Minint Klaipėdos Sąjūdžio 35-metį prisimintas ir Tiltų gatvės ąžuolas

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Roberta Reliugaitė, „Atviros Klaipėdos" praktikantė
2023-07-08

Komentarų: 0

Pirmieji Klaipėdos Sąjūdžio nariai šią savaitę paminėjo šios organizacijos 35-ąsias įsiteigimo metines, susirinkę prie senamiestyje Vytauto Karčiausko iniciatyva pasodinto ąžuolo. Pasak menininko, tai buvo tiesiog draugų susitikimas.

„Sako, nebūna buvusių KGB, nebūna ir draugų buvusių. Kaip gyvenimas bepasisuktų, draugas – visą laiką yra draugas“,– teigė V. Karčiauskas.

Jis pasidalino ir Klaipėdos atgimimo ąžuolo atsiradimo istorija. Pasak V. Karčiausko, prieš 35 metus toje vietoje buvo tik didžiulė šiukšlių krūva. Vieną rytą jam einant namo su skulptoriumi Svajūnu Jurkumi kilo idėja čia pasodinti medį. Prie jų iniciatyvos prisijungė kaimynai, bendraminčiai.

Robertos Reliugaitės nuotr.

V. Karčiauskas prisiminė ir apie sąjūdininkų iniciatyvą Tiltų gatvę skirti tik pėstiesiems. Tada jo dukros Jurga ir Laura sėdėdavo ant senamiesčio namo palangės ir su pagaliukais skaičiuodavo, kiek autobusų ir automobilių pravažiuodavo per dieną.

„Kai manęs klausia, ar aš prisimenu Sąjūdžio būstines, tai tikrai galiu pasakyti, kad kitų pastatų neprisimenu, bet Sąjūdžio būstinių adresus žinau. Nors mūsų ir mažėja, bet mūsų vis tiek yra labai daug. Sąjūdis pirmiausiai yra mūsų širdyse ir yra perduodamas jaunimui“, – teigė visuomenininkė Angonita Rupšytė, ilgametė Sąjūdžio atsakingoji sekretorė.

Kad susirinko gana daug pirmeivių, pasidžiaugė ir Arūnas Acus, pirmasis Persitvarkymo sąjūdžio Klaipėdoje tarybos pirmininkas.

Psichologas Vytautas Čepas, buvęs pirmosios nepriklausomos Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas, dėstė, jog jo manymu, sąjūdiečių užduotis – palikti jaunąją kartą, kuri laikytųsi tiek lietuvybės, tiek kalbos tradicijų, įvairių papročių.

„Dažnai sakome, prisimindami sovietmetį, kad KGB kaltas buvo, tačiau kartais nepaklausiam – o kas parašė milijoną skundų tam KGB? Rašė tai patys lietuviai“, – teigė V. Čepas.

ISTORIJA

1988 m. birželio 3 d. Lietuvos mokslų akademijos salėje buvo įkurta iniciatyvinė Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio grupė, į kurią išrinkti 35 nariai, daugiausia meno ir mokslo veikėjai. Netrukus Lietuvos miestuose ėmė steigtis Sąjūdžio rėmimo grupės, pradėta leisti periodinė spauda, įvyko pirmieji daugiatūkstantiniai mitingai. Sąjūdžio įgarsintam Lietuvos nepriklausomybės siekiui pritarimą išreiškė didžioji Lietuvos gyventojų dalis, palaikiusi Sąjūdį rinkimuose į Lietuvos SSR Aukščiausiąją Tarybą 1990 m. vasarį. Tų pačių metų kovo 11 d. paskelbtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo aktas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This