Seime kelią skinasi iniciatyva drausti kailinių žvėrelių fermas

ELTA

Justė Ancevičiūtė (ELTA)
2023-06-06

Komentarų: 0

Antradienį po vykusio svarstymo Seimas pritarė įstatymo projektui dėl kailinių žvėrelių fermų Lietuvoje uždraudimo. Juo siūloma drausti auginti ir žudyti gyvūnus vien dėl naudos iš jų kailio. Už balsavo 79 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė – 30.

„Tuščių narvų” nuotr.

Po pritarimo iniciatyvai bus notifikuota Europos Komisija, procesas truks 3 mėnesius. Jei Komisija pastabų neturės, įstatymo projektas keliaus atgal į Seimą galutiniam priėmimui.

Įstatymo projekte numatyta, kad kailių fermų draudimo įstatymas įsigaliotų nuo 2024 m. sausio 1 d., nuo tada besiverčiantiems šia veikla būtų galima gauti kompensacijas.

2027 m. sausio 1 d. įsigaliotų draudimas verstis kailinių žvėrelių auginimo veikla. Nutraukiantiems šią veiklą Aplinkos komitetas numato laiptuotos kompensacijos principą: verslą uždarę 2024 m. gautų 3 Eur už kiekvieną gyvūną, 2025 m. 2 Eur, o pasitraukę iš rinkos 2026 m. – 1 Eur. Visiems vykdžiusiems kailinių žvėrelių auginimo veiklą būtų suteikiama galimybė gauti valstybės finansavimą naudotiems įrenginiams, kurie niekur kitur negali būti panaudojami kitais tikslais, tvarkyti. Dirbusiems tokio tipo fermose numatoma suteikti kompensacijas iš valstybės biudžeto.

Gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė teigia, kad toks Seimo narių sprendimas tik dar kartą įrodo, jog Lietuva pasiruošusi atsisveikinti su industrija, gyvūnus kankinančia dėl puošmenos, dėl bumbuliuko ant kepurės ar apykaklės.

„Neabejoju, kad netrukus prisijungsime prie 19-os šalių Europoje, kurios šį sprendimą jau priėmė. Žinoma, dar laukia paskutinis balsavimas Seime, kuris anksčiausiai įvyks tik rudenį“, – teigia G. Vaitkevičiūtė.

Savo ruožtu organizacija „Tušti narvai“ likus dviem savaitėms iki balsavimo paskelbė kampaniją „Parašyk Seimo nariui“, kuria skatino visuomenę Seimo nariams siųsti laiškus.

G. Vaitkevičiūtės teigimu, per pastarąsias dvi savaites jiems buvo išsiųsta beveik 19 tūkst. laiškų, raginančių balsuoti už kailių fermų draudimą.

„Visuomenė laiškais aiškiai parodė savo lūkesčius. Padidėjusį iniciatyvumą rašyti Seimo nariams pastebėjome po paviešintų vaizdų iš Lietuvos kailių fermų. Natūralu, kad pamatę gyvūnų daužymą ir mėtymą daugiau žmonių panoro parašyti Seimo nariams ir paprašyti jų uždrausti žiaurią verslo šaką. Esu įsitikinusi, kad kai kurie Seimo nariai, negavę šių laiškų, būtų balsavę kitaip“, – dalinasi G. Vaitkevičiūtė.  

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Arvydas Pocius vadovaus Seimo komitetui

Seimas antradienį apsisprendė buvusį kariuomenės vadą, Klaipėdoje išrinktą konservatorių Arvydą Pocių skirti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku. Už ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Politika

1 ir 2 centų monetos išliks?

Ketvirtadienį Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This