkacijų administravimą, suma siekia iki 1,4 mln. eurų be PVM. Estams VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) sumokama suma priklausys ir nuo transakcijų skaičiaus.

Pasak KKT direktoriaus pavaduotojo Andriaus Samuilovo, po tokios banko transakcijos įstaigai liks tiek pat, kiek ir nuo popierinių bilietų, kuriuos parduoda vairuotojai – nuo euro KKT paslaugų teikėjams sumoka 13 centų.

Nors išliks ir galimybė įsigyti popierinius bilietus pas vairuotoją, KKT žada visaip skatinti atsiskaitymą kortelėmis, nes tai mažina spausdinimo ir logistikos kaštus, mažiau trukdomas tiesioginis vairuotojų darbas, autobusai važiuoja greičiau, nelieka nesusipratimų dėl grąžos.

Pasak KKT direktoriaus pavaduotojo, per metus dabar autobusų vairuotojai parduoda apie 1,2 mln. popierinių pilnos kainos bilietų.

A. Samuilovo teigimu, pilnai įdiegus tokią paslaugą miestiniuose maršrutuose ji atsiras ir priemiestyje. Tada jau bus galvojama apie jos tobulinimą sudarant galimybę atsiskaityti ir už lengvatinę kelionę.

Teigiama, kad Klaipėda su šiuo projektu patenka tarp regiono viešojo transporto lyderių: iki šiol tokia paslauga veikia Taline (Estija), Vroclave (Lenkija) ir Bratislavoje (Slovakija). Lietuvoje iki šiol jokiame mieste nėra galimybės bankine kortele už kelionę atsiskaityti prie įprasto bilietų skaitytuvo.

INFORMACIJA

Autobusuose bus galima naudotis visomis „MasterCard“, „Maestro“, „Visa“, „Visa Electron“ bekontaktėmis banko kortelėmis (arba išmaniaisiais įrenginiais, susietais su banko kortele).

Komposteriai, kurie nuskaito pinigus nuo bankinių kortelių, yra pažymėti lipdukais su kortelių organizacijų logotipais. Gedimino Sass nuotr.

Kai užsidega žalios lemputės, tai reiškia, kad bilietas buvo nupirktas sėkmingai. Jei užsidega raudonos lemputės, tai reiškia, kad bilieto nusipirkti nepavyko. Jei buvo vienas ilgas garso signalas, mokėjimas arba patvirtinimas buvo sėkmingas, o du trumpi pyptelėjimai reiškia nesėkmę.

Dienos pradžioje kortelės patvirtinimo momentu yra rezervuojama banko kortelės suma, kuri atitinka kortelių organizacijų nustatytas viešojo transporto bilietų pirkimo taisykles. „MasterCard“ kortelių atveju rezervuojama 1 EUR suma, „Maestro“ kortelių atveju – 10 EUR. Dienos pabaigoje ši rezervacija atšaukiama ir nuo sąskaitos nurašoma suma, atitinkanti visą parduotų bilietų sumą.

Norint įsitikinti, ar bilietas įsigytas ir galioja, tos pačios kelionės metu skaitytuve reikia dar kartą pažymėti banko kortelę – antrą kartą taip žymint pinigai nebėra nuskaitomi.

Kontrolieriui reikia pateikti fizinę kortelę ir jis su bilietų tikrinimo aparatu ją nuskaitys. Jei su kortele yra nupirktas bilietas, kontrolierius taip pat gali jį matyti.

Čekį už kortele apmokėtas keliones galima gauti svetainėje https://bilietas.klaipedatransport.lt. Ten reikia atidaryti skiltį „Bilietų ir likučių patikra“ ir formoje „Ieškoti pagal banko kortelės numerį“ įvesti banko kortelės numerį.

Atsakymai į dažniausiai galinčius kilti klausimus pateikiami čia

3 Comments

  1. Va taip

    visos ? ir paklius į skaitmeninį konclagerį.

    Reply
  2. SOS

    kad nutiko pietiniame rajone,visas rajonas smirda, atvykite ,kad ir dabar,nors jau dusina nuo nakties,bet ir 7 ryto smarvė dar neiššsisklaidėėėėėėėėėėėėėėėėėė

    Reply
  3. Anonimas

    O, kaip su lengvatiniais, pigiausiais, bilietais?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Kurgi tie valytojai?*

Visų nuskriaustųjų užtarėjas Spyglys dalinasi vienos miestietės laišku ir nuotraukomis, kurie jį pasiekė. „Per visur pasakoja, kaip miesto gatvės valomos. ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This