Jūros šventėje – ir Atlantą įveikęs Aurimas Valujavičius, ir oro balionų čempionatas

Miestas, Svarbu

Roberta Reliugaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2023-06-28

Komentarų: 0

„Labai džiaugiuosi, kad ateina tos dienos, kai visa Klaipėda prašvinta tuo kūrybiškumu ir veržlumu, parodant tikrą kūrybinę dvasią. Jūros šventės prasmės pervertinti tikrai būtų neįmanoma. Labai džiaugiuosi, kad 2013 metais ši šventė atgimė ir patyrė renesansą“, – trečiadienį Jūros šventei pristatyti skirtos spaudos konferencijos metu kalbėjo Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Robertos Reliugaitės nuotr.

Spaudos konferencijoje atskleista ir artėjančios šventės tema, įvardinta kaip Vakarų potyriaiׅ.

89-oji Jūros šventė startuos liepos 20 dieną Sidabrinių gervių naktimis, kurių metu bus parodyti keturi šiuos lietuviškus apdovanojimus pelnę filmai.

Naujove tradicinėje šventėje galima laikyti Lietuvos oreivių čempionatą. Jis startuos dar prieš pačią šventę – liepos 19 d. Vėliau- liepos 20-22 d. oro balionai 6 val. ir 19 val. sportiniams skrydžiams kils virš miesto, kartu taip sveikinami gyventojus bei skleisdami žinią apie artėjantį šventinį savaitgalį.

„Iššūkių yra Klaipėdoje organizuoti tokį renginį. Viena iš jų – oro erdvės, kitas iš jų – žemės erdvės. Tiesiog miesto teritorijoje 30 oro balionų yra sudėtinga sutalpinti, bet su suteikta pagalba tokią erdvę radome“, – teigė Renata Narbutė, Klaipėdos oreivių klubo prezidentė.

Varžybų skrydžiai esant tinkamoms oro sąlygoms, vėjui pučiant nuo jūros vyks iš Bangų g. esančios pievos – būsimo „Bastionų namų“ kvartalo už Jono kalnelio.

R. Narbutė vylėsi, jog oras nepakiš kojos pirmą kartą Klaipėdoje organizuojamam oro balionų čempionatui.

Jei nepalankus vėjas neleistų kelti balionų kupolų, tuomet renginio lankytojus stebintų ne mažiau įspūdingas ugnies šou su ritminga muzika, lazeriais ir dūmų efektais. Vakarinių pasirodymų metu oro balionai bazuosis ne vienoje erdvėje – nors didžioji dalis balionų įsikurs toje pačioje erdvėje iš kurios numatyti varžybiniai skrydžiai – už Jono kalnelio, keturi balionai švytės prie TEO pastato, dar du– buv. Šv. Jono bažnyčios vietoje. Įspūdingą reginį rekomenduojama stebėti iš Jono kalnelio arba Dangės upės pusės.

Konferencijos metu pranešta, jog šiemet bus pratęsta praėjusiais metais Smiltynėje gimusi tradicija pakviesti žymius žmones laisviems, jūriškiems pokalbiams. Vienas iš pokalbio dalyvių – šiemet Atlantą sėkmingai įveikęs keliautojas Aurimas Valujavičius. Tai bus puiki proga miestiečiams ir miesto svečiams ne tik išklausyti jo istorijų, bet ir užduoti rūpimus klausimus.

Liepos 22 d. 16 val. Buriuotojų krantinėje bus atidengtas jachtos „Laisvė“ atminimo knechtas. 1993-ųjų vasarą jachta „Laisvė“ išplaukusi iš Klaipėdos į kelionę aplink pasaulį, pirmoji apiplaukė legendinį Horno kyšulį. Sekmadienio rytą, 12 val. Klaipėdos stačiatikių parapijose ir Marijos Taikos karalienės bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios už žuvusius jūroje ir visą jūrinę bendruomenę.

Šventė neapsieis ir be tradicinės „Dangės flotilės”, kurios laivų įgulos miestiečiams prisistatys krantinėje. Liepos 21 d., penktadienį, 19 val., pakėlus Pilies tiltą bus sutikti visi istoriniai flotilės laivai – juos pasitiks vakaro vedėjas Robertas Petrauskas, kuris šeštadienį 18 val. kvies į protmūšį „(Ne)Medinis protas“.

Liepos 22 dieną, šeštadienį, 16-17 val. individualias ekskursijas laivuose ves buriuotojas Aurelijaus Armonavičiaus.

Į Klaipėdą švenčių dienomis žada užsukti ir 10 burlaivių iš Latvijos, Lenkijos ir Vokietijos, priklausančių „Baltic Sail“. Klaipėdos krašto prijungimo prie Didžiosios Lietuvos 100-mečio proga šimtas Klaipėdos miesto gyventojų bus kviečiami išbandyti plaukimą burlaiviais.

Kompaniją „Baltic Sail“ burlaiviams Šiauriniame rage palaikys ir čia įsikursiantis „Jūrininkų skveras“. Jame bus organizuojamos jūrinės edukacijos, virtualios realybės pagalba bus galima nukeliauti į mažai kam matytas Klaipėdos miesto vietas. Savo veiklas skvere pristatys Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla, Lietuvos jūrininkų sąjunga, Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazija – jūrų skautai, projektas „Jūros ambasada“, Lietuvos Jūrų kapitonų asociacija, Lietuvos jūrininkų įdarbinimo įmonių asociacija.

Žinoma, šventė neapsieis be koncertų, o svarbiausią iš jų liepos 21-ąją Kruizinių laivų terminale surengs „Eurovizijos“ antros vietos laimėtojas, britų muzikos ir socialinių tinklų žvaigždė Sam Ryder.

Be to, viskas dienas veiks tradicinė mugė, vyks tradicinė jūrinių organizacijų eisena, kvies parodos bei daugybė kitų renginių.

„Klaipėdos šventės” artimiausiu metu žada paskelbti visą Jūros šventės, kuri vyks liepos 20-23 d., programą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This