Aukštoji jūreivystės mokykla: linkstama jungti prie Vilnius TECH?

Svarbu, Švietimas

Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos (LAJM) likimas, šalyje vykstant aukštųjų mokymo įstaigų ir kolegijų optimizacijai, toliau išlieka diskusijų objektu, tačiau tiek pati mokyklos vadovybė, tiek šalies Vyriausybė yra linkusi šią kolegijos statusą turinčią mokymo įstaigą jungti prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto – Vilnius TECH.

Mato Mačiulskio nuotr.

Ketvirtadienį šis klausimas buvo aptartas Seimo jūrinių reikalų komisijos posėdyje, kuriame dalyvavo Klaipėdos universiteto (KU), LAJM, Vilnius TECH vadovybė, keletas Seimo narių klaipėdiečių, Klaipėdos jūros verslo organizacijoms atstovaujantis Arnoldas Šileika, ministerijų, Karinio jūrų laivyno, pramonininkų ir kt. atstovai.

Švietimo ministerijos atstovė Agnė Kudarauskienė, trumpai priminusi apie šalyje vykdomos švietimo pertvarkos, pirmiausia – kolegijų optimizavimo – priežastis, pranešė, jog ministerijos suburta komisija pritarė siūlymui LAJM jungti prie Vilniaus TECH. Tam vėliau pritarė ir Finansų, ir Susisiekimo ministerijų atstovės.

Tuo metu daugelis posėdyje dalyvavusių klaipėdiečių Seimo narių, išskyrus Ligitą Girskienę, palaikė iniciatyvą LAJM jungti prie KU.

Tą pačią mintį išsakė ir A. Šileika, ir pramonininkų atstovas, pakartoję praėjusią savaitę skelbtą šešių Klaipėdos verslo organizacijos narių kreipimąsi į šalies valdžią, kuriame raginama LAJM jungti prie KU.

„Lietuva yra nedidelė valstybė, o jūrinis verslas – dar mažesnis ir jei dabar mes pradėsim dalinti ir skaidyti šitą branduolį, nuo to stipresni netapsim,”- sakė A. Šileika.

Kaip neigiamą uostamiesčio aukštosios mokyklos jungimą prie Vilniuje esančios aukštosios mokyklos jis minėjo buvusio KU menų fakulteto prijungimą prie Lietuvos muzikos ir teatro akademijos.

„Turim rezultatus šito – Klaipėdoje fakultetų nebeliko”, – teigė jis.

Savo ruožtu KU rektorius Artūras Razbadauskas priminė, jog vienintelis Klaipėdos universitetas šalyje turi laivyną, jis jau ne vienerius metus bendradarbiauja su LAJM. Jo teigimu, anksčiau KU rengė laivavedžius, bet ši kolegijos lygio mokymo programa buvo perduota LAJM, įgyvendinant priimtą Jūrinio slėnio programą.

„15 mūsų mokslo daktarų dirba ir Klaipėdos universitete, ir Aukštojoje jūreivystės mokykloje, tai negaliu sakyti, ar jie yra vienos, ar kitos aukštosios mokyklos, jie yra bendri, vyksta bendras darbas, jis niekur nėra nutrūkęs”, – kalbėjo KU rektorius.

Savo ruožtu Vilniaus TECH rektorius Romualdas Kliukas informavo, jog LAJM prijungus prie jų aukštosios mokyklos, visos studijos liks Klaipėdoje.

„Bus praplėstos studijų programos jūrų inžinerijos srityje (…), niekas iš Klaipėdos neišsikels (…) Mes nekonkuruosim, mes bendradarbiausim, turim bendradarbiauti (… ) Optimizuosim valdymą, integruosim kokybės sistemą”, – kalbėjo R. Kliukas.

Tuo metu LAJM vadovas Vaclav Stankevič dėkojo Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai bei Vyriausybei, kurios suteikė galimybę pačiai mokymo įstaigai pasirinkti, kuria linkme jiems vystytis toliau.

„Kolegos, nebijokit, niekas iš Klaipėdos nevažiuos, mes liekam Klaipėdoj kaip Vilniaus TECH Jūreivystės akademija, mes turim plėsti mokslą, turim augti ir stiprėti, tokiu būdu Klaipėdos regionas ir miestas bus dar patrauklesnis, negu jis yra. Tie kaltinimai, kad viskas išvažiuoja į Vilnių, centralizuojasi, neatitinka tikrovės (…) Mes surasime sąlyčio taškų ir su Klaipėdos universitetu, bet jūrinis transportas – tai mes ir Vilniaus TECH”, – kalbėjo LAJM vadovas.

Visgi jokio sprendimo ketvirtadienį priimta nebuvo – atsižvelgus į klaipėdiečio Seimo nario Audriaus Petrošiaus pasiūlymą, birželio pabaigoje bus balsuojama už abu alternatyvius variantus.

19 Comments

  1. Dalia

    Vos tik Lukiškių aikštėje įrengė pliažą tuoj prireikė ir laivyno specialiatų kalvės…

    Reply
  2. Pajūrio žmogus

    Kodel viskas turi būti kaip Vilnius nurodys?Juk pajūris nuo seno vilniečiams tik pliažas..Mano vaikas irgi išleke studijuoti į VGTU nes ten elektronikos srityje geros specializacijos.Bet jūra tai ne Vilnius,net nekvepia tuo.Mūsų Jūreivystes mokykla paruošia gero lygio specialistus,daug jaunimo ir dabar dirba pasaulio laivuose(nes Lietuva liko be laivyno..Ir kam jo reikia..svarbu kurortai,žuvį atveš rūkytą iš kažkur..)Ir uosto vardas įpareigoja tureti ir jūrinių mokslo įstaigų.Ir laivus matyt čia pat o ne ekrane.

    Reply
  3. Dar viena

    Vilniaus invazija į Lietuvą.Aišku, kad viskas dėl pinigų.O rezultatas bus kaip su Meno akademija.Iki susijungimo pastaroji buvo žinoma visoje šalyje,akademijos kolektyvai garsino Lietuvą visoje Europje(kas neprisimena Žuvėdros), o kur dabar tie fakultetai?Kas juos beprisimena?Bendrai, Vilniaus ponų artojų siekis centralizuoti visą Lietuvą ir užvaldyti visus pinigus primena putininę Rusiją – regionų sąskaita sostinę paversti aukšto gyvenimo standarto vieta. Ir iš įvairių šalies kampelių į Vilnių sugužėję vietinio raugo veikėjai staiga tampa sostinės „patriotais”. Karbauskis visai neseniai priešinosi regioninių universitetų jungimuisi prie Viniaus ir Kauno. T.y. faktiniam jų uždarymui.Pagrįstai tvirtino, kad tai pasmerks visą regioną.Kas nutiko dabar , kad ponas pakeitė savo nuomonę? Kodėl jo ištikimoji bendražygė Girskienė tapo Vln nomenkletūrininke? Susiruošė ir pati tapti vilniete, kaip ir dauguma mūsų politikų

    Reply
  4. Aiškiau

    negu aišku – visa esmė finansavime! Skirtumo jokio dėl dėstymo – viskas išliks kaip ir buvę. Tačiau diplomas VGTU yra 1000 proc. svaresnis nei KU! Taigi, nemyškite į batą, geresnis variantas yra VGTU!

    Reply
    • Tavo vgtu

      žino tik kai kurie Vln gyventojai, o štai Klaipėdos jūreivystės akademiją žino visa jūrų verslo bendruomenė Europoje ir ne tik.Akademijos absolventai dirba ne tik Lietuvos, bet ir Vokietijos, Danijos, Olandijos ir kitų šalių laivynuose.Kur dirba baigę Vgtu? Kiek žinau – Lietuvos valdžios įstaigose arba eina į politiką.Dėl bato – pritariu, nemyžk.

  5. Memelender

    Viską padarius gerai, yra reali galimybė atvesti dar vieną universitatą į Klaipėdą. Juk VGTU Klaipėdos fakultetas galėtu ne vien jureivystės studijom užsiimti. Tai paskayintų bent dalį jaunimo pasilikti ir studijuoti Klaipėdoje. Aišku matydami tokia galimybę su KU susija valdininkai žviegs kiek įmanoma. Kita vertus, kad viskas pasibaigs kolegijos uždarimu ir studijų nutraukimu.

    Reply
  6. na

    „Optimizuosim valdymą, integruosim kokybės sistemą…” sako Vilniaus rektorius. bla- bla- bla…. „Optimizuosime valdymą” reiškia atleisime dalį darbuotojų iš Kolegijos,,,\
    Kokybės sistema? pažiūrėkite geriau į Kolegijos dėstytojų publikacijas… Kokybė…

    Reply
  7. O kas dėl KU menų fakulteto prijungimo

    ar ne dėl miesto liberalių valdymo išnyko norintys studijuoti šokį ? Kur dingo Klaipėdos šaunioji ” Žuvėdra ” ” rūpestingieji jūs mūsų ” ? O kiek reikia Lietuvai artistų ir muzikantų ? Daugelis lekia į užsienius muzikų studijuoti . Taigi , ne rodiklis , pone Šileika .

    Reply
  8. na taip

    Studijos liks Klaipėdoje? Nejuokinkit. Esmė, kad Vilnius TECH nori paimtai ES pinigus įeidamas į regioną.
    O Girskienė – gera klaipėdiečių interesų gynėja. Paaiškėjo galutinai.
    Tikrai – iš KU apėmė Menų fakultetą. Kur jis dabar? Šiaulių universiteto nebeliko po prijungimo prie Vilniaus unoversiteto.
    laikas atrodo pradėti galvoti apie valstybės federalizaciją ir tikras teise regionams…

    Reply
    • Nereikėtų pletkinti

      studijos LIKS Klaipėdoje ! Nesuprantu ko bijo liberalieji seimo nariai ? Bijo , kad be puikiai veikiančios , būsimos AKADEMIJOS KU žlugs ? Bijo konkurencijos ? Manau direktorius geriausiai žino , nes yra susipažinęs – KAS BŪTŲ geriausia ? Ar liberalieji nenori Klaipėdai geriausių studijų ? Vėl nevykėlių aimanos ….

    • Kaip KU praplės studijų programas jūrinės inžinerijos srityje ?

      Liberalieji nenori geriausio išsilavinimo studentams ? _______Bus praplėstos studijų programos jūrų inžinerijos srityje (…), niekas iš Klaipėdos neišsikels (…) Mes nekonkuruosim, mes bendradarbiausim, turim bendradarbiauti (… ) Optimizuosim valdymą, integruosim kokybės sistemą”, – kalbėjo R. Kliukas

  9. Taigi

    Pagal Stankevič, studijos liks Klaipėdoje, dėstys klaipėdiečiai, tai koks tikslas jungti kažkur kitur, o n eprie Klaipėdos universiteto? Matomai kažką Stankevič-ius sugalvojo sau….

    Reply
  10. Pastebėjimas

    Kaip matosi iš KU veiksmų su Klaipėdos ligoninėmis, tai nelabai kas vyksta, o jei dar ir Jūreivystę prisikabins tai visai gali sustoti ?

    Reply
    • Man vis labiau

      panašėja , jog prie ko prisiliečia liberalieji su reformomis , tampa – chaosu . Pradedant valstybės valdymu . „Griovimo strategai ” . Kaip liberalu …

  11. Anonimas

    Ar abejojama tekstu kad klaustuka pavadinime rašoma?

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Kol kas neaišku, prie ko jungs.

  12. Tomas

    Vilniuje interesai yra aukščiau racionalaus proto. Ministerijos skirs milijonus kolegijų pertvarkai, tai mušasi Vilnius dėl pinigų, o ne dėl studijų kokybės ar plečiamų studijų programų. Bus kaip VU prisijungė Šiaulių universitetą. Gavo 20 mln eur ir tiek žinių, Šiaulių filialas miręs.
    Atsi..iskit nuo Klaipėdos, Vilniaus lobistai

    Reply
  13. Anonimas

    Stebina Stankevič. Nori būti kuo toliau nuo valdžios?.. Kažkoks absurdas – Vilniaus jūreivystės mokykla…

    Reply
    • Nevykėli,

      Bus AKADEMIJA ! ___Savo ruožtu Vilniaus TECH rektorius Romualdas Kliukas informavo, jog LAJM prijungus prie jų aukštosios mokyklos, visos studijos liks Klaipėdoje.

      „Bus praplėstos studijų programos jūrų inžinerijos srityje (…), niekas iš Klaipėdos neišsikels (…) Mes nekonkuruosim, mes bendradarbiausim, turim bendradarbiauti (… ) Optimizuosim valdymą, integruosim kokybės sistemą”, – kalbėjo R.

      P.S. aš manau , geras sprendimas , o KU jau ” ruošia daktarus ” po ligoninių sujungimo ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This