Atleista bibliotekos direktorė lieka prie suskilusios geldos

Regionas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė atmesti pernai rugpjūtį iš Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktorės pareigų atleistos Indros Tamašauskienės skundą dėl pirmos instancijos sprendimo.

Indra Tamašauskienė. Martyno Vainoriaus nuotr.

Atsakovais šioje darbo ginčo byloje buvo ir buvusi moters darbovietė, ir Klaipėdos rajono savivaldybės taryba. Moteris prašė teismo pripažinti jos atleidimą iš darbo neteisėtu, grąžinti į darbą ir priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką (vidutinis jos mėnesio atlyginimas – 2 902,8 Eur).

Rajono savivaldybė portalui delfi.lt buvo aiškinusi, kad tokį sprendimą lėmė darbuotojų skundas dėl mobingo ir tarnybinio automobilio naudojimas pažeidžiant tvarką. I. Tamašauskienė, kurios vyras Vytautas Tamašauskas paskutiniuose savivaldos rinkimuose buvo tapęs konservatorių kandidatu į merus, tokius kaltinimus neigė ir padavė skundą Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmams.

„Čia man kaip merui spręsti, ar aš pasitikiu įstaigos vadovu, ar ne. <…> Esu įstaigų vadovas ir, jei vadovas nebeturi mano kaip mero pasitikėjimo, aš turiu tokią teisę. Aš ja ir pasinaudojau“, – pernai rugpjūtį vykusio Tarybos posėdžio metu sulaukęs atitinkamo klausimo aiškino rajono meras Bronius Markauskas.

Bylą išnagrinėjusi teisėja Inga Sakalauskaitė šiemet vasarį buvo konstatavusi, kad ieškinys yra atmetamas bei iš I. Tamašauskienės priteista 8 349 Eur bylinėjimosi išlaidų Klaipėdos rajono savivaldybės tarybos naudai.

Šis sprendimas galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir I. Tamašauskienė pasinaudojo tokia galimybe. Apeliacinį jos skundą išnagrinėjusi kolegija, kurią sudarė teisėjai Erika Misiūnienė, Almantas Padvelskis ir Giedrė Seselskytė, konstatavo, jog jis yra atmetamas.

„Pažymėta, kad teisė atšaukti juridinio asmens vadovą iš pareigų yra absoliuti, ji nesiejama su jokiomis papildomomis sąlygomis ar ypatinga tokios teisės įgyvendinimo tvarka; šios teisės absoliutumą lemia vienasmenio juridinio asmens valdymo organo reikšmė ir svarba, fiduciarinių (pasitikėjimu grįstu) santykių pobūdis; pagal bendrąją taisyklę nebūtina nustatyti konkrečių priežasčių, dėl kurių buvo prarastas pasitikėjimas vadovu, nes svarbus pats pasitikėjimo praradimo faktas. <…> Darbo kodekso 104 straipsnio 1 dalyje nėra išskirta, jog vadovo atšaukimo institutas taikytinas tik tam tikros formos juridiniams asmenims, todėl atleidžiant ieškovę dėl prarasto pasitikėjimo DK 104 straipsnio nuostatos buvo taikytos pagrįstai”, – rašoma sprendime.

Teisėjų kolegija taip pat konstatavo, kad įvertinus bylos įrodymus darytina išvada, jog I. Tamašauskienė buvo atleista praradus darbdavio pasitikėjimą dėl jos pačios kaltų veiksmų. Anot teismo, meras vien jau remdamasis pačios direktorės apeliaciniame skunde cituojamais liudytojų parodymais turėjo pakankamą pagrindą prarasti pasitikėjimą ja dėl netinkamo elgesio su darbuotojais.

Teismas akcentavo ir aplinkybę, kad buvusi direktorė negalėjo savo įsakymu pakeisti įstatymuose nustatytos valstybės ir savivaldybių turto naudojimo tvarkos bei įteisinti tarnybinio transporto naudojimo ne tarnybinėms reikmėms ir juo išimtinai grįžti iš darbo namo ir vykti iš namų į darbą. Anot teisėjų kolegijos, toks įsakymas prieštarauja įstatymo nuostatoms, nes buvo priimtas nevengiant interesų konflikto, sudarant galimybę naudotis savivaldybės turtu ne tarnybinei veiklai. Toks I. Tamašauskienės veiksmas irgi sudarė pagrindą merui ja nepasitikėti ir, anot teismo, tam nereikia įrodyti padarytos žalos dydžio, pakanka vien tokio neetiško veiksmo.

Nedidele paguoda I. Tamašauskienei gali būti tai, kad savivaldybė įrodymus apie teisines išlaidas apeliacinėje instancijoje pateikė jau po bylos nagrinėjimo iš esmės pabaigos, todėl jos iš buvusios bibliotekos vadovės rajono valdžiai ir nebuvo priteistos.

Toks sprendimas įsigalioja iškart, bet dar gali būti teikiamas kasacinis skundas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui, tačiau jis priima nagrinėti ne visus tokius skundus.

Klaipėdos apygardos teismas jau yra pradėjęs nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje I. Tamašauskienei yra pareikštas kaltinimas piktnaudžiavus tarnyba. Atlikto ikiteisminio tyrimo duomenimis, viešosios bibliotekos buvusi vadovė, neturėdama teisinės galimybės paskirti sau premijos, galimai pasinaudojo jai pavaldžiais darbuotojais ir taip gavo turtinės naudos. Buvusi direktorė savo kaltę neigia.

2 Comments

  1. Ui smila ciocė

    Kretingos sporto komitete pas vyra gales isidarbinti.Kunigelis gabus,priziures bobelka.

    Reply
  2. Algis

    Vien ta veido israiska apie zmogu daug ka pasako

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

„Išskaidrino“ ir Klaipėdos rajono politikus

„Skaidrinam grįžta į savivaldybes, keliauja į Klaipėdos rajoną ir vėl randa krūvas greičiausiai svetimų čekių, „įsisavintus” viešuosius pinigus, nesuprantamas keliones ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pavojingu sąvartynu paverstas butas: prokurorai bando nusiplauti

Dviejų instancijų uostamiesčio teismai patvirtino, kad prokurorai buvo neteisūs atsisakydami padėti Klaipėdos miesto socialinės paramos centrui (KMSPC) išspręsti problemą, kurią ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Regionas

Vakarų Lietuvos savivaldybių kreipimasis į ministerijas dėl potvynių valdymo

Pastaruoju metu potvyniai Vakarų Lietuvos regione intensyvėja, apima vis naujas teritorijas, todėl net keturios savivaldybės – Klaipėdos miesto, Klaipėdos, Šilutės ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This