Baigta Skulptūrų parko rekonstrukcija

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigtas įgyvendinti didelio visuomenės dėmesio susilaukęs projektas – po vos kiek daugiau negu metus trukusių rangos darbų visuomenei penktadienį atvertas sutvarkytas Skulptūrų parkas ir senosios istorinės miesto kapinės. Įėjimai į parką lankytojams jau yra atverti, o parką juosiančios tvoros visiškai bus nuimtos artimiausiu metu, tad klaipėdiečiai jau gali apsilankyti šioje naujai atgimusioje pasivaikščiojimų vietoje ir įvertinti permainas.

Savivaldybės nuotr.

Beveik 10 ha teritoriją užimančiame Skulptūrų parke demontuota senoji infrastruktūra, sutvarkyti pėsčiųjų takai, įrengtas naujas apšvietimas, laistymo sistema, vaizdo stebėjimo kameros, pastatytas stacionarus tualetas, atlikti apželdinimo darbai, atnaujinta mažoji architektūra (suoliukai, šiukšliadėžės, dviračių stovai, lentelės su skulptūrų pavadinimais). Suremontuotas gynybinis šancas S. Daukanto g. 40C, atkurti simboliniai istoriniai vartai prie K. Donelaičio ir Liepų g., sutvarkyta mecenatų Gerlachų šeimos kapavietė, taip pat – paminklo mecenatui L. J. Vyneriui aplinka. Į pirminę vietą grąžintos miesto istorijai svarbios Berbomų šeimos kapavietės akmeninės plokštės.

Pagerbti čia palaidoti po Prancūzijos–Prūsijos karo (1870–1871 m.) žuvę prancūzų belaisviai, Vokietijos kariai, žuvę Pirmojo pasaulinio karo metu, Lietuvos kariai, žuvę tarpukaryje, prancūzų, lenkų ir belgų belaisviai, žuvę Antrojo pasaulinio karo metu, – jų atminimui Skulptūrų parke pastatyti kryžiai. Parko dalyje arčiau Trilapio g. įrengta istorinės atminties vieta – memorialas. Į šią vietą buvo perkelti antkapių akmenys, paminklai, kurie buvo rasti ardant sovietmečiu pastatytus karinio miestelio pastatus dabartiniame Klaipėdos universiteto miestelyje, taip pat – rekonstruojant parką atkasti radiniai. Numatoma, kad šiame memoriale visi norintys nedidelėmis akmens plokštėmis galės įamžinti mirusių ir senosiose miesto kapinėse palaidotų artimųjų atminimą.

Savivaldybės nuotr.

Iš S. Daukanto g. ir Trilapio g. pusių parkas aptvertas dekoratyvia tvorele. Mažiesiems klaipėdiečiams parke įrengta nauja vaikų žaidimo aikštelė. Parke pasėta veja, užsodinti gėlynai, pasodinti medžiai ir krūmai, įrengti informaciniai stendai.

„Tvarkant parką išspręstas ir bene daugiausia aistrų daug metų kėlęs klausimas dėl medžių. Paradoksalu, bet siekiant apsaugoti didžiausią parko vertybę – ilgaamžius medžius, buvo pašalinta beveik 350 blogos būklės, grėsmę kėlusių bei savaiminių medžių, ir tai yra ženkliai mažiau negu buvo numatyta ankstesniuose siūlymuose (2000 m. patvirtintame detaliajame plane siūlyta iškirsti 900 medžių, vėlesniame etape – 504). Dėl tos pačios priežasties – siekio išsaugoti šimtamečius ąžuolus – atsisakyta minties apie lauko terasos prie įėjimo į parką nuo M. Mažvydo alėjos pusės įrengimą. Šį sprendimą nulėmė aktyvių klaipėdiečių surinkti parašai”, – rašoma pranešime.

Jame teigiama, jog kai kurie sumanymai (pavyzdžiui, krepšinio, automobilių stovėjimo aikštelės) nebuvo realizuoti, bet, anot miesto mero, tai nereiškia, kad tokios galimybės nebus svarstomos – pasverti siūlymai gali būti įgyvendinti vėliau. Tarp tokių – ir siūlymas privačiomis lėšomis atsodinti istorinę liepų alėją nuo buvusios slaugytojų mokyklos iki gynybinio šanco.

„Skulptūrų parkas išties yra unikali, sakrali vieta – tai ir parkas, ir prieš du šimtmečius įkurtos senosios miesto kapinės. Ši istorinė vieta turi savo aurą, savo energetiką, atitinkamą lankytojų auditoriją, todėl buvo įgyvendinti tie projekto siūlymai, kurie nekėlė diskusijų. Tačiau tai nereiškia, kad ateityje Skulptūrų parke neatsiras naujų, apgalvotų lankytojų traukos taškų, naujų iniciatyvų“, – cituojamas Klaipėdos miesto meras Arvydas Vaitkus.

Skulptūrų parko projekto pabaigtuvės įprasmina reikšmingą uostamiesčiui sukaktį – sausio 15 d. sukako 100 metų nuo Klaipėdos sukilimo 1923 metais, kai Klaipėda atiteko Lietuvai (istorinės miesto kapinės yra svarbios šiai datai, nes čia yra ir paminklas sukilimo dalyviams). Nors iki minėtos datos buvo padaryta tik dalis darbų, Seimo sprendimu visi 2023-ieji yra paskelbti Klaipėdos krašto metais.

Prie šio projekto, turimomis žiniomis, patarimais prisidėjo daug žinomų klaipėdiečių, aktyviai įsitraukė visuomenė. Meras padėkojo visiems reikšmingai prisisėdėjusiems prie miesto parko sutvarkymo – techninio projekto rengėjams, rangovams, specialios darbo grupės nariams, aktyviems gyventojams, Savivaldybės specialistams, kuravusiems projekto eigą.

Sutartį dėl Skulptūrų parko sutvarkymo darbų Klaipėdos miesto savivaldybė ir UAB „Plungės lagūna“ pasirašė 2022 m. kovą. Galutinė sutarties vertė – 4 mln. eurų, šios lėšos buvo skirtos iš miesto biudžeto.

20 Comments

  1. Vale

    kasdien vaikštau Skulptūrų parke ir negaliu suprasti vieno dalyko- parkas,,Skulptūrų>, bet visos skulptūros net nenuplautos po statybų. Baisu žiūrėti…

    Reply
  2. M

    Klausimėlis: kas tvirtino paminklo karo belaisviams vertimą į vokiečių kalbą? GĖDA. Nejaugi Klaipėdoje neatsirado nė vieno, gebančio be klaidų išversti paprastą sakinuką į vokiečių kalbą? Dėl kitų kalbų nepasisakau, jų nemoku, bet reiktų ir jas patikrinti. O tą paskutinę paminklinio akmens eilutę būtina perkalti, nedarykime sau ir kitiems gėdos…

    Reply
    • M

      Vokiškai turėtų būti parašyta:
      Polnische, Belgische und Französische Soldaten in deutschem Gewahrsam

      ir pagal bendrą supratimą kitomis kalbomis taip pat blogai parašyta…

  3. S

    Suoer

    Reply
  4. Nevykėliams , nesugebantiems suvokti info

    Puikiai viską ” kas kada kur ” dėl aikštelės 2022-09-09, toje pačioje AK , aprašė M. Vainorius str. ____Nauja krepšinio aikštelė Skulptūrų parke galėjo būti jau 2019 metais. Kodėl ji neatsirado? ______P.S. tik visiški nevykėliai iki šiol nieko nežino ir amsi Vaitkus , Udovickis ? Petrošiniai patryyyjotai ? 🙂 Džiaugiuosi – miestiečiai adekvatūs rinkėjai ir jau supranta ką rinkti į merus .

    Reply
    • Anonimas

      IP: 90.135.23.176 persona nesitvardo ir visus įžeidinėja, menkina ir niekina.

    • ezys

      man tai panasiau i robota

    • Taip taip :) dirbtinis intelektas

      nes liberalus išsilavinimas „neišmokė” dirbti su info , kritiškai mąstyti bei daryti išvadas 🙂 Koks yra žodis tinkamesnis nei nevykėliai ? 🙂

  5. Anonimas

    Galbūt Vaitkus galėtų būti konkretesnis kada atsiras pradžioje jo ketinta „patraukti”, o dabar išnykusi krepšinio aikštelė, kaip tyčia, buvusi netoli draugo Udovickio namo? Juk rimtas byčas turėtų atsakyti už „bazarą”.

    Reply
    • Nepavargai aimanuoti ?

      Ateis eilė ir aikštelei , kuri , mano nuomone , šioje vietoje visai nebūtina . Šiaip, kiek pamenu , jūsų minimas Udovickis bandė tartis ir visai neblogus teikė siūlymus su liberalia , buvusiai miesto valdžia . Nežinojimas mane stebina ar čia patryyyyjotų išskirtinis bruožas ?

    • To IP: 90.135.23.17 triedalui

      Pakeitęs IP etatini klapčiuke, kokiais čia pūliais ne į temą spjaudaisi apie kažkokius patriotus ir liberalus? Savo nuomonę dėl aikštelės (ne)būtinumo gali pasilikti savo šlykščioje pasiklidusioje makaulėje. Aikštelė buvo, jaunimas žaidė, o dabar šalia gyvenantiems tokios vietos nebėra. Dar papasakok kaip Udovickis kartu su Šakaliene rūpinosi šalia buvusiu voljeru.

  6. Giedrius

    O kame čia Vaitkaus nuopelnas? Jis gi kritikavo, kad mieste niekas nevyksta, o dabar išsišieoęs juosteles karpo. L

    Reply
    • beviltiškas ?

      Meras visada kerpa juosteles . Nežinojai ? Švieskis ….Užjaučiu 🙂 petrošinių protiniai gebėjimai man jau kelia daug klausimų 🙂 ir tokie turi teisę balsuoti ? Joooi…

  7. Diana

    Taip laukėme naujos krepšinio aikštelės! Jas reikia statyti,ne naikinti. Nesuvokiama..

    Reply
  8. Sanitaras

    Jeigu kas nors mieste nesutramdys bomžų – tos erdvių rekonstrukcijos beprasmės. Bomžai – socialinė, vizualinė, estetinė, sanitarinė ir kitokia tarša. Su ekologine tarša kovojama, o su asocialia kodėl ne?

    Reply
  9. Antanas

    Tikiuosi bus pakeista ar nuimta ir ta baisi sovietinius laikus menanti tvora, kuri apjuosia Skulptūrų parką, nors šiandien jokių viltį teikiančių ženklų nesimatė. Ar ir vėl eilinį kartą kažkas buvo pamiršta, kaip ir naujai sutvarkytoje Danės kratinėje prie gatvės liko nesutvarkytas šaligatvis.

    Reply
    • Antanui , teksto neskaitot , tik piktinatės ?

      Įėjimai į parką lankytojams jau yra atverti, o parką juosiančios tvoros visiškai bus nuimtos artimiausiu metu, tad klaipėdiečiai jau gali apsilankyti šioje naujai atgimusioje pasivaikščiojimų vietoje ir įvertinti permainas.

  10. A. Vaitkus demonstruoja savo požiūrį į įstatymus, teisę

    Turint Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintą detalųjį planą, nustatyta tvarka parengtą ir suderintą parko (kapinių) techninį projektą ir galiojantį statybą leidžiantį dokumentą, meras A. Vaitkus „sugebėjo” nepastatyti visų projekte suprojektuoti parko (kapinių) statinių. Ėmė ir pradingo savivaldybės krepšinio aikštelė. Gabus vyras.

    Reply
    • Ir nereikia tuos aikštelės

      Ant kapinių.
      Ką bumsinti nėra kur?
      Draudžiama drumzlinti ir bumsinti šalia kapinių. Eikit į stadiona bumsinti.
      Šaunuolis Vaitkus. Ačiū jam.

    • klaipedskas

      Tai kad dar arčiau kapinių yra ir stadionas, tiesa apleistas jau užžėlęs, ir teniso kortai kur ištisai bumsi 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This