Taikos pr. 47 daugiabutis: gyventojai – prieš. Ar išgirs savivaldybė?

Mums rašo

Aleksandras Divinčukovas
2023-06-11

Komentarų: 13

Neseniai atgaivintas vienas iš 2008 metų projektų – daugiaaukščio namo Taikos pr. 47 statyba gyventojų kieme.

Tačiau planas ir apskritai visa idėja geriausiu atveju yra beprasmiška, o blogiausiu – labai žalinga tiek gyventojams, tiek supančiai aplinkai.

Paklausos stoka

Daugiaaukščiai Klaipėdoje ir apskritai Lietuvoje niekada neturėjo didelio populiarumo, tą parodo besiskundžiantys įmonių savininkai bei akivaizdi statistika. Dienraštis „Klaipėda” savo straipsnyje „Dangoraižiai Klaipėdoje išgyvena agoniją ” teikia štai tokį statistiką: „Pačiame aukščiausiame Klaipėdos pastate – 34 aukštų name Gandrališkių kvartale jau ne vienerius metus nepavyksta išparduoti dalies butų. Neoficialiais duomenimis, iš 164 neparduoti 59 butai. Taikos prospekte esančiame viename daugiaaukščių iš 124 butų 71 yra laisvas. Atokiau nuo miesto centro esantys keli daugiaaukščiai taip pat negali pasigirti apgyvendinę visus butus. Viename jų iš 120 butų – 36 tušti”.

Tame pačiame straipsnyje nekilnojamo turto agentūros vadovas Algimantas Bružas patvirtino, kad mažaaukštė statyba klaipėdiečius vilioja labiau: „Daugiaaukščiai tikrai neturi tokios paklausos, kokios tikėjosi statytojai. Jų užpildymas yra kritiškai mažas“.

Ekspertai straipsnyje kaltina miestiečių mentalitetą, bet faktas lieka faktu – paklausa daugiaaukščiams labai maža.

Senų problemų paaštrėjimas

Viena didžiausių problemų Taikos prospekte – parkavimo vietų trūkumas. Problema tiesiog akivaizdi.

Tačiau siauros gatvelės projekto rengėjams neatrodo problema, nes schemoje jie tiesiog pažymėti kaip faktas, kurio niekas nepakeis.

Situacija su nauja planuojama automobilių stovėjimo aikštele yra taip pat akivaizdi – aišku, kad ji ne tik neišspręs senos problemos, bet sukels dar ir naujų.

Gamtos naikinimas

Iki šiol mano pateiktas problemas teoriškai buvo įmanoma išspręsti bei galima rasti kompromisų, bet gamtos naikinimas – tai nusikaltimas be kompromisų.

Gali pasirodyti, kad bus kertami tik kai kurie medžiai, be toje pačioje schemoje yra parašytas štai toks dalykas:

Neišsprendus pagrindinės problemos, įmanoma „pagal poreikį” iškirsti ir kitus medžius, nes patvirtinus projektą, kaip dažnai būna, niekas nežiūri į naujai kylančius „poreikius”. Viskas projekto užbaigimo labui, nors kalbant apie projektų užbaigimą, mes turime liūdnų pavyzdžių.

Neišsipildžiusios svajonės

Taipogi būtina pakalbėti apie panašius projektus, kurie tiesiog buvo atidėti iki geresnių laikų. Geriausias bei akivaizdžiausias pavyzdys – Gandrališkių mikrorajonas. Šiandien ne visi žino ar prisimena, bet kadaise rajono projektas atrodė taip:

Nuo projekto patvirtinimo praėjo daugiau nei 15 metų, bet išskyrus Pilsoto ir poros gatvių, rajonas lieka praktiškai tuščias.

Vienas iš šio projekto pranašumų yra pasirinkta vieta, kuri buvo gana tuščia nuo pat pradžios, todėl toje vietoje gyvenantiems žmonėms nebuvo jokios žalos iš šios apleistos statybvietės, kuri ir taip visada buvo tuščia. O mūsų atveju – Taikos pr. 47 – daugiaaukščio statybų sustabdymas būtų visiškai nepriimtinas, kadangi dėl kitų naudingesnių projektų bus statybvietė, palikta iki „geresnių laikų”, nes „miestiečių mentalitetas dar nesupranta progresyvių idėjų” ir dėl to „nenori pirkti butų iš anksto” (pasak ekspertų iš jau minėto straipsnio „Dangoraižiai Klaipėdoje išgyvena agoniją”).

Gyventojai mitinguoja

Atrodo, kad minėta apleista Gandrališkių mikrorajono statybvietė gyventojų netrukdo dėl jau paminėtų priežasčių, bet šiandieninė planuojamo Taikos pr. 47 daugiaaukščio situacija yra kitokia. Žmonės jau gausiai rinkosi į mitingą.

Viena iš gyventojų susirūpinimą keliančių problemų ta, kad tokio masto statybos sukels aplink statybvietę esamų pastatų deformacijas. Tai tikrai yra realus scenarijus ir labai svarbi problema, kuri visą projektą pažymi kaip itin žalingą visiems, išskyrus pastato savininką – pagrindinį beneficiantą Aurimą Mockų.

Gyventojai savo poziciją išreiškė – prieš. Ar išgirs miesto savivaldybė gyventojų žinutę – parodys laikas.

Rubrikoje „Mums rašo” skelbiamos skaitytojų nuomonės

13 Comments

  1. 100%

    O kur ir kada gyventojai nebuvo prieś??? Jie visada buvo prieš prieś viska..

    Reply
  2. Marijus

    Dar vienas sklypo „nupirkimas” už konjako dėžutę su šlamančiu turiniu? Gyventojai tik mokesčių mokėjimui periodiniam ir balsavimui pasikartojančiam reikalingi. O va tokie „viarslinykai” – kasdien. Viena ponia iš savivaldybės gi savu laiku „iš varganos algos” Girulių rezervate bakužę susirentė….? Kam ten degėsis „Baltijos’ kino teatru buvęs priklauso, a?

    Reply
  3. too nais

    tai visi protestuotojai susimeta ir nusiperka tą Mockaus sklypą, galės parką, skverą ar vaikų žaidimo aikštelę pasidaryt 🙂
    Kur problema? Prie ko svivaldybė privačiam sklype?

    Reply
  4. Juozas

    Svarbeuse parkingas!!!!! prašom savivaldybės kiekvienam namų ūkiui skirti po 5 parkingo vietas!!! Niturim kur parkoci, ir mūsų giminaičiai atvykę neturi, ir vaikai užaugę neturės parkingos vietos!!!

    Reply
  5. Kriulis

    Manifestas turi vykti prie savivaldybės o jei nepadės reikės prie seimo piketuoti. Gal vis dėlto meras išgirs. Tikėkime nauju meru!!!

    Reply
    • Nemanau

      kad kas išeis -,, kiaulių akys dūmų nebijo*:D) O tokiuose reikaluose aplink tik kiaulės. Kai žulikystė gerai įteisinta juridiškai, nelabai kas gaiš laiką ir puls padėt, na nebent tik temą sau norės išnaudot .. Pažiūres per langą – gražiai žmonės protestuoja.. Kokia šauni pas mus demokratija – visi va gali pareikšti viešai ką galvoja ir nieko jiems už tai nebūna! 😀 8

  6. Pagaliau

    Ačiū,nors sužinojome kurioje gatvėje šis triukas nusimato,o tai per žinias rodė,rodė,kalbėjo,kelbejo,bet kur…neatskleidė,buvo keista.

    Reply
  7. Patikslinkite , apie kokį Aurimą Mockų kalba

    tą , seniūnaitį ? ___Tai tikrai yra realus scenarijus ir labai svarbi problema, kuri visą projektą pažymi kaip itin žalingą visiems, išskyrus pastato savininką – pagrindinį beneficiantą Aurimą Mockų.

    Reply
    • Anastasija

      Facebook’ke jis yra-Aurimas Mockus

  8. Močiutė

    Savivaldybei mažai kas rūpi…tai ką statytojai pateikia kaip viziją, taip ir lieka ja ir primena tą vaizdą nebent nuotraukos, išsaugotos apkvailintų pirkėjų, nes statytojai jas trina, kad kuo mažiau paskui būtų pretenzijų. Panašiais metais sprendėsi ir mūsų naujo namo statybos likimas. Pažadai buvo gražūs, rezultatas apgailėtinas, namax neturi kiemo, įvažiavimas įrengtas po 15 metų, daugiabutis apaugo autoremonto įmonėmis…ir nebandyk skųstis, nes viskas suderinta su savibaldybe, o statytojo vardelis labai garsus….

    Reply
  9. Domas

    Žinoma žmonės prieš daugiaaukščius. Nes stato be reikiamos garso izoliacijos , tai kam idomus toks privatumo nebuvimas?

    Reply
    • Anonimas

      Tie dangoraižiai siaubingi ir visiškai netinka Klaipėdos kraštui. Šaunuoliai , nepasiduokit ir neleiskite žaloti gamtos. Medžiai žmonių sveikata

    • Anastasija

      Pritariu.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Plaukti per Ramųjį vandenyną besiruošiantis klaipėdietis pradeda naują etapą

43-iejų keliautojas, visuomenininkas ir karys savanoris Aurimas Mockus, rudenį vienas, be pagalbos ir sustojimų valtimi nusprendęs irtis per Ramųjį vandenyną, ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Miestas

Baigė remontuoti Taikos prospekto šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Darbų metu įrengtas 2,5 m ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Taikos prospekto eismo valdymas - neįveikiama užduotis?

Nors eismo valdymo sistemos modernizavimo vienoje iš pagrindinių Klaipėdos transporto ašių – Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This