Atnaujintas Dangės skveras po metų: skeptikai pritilo

Fotoreportažai, Miestas

Žmonių gausa pavasarį, eilinės darbo dienos pavakarę, plūstanti į prieš metus kapitaliai atnaujintą Dangės upės skverą turėtų pritildyti ir aršiausią šios rekonstrukcijos kritiką.

O skeptikų ir kritikų tikrai netrūko šį objektą projektuojant ir atnaujinant už beveik 11 milijonų eurų.

Artūro Šulco nuotr.

Be abejo, pagrindinis traukos centras – didžiulė žaidimų, pramogų aikštė su galybe įvairiausių atrakcionų įvairiausio amžiaus vaikams, paaugliams ir suaugusiems.

Artūro Šulco nuotr.

Ir, žinoma, dviejų aukštų stacionari jauki kavinė.

Čia pilna žmonių, yra visi patogumais, o sutiktas kavinės šeimininkas Rimvydas sako, kad nors žiemą ir žmonių būta mažiau, liūdniau, bet kavinė ir tada neveikė gal tik dvi savaites.

Artūro Šulco nuotr.

Rimvydas su kolega per tą laiką, kol vaikščiojome po skverą, laikė pakėlę apšvietimo girliandą, bet pagalba taip ir neatėjo…

Artūro Šulco nuotr.

Atnaujintoje krantinėje žvejojant kai kuriems kai kas gal ir užkimba.

O kai kurie smagiai pramogauja irkluodami upe.

Artūro Šulco nuotr.

Dar kiti, mandresni, teikiasi į skverą atvažiuoti mašina.

Artūro Šulco nuotr.

Nors fontanas tą pavakarę neveikė, jis traukė praeivių žvilgsnius.

Artūro Šulco nuotr.

Skvere per rekonstrukciją išsaugoti senieji medžiai, o apgadinti žolynai naujai sužaliavo.

Artūro Šulco nuotr.

Ir keli šaukšteliai deguto: rekonstrukcijos projekto ribose sunku rasti kliaučių. Galima žinoma ginčytis dėl kūrybinių sumanymų, bet jau per vėlu.

Artūro Šulco nuotr.

Tačiau Klaipėdos pagrindinė bėda yra tai, kad už įgyvendinto projekto ribos – visai kitas vaizdelis…

Artūro Šulco nuotr.

Štai už kelių metrų nuo skvero esantis Danės gatvės šaligatvis – apgailėtinos būklės.

Artūro Šulco nuotr.

Kaip ir kitos gretimybių detalės. Tačiau, nepaisant to, žmonės į atnaujintą skverą atvažiuoja ir iš toliau: pavakare rasti vietą automobiliui Danės ir kitose gatvėse beveik neįmanoma.

Artūro Šulco nuotr.

34 Comments

  1. deja

    Nepritilo skeptikai, nepritilo. Komentatoriai gerai apibūdino nepatogumus. Ir suolai (jų dar ir maža), ir muzika fontano, ir apšvietimas, ir „plikumas”. Nejauku, nepatogu.

    Reply
  2. Praeivis

    Apdergti galima bet ką. Tai gali būti varijacijos MEDŽIŲ tema, gali būti investicijų ir būtinai su tuo surišti „pinigų plovimo, otkatų”, nepotizmo ir patologinės neapykantos Kongui ir t.t. temomis paistalai. Suprantama, tam tikrai daliai gali būti patys mieliausi landšafto architektūros sprendimai tik su žvyriuku pabarstytais takeliais ir sodininkų puoselėjamais rožynais, kaip XVIII a. Palangos parkas panašiai ir tvarkosi. Kažkam nepatogūs suoliukai… O aš aiškiai matau vieną tendenciją: kiekviena naujai sutvarkyta teritorija tampa bomžų buveine. Ant tų naujų suoliukų ir švarioje aplinkoje jie miega, geria, mušasi ir daro viską, kad žmonės ten nesilankytų. Kitas aiškus momentas – „tageriai”. Jie būtinai įsisuka į pačius šviežiausius atnaujintus plotus ir palieka pėdsaką, dėl kurio normaliam žmogui darosi koktu. Koktu poilsiauti tagerių apdergtame ir bomžų išniekintame skvere. Jau nekalbant apie sąmoningai naikinamą inventorių – čia vėl tuntai „savanorių”. Lengviausia apdergti visa ir viską, kad nepateikė skvero pagal asmenines užgaidas ir norus, kas nepastatė to, o tai, ką pastatė…. tačiau dabar esminis klausimas: ką padarei pts, kuriam ši aplinka taip svarbi, kad nubaidytum niokotojus ir aplinkos dergėjus? Ai, ne. Lai valdžia rūpinasi, o pats, kaip visada, paleisi smarvės porciją ir šimtus kartų po to skaitysi, besidžiaugdamas kaip į tai reaguojama. Bet kas labiausiai įdomu, apskritai didžiausią dalį komentatorių- troliukų ir sudaro tie, kurie tą smarvelę leidžia, o paskui šimtus kartų skaitydami tarsi su pasitenkinimu uosto. Būti pilietišku dar nereiškia, kad pirmiausia privalu apdergti viską. Aš čia matau tuntą zyzlių. Zyzlių iš principo.

    Reply
  3. :)

    Viskas puiku, tikrai graziai sutvarkyta, tik … kaina labai itartinai atrodo. Uzsienyje mokykla pastatem uz 13 milijonu, iskaitant ir sutvarkyta, apzeldinta aplinka, saligatvius, masinu stovejimo aikstele. O apie pacia mokykla net nebekalbu – nauja teatro sale, apsvietimo efektai, technologiju klases net kelios su visa reikiama iranga, 3 moksliniu tyrimu laboratorijos, biblioteka su naujais kompiuteriais ir t.t. Nors griztant prie Danes skvero – gal ten ciuozyklos is aukso nulietos?

    Reply
  4. Titikaka

    „Viskas blogai, viskas negerai, viskas ne taip, viskas netinkamai…” Jau geriau būtų buvę palikti kaip buvo prieš tai? Na, deja, matyti yra tokių „klaipėdiečių”, kuriems Muchosransko stiliaus vaizdai mieliau, nei europinio stiliaus aplinka.

    Reply
    • Nezabitauskas

      Nežinau Jūsų amžiaus. Jei būtumėt vyresnis, įtarčiau. kad prie rusų dirbot propagandistu ir pliekdavot „tarybinės santvarkos juodintojus”. Jeigu tokiai patirčiai esat per jaunas, tai nuostabu, kad taip sutampa Jūsų ir sovietinių propagandistų retorika. Ne, ne viskas blogai, bet daug kas blogai. Ir jeigu Jūsų pavyzdžiu mes tiktai girtume valdžią už bet kaip padarytus darbus, tai ar nors žingsnelį žengtume link tos pažangos, kurią Jūs vadinate „europiniu stiliumi”? Aišku, kad nusiristume atgal, prie „Kremliaus stiliaus”, arba geriausiu atveju stagnuotume.

  5. O dar savivaldybė suplanavo

    Dabar pagal Danės g
    Iškirsti visus medžius prie parko. SAVIVALDYBĖ YRA KLADARU GERBĖJA. KLEDARŲ AIKŠTELĖ DARYS. KAD PINIGUS RINKTI IR UŽDARBOAUTI. SAU MOKĖTI UŽ KONCELIATINĖS IR PREMIJAS

    Reply
  6. Pagyvenęs

    Vakar per Meridiano burių išskleidimą norėjau ramiai pasėdėti skvere ant suoliuko ir pažiūrėti į renginį iš kitos Dangės pusės. Ir ką, suoliukai tikrai nepatogūs sėdėti, ypač jei nori patogiai atsisėsti atremta nugara. Matyt, projektuotojai buvo rimtai susipykę su ergonomika. Tačiau, jeigu bent vienas tašas nuo pakinklių pusės būtų perkeltas į atlošą nugarai, būtų visai kitas sėdėjimas, nors iki tobulybės dar šiek tiek ir trūktų. Galgi naujoji mieto valdžia atsiųstų porą dailidžių su kirvukais, pjūklais bei veržliasukiais, kurie per porą dienų ištaisytų tą projektuotojų broką. Kainuotų mizerį, o gyventojai ir miesto svečiai tik džiaugtųsi.

    Reply
    • Liudvika

      Straipsnio autoriui vertėtų atkreipti dėmesį į ką pavirtusi žolė šalia kavinės. Ten jau ne žolė, o plika žemė. Dėl tos kavinės teko pašalinti tris brandžius medžius, kurie nebuvo numatyti kirtimui. Apie atsodintus želdinius ir tragiškas „apželdintas” kalveles tyliu. Krūmus iškirto ir skverą paliko atvirą gatvei. Skvere atsisėsti nėra kur-gulėk ant gultų ar sėdėk ant kvadratų, paukščių apkakotų. Vienintelė vieta-vaikų žaidimo aikštelė. Natūralu, kad ten yra vaikai ir jų tėvai, o pačiame skvere kiek. Skveras kaip praeinamas kiemas. Kiek tie skeptikai gali kalbėti tq patį per tq patį, o jie deja, ne vartotojai į kuriuos orientuojasi projektuotojai. Dabar jau pereis prie gatvės tvarkymo. Ją platins iškirsdami želdinius. Jūs pone autoriau iš manęs paimkite interviu, o dalyvauti reikėjo viešame pristatyme ir klausyti specialistų komentarų.

  7. Domas

    Gaila, kad parke nelaukiami vyresnio amžiaus žmonės.Nėra saugių ergonomiškų suoliukų, tokių kaip pvz. Birštone, per visą skverą gal tik 2 suoliukai patogūs ir ne saulėkaitoje, na o ta visur Klaipėdoje zirzianti muzika – jau ant nervo puola. Juodi kubai – tragiški. Ir t.t.

    Reply
  8. Egidijus

    Džiaugiamės ir lankome šį parką dažnai, bet keli dalykai liūdina.
    Ypač prastai, net sakyčiau pavojingai, suprojektuota zona prie krantinės, kur kelio dangos staiga pasikeičia; staiga baigiasi laiptai ir pan. Koks truputį įpiešęs ir užsimušti galėtų. Dar tie juodi kūbai – nei šis, nei tas. Nei iš jų grožio, nei funkcijos.
    Ir jau traška garso kolonėlės, lyg 50 metų būtų pragrojusios.

    Reply
  9. Reda Normantienė

    Kodėl reikia būtinai,, grojančio” fontano,? Argi čiurlenantis vanduo ne gražiausia muzika mieste?

    Reply
    • Nora

      Pritariu Jums. Kaip sako žymus muzikologas , visur skambanti muzika – nekultivuoto žmogaus bruožas.

  10. Fritz

    Prarasta galimybė šiuo metu atkurti neišlikusius pačius nuostabiausius istorinius pastatus – Senąjį Paštą, Aisiko Elbergo pilaitę, o dabar tik įsisavinti milijonai, kurie, vargu, ar turės ilgalaikę vertę.

    Reply
    • Paaiškinu

      Matot, tie pinigai iš skirtingų kišenių ir pinigų, skirtų infrastruktūrai, nelabai panaudosi pastatų, kad ir istorinių, atnaujinimui. Tokių dalykų, jei jau dedatės protingi ir komentuojate, aiškinti nebereikėtų. Valstybės ir savivaldybių biudžetai – ne jūsų asmeninės piniginės ir jų sandarą išsilavinęs žmogus privalo žinoti, nebent jūs į tokius nepretenduojat.

  11. Nezabitauskas

    Pritilo, bet nuomonės nepakeitė, nes rezultatas akivaizdus. Jau esu rašęs, kad skvero „tvarkytojus” galima pagirti tik už tai, ko jie nepadarė – kad daugumos medžių neiškirto. Už tai, ką padarė, jiems nebus atleista, ir pirmiausia – už fontano sunaikinimą bei už krantinės sudarkymą.

    Reply
  12. Gyventojas

    Svaigstančių kad už skvero įrengimo pinigus buvo galima 3-4 tokius skverus įrengti siūlyčiau pateikti įrodymus su skaičiavimais, bet ne iš lempos, o pagrįstus?

    Reply
    • Anonimas

      Ikelkite uzduoti,ty dangų kiekius ir kitos irangos kuria norite kad paskaičiuotume.

  13. Žmogus

    Puikiai sutvarkytas skveras, bet žemaitaitiniam plebsui vistiek prie Ruso buvo geriau….)))

    Reply
    • Anonimas

      Puikiai sudarkytas buves skveras?

  14. Liudna

    Ilgiems senojo fontano,tikrų žydinčių gėlių,suoleliu,klausantis ciurlenancio vandens ir medituojant..liko ….trinkelės.,ir lakstan tys paspirtukininkai.

    Reply
  15. Anonimas

    Autorius klysta, sunaikinta puiki buvusi erdve poilsiui. Sunaikintas fontanas. Uzteko tik autvarkyti dangas.

    Reply
  16. Lankytojas

    Kasdien vaikštau šiuo skveru. Neišvengiamai, nes šalia gyvenu. Ir kaskart jaučiuosi prastai. Priežąstys: 1. neatskirtos erdvės pėstiesiems ir dviratininkams bei papirtukininkams. Jau keturis kartus buvau patekęs į kritinę situaciją dėl paspirtukininkų. Buvau patumtas, pargriuvęs. 2. Nėra patogių
    sėdėjimui suolelių. Jie tinka tik gulėjimui. 3. Nuotaiką gadina nefunkcionalūs juodi kubai: urnos, ne urnos. O juk ten galėtų stovėti patogūs suoliukai.3. Naujoji fontano muzika nemaloni, nekelia gerų emocijų.

    Reply
    • aha

      naujoji muzika labiau tinka laidotuvėms, o dėl neatskirtų paspirtukininkams takų – tikra tragedija… tenka eiti atbuliems saugantis, kad netrenktų į nugarą

  17. Klaipedietis

    Iš tikrųjų kavinukė labai pagerino skvero kokybė, ačiū šeimininkams

    Reply
  18. Nieko gero tar parkas

    Iž 12 mln galima 3 tokius padaryti. Iškirto medžius. Projektas apgailėtinas. Kaip ir mūsų savivaldybės architektai . Apgailėtini. Moka tik iškirsti medžius ir subjauroti aplinka. Įpatingai subjauravo aplinka V.Sbrujevas iš Kelprojekto.
    Berods išvarė ji Kelprojekto. Mūsų savivaldybė tokius samdo naikinti, bjauruoti mūsų miesta

    Reply
    • Anonimas

      projektavo kauniečiai

    • Na ir kas , kad kauniečiai

      projektavo , o + rašė ir eurus mokėjo Klaipėdos liberalieji .

    • Klaipėdos miesto gyventohas

      Buvo atvažiavę giminės iš Belgijos- labai patiko parko erdvės ir miestas gražus! Kda mes atsikratysime būdo- ėsti ir žeminti vieni kitus. Daugiau pagarbos ir optimizmo!

  19. Anonimas

    Vienintelis šio skvero pertvarkos privalumas – vaikų žaidimo aikštelės įrengimas. Suolų medžių paunksmėje praktiškai nėra, fontanas turbūt veikia po 5 min. pusvalandyje, suolai nepatogūs, dėl daugybės laiptų nepatogus judėjimas pakrante, o tamsiu paros metu dėl šios priežasties ir pavojingas, taip pat tamsiu paros metu einant pakrante grindinyje esantys halogenai šviečia tiesiai akis. Vertinu 3***.

    Reply
    • Anonimas

      miesto taryboje buvo „pramušinėjami” papildomi pinigai projektavimui ir žadama, kad to prireikė ir bus surenkama žalia veja ir jiems įrengta laistymo sistema, Visi lankytojai galės voliotis vejoje, po medžiais. Tik kur tai? Pinigai paimti, darbai nepadaryti ir nei vienam miesto tarybos nariui nekilo jokių klausimų.

  20. Skeptikas

    Oponuojant mūsų kaimo žurnalistui, primenu. Savo laiku A.Šulcas labai saugodamas gyrė miesto liberalų simbolį- gėlių laivelį. Motyvuodamas- daug turistų prie jo fotografuosi. Dabar liaupsina kitą savo prieteliaus Budino tvarinį – nesusipratimą Danės skverą. Bet pamiršo, kad anas kūrė šimtmečiui pažymėti miesto reprezentacinį skverą dedikuotą svarbiausioms, miesto istorinėms datoms. Kur jos? Kaip ją „pasakoja” juodo granito kaladės ir antkapiai su auksinėm raidėm? Kur ta šimtmečio laiko juosta ir pasakojimas apie tai? O tai, kad žmonėms gausiai lanko, vaikučiams patinka ir dūksta labai gerai, bet kita vertus, o kur jiems dingti ? Mieste nėra jokios kitos jiems ir jų tėvams saugios, sutvarkytos vietos. Tuo pat ir pasirinkimo. Tai gal ir reikėjo projektuoti, tokią užduotį formuluoti – padarykite vaikams ir jaunimui žaidimų parką.Gal ir 12 mln. nebūtų reikėję ar už tuos pinigus 3-5 parkus būtume padarę. Dabar gaunasi, kad gaminome šventinį tortą, o netyčia gavosi neaiškios spalvos mišrainė . Ir baisiai džiaugiamės nes net ir fontanas kartais užgroja. Liaudžiai trūksta tik McDonaldo .

    Reply
    • Klaipėdietė

      Datos yra paminėtos.. turbūt nebuvot ir nematėt. Ir tai tikrai ne vienintelė vieta sutvarkyta, yra ir Kar kar parkas. Sutvarkyta tarp Paryžiaus komunos ir Kauno gatvių esantis parkas. Už Bigo parkas… tikriausiai ne klaipėdietis esat arba iš namų neinat.. gal nekomentuokit ir negadink nuotaikų. Amžinai viskas blogai daugumai, kad kas ką bedarytų.

  21. Nojus

    Vaizdas tikrai geras, nors tų juodų kubų prasmės ir nesuprantu, kaip juodo granito bangų su istorinių datų priminimais nepriimtinas. Danės gatvės šaligatviai- tai tokie kaip ir miesto gėda tampantys. Laikas baigti diskutuoti, reikalingi vidury šaligatvio augantys medžiai ar ne, nefetišizuokime jų, metas ryžtingiems sprendimams. Visad būdamas ten pagalvoju, kad daug jaunimo, ir ne tik, pritrauktų kad ir šalia esančių daugiabučių pirmuose aukštuose galintis atsirasti, kad ir kaip asmeniškai jo nemėgčiau, McDonaldas- jis toks nenugalimos traukos objektas, kuris gerokai išjudintų sustabarėjusį mūsų miesto centrą.

    Reply
  22. Anonimas

    Puikus rezultatas!!!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Dangės skvero granitas: teismas palaikė savivaldybę

Pasirodo, kad dar 2020-ųjų pavasarį kilusios peripetijos dėl tuo metu rekonstruojamame Dangės skvere numatyto kloti granito pasiekė ir teismą. Klaipėdos savivaldybė ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Miestas

Dingo Sąjūdžio laikus menantis simbolis

Klaipėdoje, Ąžuolyno giraitėje, pasigesta tautinio simbolio – priverpstės, lietuviškos trispalvės juosta pritvirtintos prie ąžuolo.  Apie šį įvykį pranešė „Atviros Klaipėdos” ...
2024-03-03
Skaityti daugiau

Spyglys

Vietoje nuskendusio Dangės fontano įrengs tualetą*

Klaipėdos savivaldybės pasamdyti ekspertai padarė išvadą, kad Dangės skvere nuskendusio fontano gelbėjimas yra per daug brangus mokesčių mokėtojams. Todėl valdžia ...
2023-11-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This