Sugrįžta tarptautinis Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalis

Kultūra

2013 m. brolio Benedikto rūpesčiu Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje buvo pastatyti nauji vamzdiniai vargonai: trijų manualų koncertinį instrumentą pagamino austrų kompanija „Rieger Orgelbau“. Atliepdami architektūrinę koplyčios vidaus erdvės – tarsi apversto laivo kogo – koncepciją, dizaineriai sukūrė unikalų Klaipėdos vargonų fasadą, primenantį laivo burę. Šie vargonai – moderniausių techninių parametrų, puikios garso kokybės, jais galima atlikti sudėtingiausią XVIII-XXI a. vargoninį repertuarą.

Kartu su naujaisiais vargonais Klaipėdoje pradėjo veikti unikalus kultūros židinys, atgijo vargonų muzikos sklaidos tradicija. Naujieji vargonai inspiravo ir Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalį, kuris buvo surengtas 2018 ir 2019 m.

Minint Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčios „Rieger Orgelbau“ vargonų sukūrimo 10-mečio jubiliejų, birželio 2 – rugsėjo 8 d. koplyčioje vyks tarptautinis Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalis.

Pasak Nacionalinės vargonininkų asociacijos pirmininko dr. Balio Vaitkaus, festivalio tikslas – solidžiais rečitaliais paminėti pirmą apvalią Klaipėdos „Rieger Orgelbau“ vargonų sukaktį ir padėkoti visai klaipėdiečių bendruomenei – miestiečiams, kurie gausiai lankosi vargonų muzikos renginiuose ir šiandien nebeįsivaizduoja Klaipėdos muzikinio gyvenimo be „Rieger Orgelbau“ vargonų.

Festivalio programoje skambės 10 koncertų, juose dalyvaus vargonų virtuozai iš Austrijos, Latvijos, Lietuvos, Švedijos, Ukrainos ir Vokietijos.

Festivalio koncertinėse programose atlikėjai pademonstruos, kokia įvairi, skirtinga, įtaigi yra vargonų muzika ir kaip ją komponavo baroko laikų, romantizmo epochos, XX a. ir nūdienos kūrėjai. Skambės pasaulinės vargonų klasikos opusai, taip pat ukrainiečių, latvių, lietuvių kompozitorių kūriniai.

Baigiamajame festivalio koncerte pasirodys Vilniaus arkikatedros bazilikos grigališkasis choras „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vad. Dainius Juozėnas), kuris kartu su vargonininku B. Vaitkumi atliks žymųjį XX a. prancūzų kompozitoriaus Marcelio Dupré kūrinį „Les Vêpres de la Vierge“ („Švč. Mergelės Marijos mišparai“).

Festivalis pakvies sudalyvauti ir edukacinėse veiklose: po koncertų visi besidomintys vargonais ir norintys juos pamatyti iš arti bus laukiami koplyčios balkone, o liepos 1, 15 ir 29 dienomis mažųjų klaipėdiečių lauks pažintis su vargonų konstruktoriumi „Orgelkids“. „Orgelkids“ yra 128 detalių edukacinis rinkinys, kurį sudaro vargonų rėmas, klaviatūra, oro dėžė, rankomis pumpuojamos dumplės, sklendės ir vamzdžiai. Vargonėliai yra dviejų oktavų, turi du registrus. Visos „Orgelkids“ gamyboje panaudotos medžiagos yra identiškos toms, kurios naudojamos gaminant tikrus vargonus tradicinio amato būdu: ąžuolo ir uosio mediena, avies oda ir kt. Konstruodami vaikai sužinos, koks yra vargonų veikimo principas, iš kur ir kaip į vargonus patenka oras, ir profesionalaus vargonininko padedami surinks nedidelius, bet grojančius vargonus.

Visi Šv. Pranciškaus vargonų muzikos festivalio renginiai yra nemokami.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

FESTIVALIO PROGRAMA

Birželio 2 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Nadiya Velychko (vargonai, Ukraina)

Birželio 16 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Jurgita Kazakevičiūtė (vargonai)

Birželio 30 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Eglė Rudokaitė (vargonai)

Liepos 7 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Dovilė Savickaitė (vargonai)

Liepos 14 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Hans-Ola Ericsson (vargonai, Švedija)

Liepos 28 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Michael Schöch (vargonai, Austrija)

Rugpjūčio 4 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Aigars Reinis ir Ilze Reine (vargonininkų duetas, Latvija)

Rugpjūčio 18 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Mona Roždestvenskytė (vargonai, Vokietija)

Rugpjūčio 25 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Gražina Petrauskaitė (vargonai)

Rugsėjo 8 d. 19 val. Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje

Balys Vaitkus (vargonai), „Schola Gregoriana Vilnensis“ (vad. Dainius Juozėnas)

1 Comment

  1. Puiku

    Nuostabus festivalis, laukiam

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This