Kukuliškių baterijoje – gimnazistų dailės darbų paroda

Mums rašo

Ervinas Naujokas, Rokas Miceika
2023-06-09

Komentarų: 0

Birželio pradžioje ,,Memel Nord” baterijoje Kukuliškiuose vyko Klaipėdos Vydūno gimnazijos dešimtokų dailės baigiamųjų darbų pristatymai.

,,Karas mumyse ir aplink mus” – tokia buvo šių darbų tema, leidusi mokiniams meno kalba tyrinėti ne tik pasaulio aktualijas, bet ir savo vidines kovas.

Saulės Želnytės nuotr.

Tą pavakarę artėjant link bunkerio buvo galima girdėti muziką, kuri kūrė viso renginio nuotaiką. Muzikos autorius – tos pačios gimnazijos mokinys Rokas Miceika, taip pat pristatęs savo baigiamuosius dailės darbus. Žiūrovus pasitikusi Evelina Sabonytė, renginio vedėja ir dalyvė, visus nuvedė į tolimiausią ir tamsiausią erdvę, kurioje prasidėjo ši dailės, poezijos, eseistikos, šviesų ir muzikos simbiozė, sukūrusi mistišką atmosferą.

Emociškai sunkiausi darbai užpildė erdvę savo sukrečiančiu pulsavimu. Keturi mokiniai vienas po kito pristatė kūrinius, atskleisdami tamsiausias gyvenimo detales. Po tokios skausmingai atviros pradžios žiūrovai vedėjos buvo lydimi link kitų patalpų, kurios vėrėsi skirtingomis emocijomis, patirtimis ir spalvomis. Reikia paminėti, jog įėjimus ir išėjimus įrėminusios sunkios, geležinės durys kūrė įspūdį, kad judama ratu. Tad darbai, po truputį emociškai šviesėjantys, privertė pamąstyti, ar tik išsilaisvinimas nėra ten pat, kur prasidėjo skausmas ir sumaištis. Gal karas – sunkus, niūrus ir galiausiai beprasmis – dažniausiai atveda ten pat, kur jis ir pradėtas?

Saulės Želnytės nuotr.

Darbai skyrėsi ne tik temomis, pristatymo formomis, bet ir pasirinktomis atlikimo technikomis. Buvo aliejinių, akrilinių, iškarpytų iš kartono ar prikabinamų priešais apšvietimą, taip pat naudotų kaip skaidrės.

Mokiniai įkvėpimo sėmėsi iš įvairiausių šaltinių – nuo Alzheimerio ligos iki senovės graikų mitologijos, tuo įrodydami, kad karas kaip tam tikra būsena egzistuoja visur. Apmąstyti šią temą svarbu ne tik dėl šiandienos įvykių Ukrainoje, bet ir dėl psichinės sveikatos Lietuvoje (ypač vienišumo pajautos). Džiugu, kad jauni žmonės kviečia visuomenę diskutuoti tokiomis aktualiomis ir jautriomis temomis.

Šioje meno kelionėje mokinius lydėjo Klaipėdos Vydūno gimnazijos dailės mokytoja Saulė Želnytė, o sukurti pristatymų koncepciją padėjo dešimtokų auklėtojos Lilija Bručkienė ir Roma Pociutė. Už geranorišką dalijimąsi unikalia erdve dėkojame Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijai ir Kukuliškių baterijos darbuotojui Timūrui Banzai, kuris taip pat buvo ir konsultantas tam tikrais klausimais.

Parodą galima apžiūrėti iki vasaros pabaigos. Rekomenduojama apsilankymą kultūros paveldo objekto „Memel-Nord“ ekspozicijoje ir parodoje suderinti iš anksto.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kviečiame piešti gyvai

Piešėjų draugijos dabar yra populiarios visame pasaulyje: Australijoje, Kanadoje, Jungtinėse Amerikos valstijose, Britanijoje. Gyvojo piešimo seansai vyksta dailės galerijose, muziejuose, ...
2024-01-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Pamokos Klaipėdos universitete kaip iššūkis ir galimybės

Gruodžio 13 d. Klaipėdos Vydūno gimnazijos III klasės mokiniai keliavo mokytis į netradicines erdves. Tai tęstinė tos klasės septintus metus ...
2023-12-14
Skaityti daugiau

Mums rašo

Klaipėdoje suskambo oratorija „Magiškas sanskrito ratas“

Birželio 20 d. vakarą LMTA Klaipėdos fakulteto Šokio katedroje buvo parodytas Klaipėdos Vydūno gimnazijos 10md mokinių baigiamasis darbas – Broniaus ...
2023-06-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This