„Klaipėdos nafta” dyzeliną kraus Marijampolės naftos terminale

Verslas

Naftos chemijos ir suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų operatorė „Klaipėdos nafta“ (KN) ir AB „ORLEN Lietuva“ susitarė bendradarbiauti vykdant dyzelino krovą į autocisternas KN išsinuomotame Marijampolės naftos terminale, kurio infrastruktūrą sudaro dvi beveik 7 tūkst. kub. m talpos talpyklos.

Darius Šilenskis, KN generalinis direktorius, sako, kad papildomų pajėgumų Marijampolės naftos terminale nuomos poreikį padiktavo išaugę gabenamų naftos produktų Vakarų kryptimi kiekiai.

„Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, visiškai pasikeitė naftos produktų tiekimo grandinė. Dalis produktų į Ukrainą yra gabenama iš Lietuvos, tačiau dėl skirtingų geležinkelio vėžių pločio negali būti naudojamas įprastinis geležinkelių transportas. Klientams teikiame kuro pakrovimo į geležinkelio vagonus bei į ISO konteinerius paslaugas, tačiau šis kuro pristatymo būdas yra ribotas dėl skirtingų geležinkelio vėžių pločio ir visos logistinės grandinės užimtumo“, – pranešime pažymi D. Šilenskis.

Anot jo, dėl šių priežasčių nemaža dalis kuro iš Lietuvos į Ukrainą gabenama autocisternomis. KN terminalo autocisternų aikštelėje tokios paslaugos nėra galimybės pasiūlyti dėl didelio jos užimtumo ir turimų sutartinių įsipareigojimų su esamais klientais. 

Atsižvelgus į šias aplinkybes ir „ORLEN Lietuva“ poreikius, nutarta pasiūlyti naftos produktų krovos paslaugas Marijampolės naftos terminale, iš kurio kroviniai autocisternomis Ukrainą galės pasiekti operatyviau ne tik dėl mažesnio logistinės grandinės užimtumo, bet ir dėl trumpesnio atstumo, nes Marijampolės terminalas yra itin strategiškai palankioje lokacijoje.

Pagal bendradarbiavimo sutartį KN tapo komerciniu Marijampolės naftos terminalo operatoriumi, įsteigusiu akcizinį sandėlį terminale, o pagrindiniu terminalo naudotoju tapo AB „ORLEN Lietuva“, kuri vykdys dyzelino krovą iš geležinkelio į autocisternas.

Marijampolės naftos terminalo nuomininke tapusi KN šiuo metu dar eksploatuoja du naftos terminalus Klaipėdoje ir Subačiuje, yra suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalų Lietuvoje ir Brazilijoje operatorė. Be to, KN buvo paskirta plaukiojančio SGD terminalo Vilhelmshafene, Vokietijoje, komercinio eksploatavimo paslaugų teikėja, o Italijos energetikos bendrovė „Snam FSRU Italia“ pasirinko ją bendradarbiauti įgyvendinant plyno lauko FSRU pagrindu veikiančio SGD terminalo projektą Pjombino uoste.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This