Verslo angelą nutupdė į teisiamųjų suolą

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Klaipėdos bankroto administratorius, Lietuvos verslo angelų tinklo-asociacijos „LitBAN” narys Tomas Malinauskas kurį laiką turės minti Klaipėdos apylinkės teismo slenkstį ir išbandyti kaltinamiesiems skirtą suolą.

Klaipėdos apygardos prokuratūra 46-erių vyrą kaltina melagingų parodymų davimu, dokumento suklastojimu bei tokio dokumento panaudojimu. Šis epizodas yra susijęs su kita, Klaipėdos apygardos teisme jau nagrinėjama baudžiamąją byla, kurioje kaltinimai yra pareikšti uostamiesčio verslininkui Ramūnui Petraičiui.

Tomas Malinauskas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Kaltinimą byloje palaikanti prokurorė Dalia Stonienė teisme dėstė, kad Klaipėdos administratorių biurui vadovaujantis ir individualia veikla dar užsiimantis T. Malinauskas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje apklausiamas kaip liudytojas dėl galimai apgaulingo UAB „Uno” apskaitos tvarkymo davė melagingus parodymus ir dar suklastojo kasos pajamų orderį bei jį panaudojo.

Esą vyras dar 2016 m. su minėta bendrove buvo pasirašęs preliminarią gyvenamojo namo įsigijimo sutartį, pagal ją sumokėjo 60 000 eurų, o vėliau ją nutraukus atgavo jau 90 000 eurų ir klastojo kasos pajamų orderius, susijusius su tokiu sumų skirtumu.

Paskelbus kaltinimą T. Malinauskas teigė pripažįstantis esąs kaltas, „bet ne ten, kur jam metami kaltinimai”. Jis pareiškė duosiantis parodymus po liudytojų apklausos ir visų įrodymų ištyrimo.

Pirmoji šioje byloje liudijusi bendrovės „Uno” apskaitą tvarkančios įmonės „Logistra” direktorė Vaiva Jankauskienė aiškino, kad su T. Malinausku iki tol nebuvo susitikusi, o bendrovės kasą ir grynuosius valdo jos vadovas Ramūnas Petraitis. Jis esą ir nurodo, kada reikia paruošti kasos orderius, kokias sumas, pavardes į juos įrašyti.

Pasak buhalterės, galėjo būti ir atvejų, kai kasos orderius paruošė ir pats R. Petraitis, nes tokių šablonų yra internete, o ji pripažįsta visus dokumentus su parašais, kuriuos pateikia „Uno” direktorius.

Moteris negalėjo atsakyti, kodėl pajamos, gautos pagal preliminarią su T. Malinausku sudarytą sutartį, praėjus metams nebuvo apmokestintos PVM, kaip kad nurodo teisės aktai.

Liudyti pakviestas buvo ir pats R. Petraitis, tačiau po netrumpo laukimo už durų jo pasirodymas teismo salėje truko tik epizodiškai – bylą nagrinėjančiam teisėjui Gintarui Stonkui kilo klausimų, kiek ši byla persipina su nagrinėjama Klaipėdos apygardos teisme, kur yra pareikšti kaltinimai „Uno” vadovui.

„Kazusas, kad ši byla atkeliavo nepasibaigus nagrinėjamai Klaipėdos apygardos teisme”, – į teisėjo pasvarstymus reagavo T. Malinausko advokatas Remigijus Bukėnas.

Ši aplinkybė teisėjo sprendimu bus išsiaiškinta gavus R. Petraičiui surašytą kaltinamąjį aktą.

Neslėpdamas pasipiktinimo, jog gali tekti ir dar kartą atvykti į šį teismą, išeidamas iš salės R. Petraitis mestelėjo, kad prokurorė esą vykdo Vidmanto Urniko užsakymus. Panašią repliką jis pasakė pirmajame posėdyje Klaipėdos apygardos teisme. V. Urnikas per UAB „Rasa” valdo 25 proc. „Uno” akcijų.

Įrodžius, kad T. Malinauskas davė melagingus parodymus, jis gali būti nubaustas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Už dokumento suklastojimą ir jo panaudojimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų.

Dienraštis „Klaipėda” šį sausį rašė, jog T. Malinauskas turėjo reikalų ir su teisėsaugininkais, tiriančiais galimą bankroto administratorių korupciją. Jis esą buvo sulaikytas dviem paroms.

„Čia visi bankroto administratoriai kažkaip susiję su šia byla. Niekas manęs niekuo nekaltina. Aš dirbu toliau, mano darbai nesustojo. Kai bus kažkas, tai – matysime“, – tada dienraščiui sakė T. Malinauskas.

Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos puslapyje nurodoma, jog 2023-01-26 Vilniaus miesto apylinkės teismo nutartimi T. Malinauskui laikinai, 6 mėnesiams, buvo sustabdyta teisė užsiimti nemokumo administratoriaus veikla.

4 Comments

  1. Pastebejimai

    Bankrotina įmones…. Statosi daugiabučius… Lietuvoje tai vadinasi verslas…. Lazda turi du galus….

    Reply
  2. Klaipedoetis

    Tikrai “subtiliai “ Andrius Petraitis išmano versla,kai su jo pagalba broliukas R.Petraitis norėjo už ačiu pasiimti senamiesčio turgu..Laukime ka vel bandys iš klaipėdiečiu broliukai pasisavinti.

    Reply
  3. " skaidriųjų " Klaipėdos konservatorių

    painios verslo istorijos ? Petraičiai ….Buvusio kandidato į Klaipėdos merus konservatoriaus Petrošiaus komandos nario brolis …?

    Reply
    • avys

      – mūsų valia, per rinkimus, Andrius Petraitis ir vėl išrinktas miesto tarybos nariu, paskirtas miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariu kurio viešai per rinkimus reklamuotas privalumas – verslo subtilumų išmanymas. Ir tikrai tikrai neatstovauja brolio interesams nuomojamoje iš valstybės žemėje ir įrenginėjant infrastruktūrą. Ir jokios naudos iš to negauna. Ir miesto tarybos, komiteto nariai nieko nieko apie tai nežino.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

91 mln. eurų ir Afrikai skirtų ginklų byloje - netikėtas posūkis

Klaipėdos apygardos teismas, nagrinėjantis baudžiamąją bylą dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo dešimčių milijonų eurų ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

„Karo dievo“ byloje prabilo apie advokačių darytą spaudimą

Klaipėdos apygardos teisme tęsiant baudžiamosios bylos dėl esą neteisėto tarpininkavimo perduodant karinę įrangą Pusiaujo Gvinėjai bei galimo pinigų plovimo nagrinėjimą ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This