Dėl sustojusių ligoninės priimamojo statybų norėtų ir policijos pagalbos

Svarbu, Sveikata

Vietoje šią vasarą planuotų įkurtuvių naujame Jūrininkų ligoninės skubiosios pagalbos skyriuje Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) vadovybė buvo ne tik priversta vykdyti naują rangos konkursą, bet ir prašytis policijos pagalbos.  

Tačiau pareigūnai nusprendė lyg Poncijus Pilotas nusiplauti rankas, tad medikai dėl tokių jų veiksmų kreipėsi į teismą.  

Martyno Vainoriaus nuotr.
Procedūros trūko ilgai, statybos sustojo 

Tuomet dar savarankiška buvusi Klaipėdos jūrininkų ligoninė neslėpė, kad prieš beveik 40 metų projektuotos jos Ligonių priėmimo – skubiosios pagalbos skyriaus patalpos nebeatitinka šios dienos poreikių. Per dešimtmečius pasikeitė ligoninės profiliai, pacientų srautai, techninės galimybės. Skyriaus patalpos yra ankštos, trūksta apžiūrų kabinetų, reikia erdvesnių koridorių, šiuolaikiškų laukimo erdvių pacientams ir jų artimiesiems. Susiduriama su ligonių transportavimo problemomis priimant juos iš greitosios medicinos pagalbos personalo ir perskirstant pagal pagalbos pobūdį. 

Todėl dar 2019-ųjų vasarį buvo paskelbti šio skyriaus rekonstrukcijos projektiniai pasiūlymai. Pagal juos buvo suprojektuotas vieno aukšto priestatas, kuriame iki 1000 kv. m. išsiplės Ligonių priėmimo – skubiosios pagalbos skyrius. 

Tik 2021-ųjų spalio pabaigoje ligoninė pranešė, kad darbus pradeda rangos darbų konkursą laimėjo UAB „Losrita”, pasiūliusi juos atlikti už 2,21 mln. eurų. Pagal sutartį su rangovu rekonstrukcijos darbai turėtų trukti iki 2023 metų vasaros.  

Tačiau šį pavasarį KUL paskelbė, jog ieško naujo rangovo, kuris užbaigtų visus darbus – objekte iki tol buvo atlikta tik 45 proc. vidaus darbų. Laikinasis KUL vadovas Jonas Sąlyga tada aiškino, kad rekonstrukcijos sutartis su „Losrita” buvo nutraukta, nes jai iškelta restruktūrizacijos byla. 

Bet medikų rūpesčiai ties tuo nesibaigė – jiems prireikė ir antstolių, ir policijos, ir teismų pagalbos.  

Policija pasiplovė 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos apylinkės rūmuose šiuo metu jau rengiamas sprendimas dėl KUL skundo – įstaiga mano, jog Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas šį balandį nepagrįstai atsisakė pradėti administracinio nusižengimo teiseną.  

Teismo posėdžio metu KUL Duomenų apsaugos tarnybos vyr. specialistas, eksprokuroras Juozas Sykas aiškino, kad „Losrita” sustabdė darbus, į užklausas nereagavo, tad buvo nuspręsta su ja nutraukti sutartį. Tačiau įmonės vadovas Tomas Karpavičius neatiduoda ligoninei statybos aktų, raktų nuo kai kurių patalpų. Tokias faktines aplinkybes esą jau yra užfiksavusi ir antstolė.  

Pasak J. Syko, buvęs rangovas tvirtina, kad sutartis nenutraukta ir jis toliau turi teisę turėti tiek minėtuosius dokumentus, tiek ir raktus.  

„Jie yra ligoninės nuosavybė ir pasibaigus sutarčiai ar ją nutraukus turi grąžinti ligoninei. Kreipėmės į apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, kad pradėtų administracinę teiseną. Išnagrinėjus skundą teigiama, kad tai civilinio teisinio pobūdžio santykiai. Tačiau sutartis yra pasibaigusi, turi grąžinti tai, kas priklauso, jokių civilinių santykių nebėra. <…> Tai savivaldžiavimo požymiai, savavališkai nevykdo pareigos, o policija tyrimą atliko nevisapusiškai. Neapklausė asmenų, kurie dalyvavo antstolės aplinkybių fiksavime, nebuvo apklaustas nė vienas ligoninės darbuotojas”, – dėstė J. Sykas.

Anot jo, tyrėja tiesiog panaudojo šablonišką formuluotę, niekaip nesusijusią su nagrinėjama situacija. 

„Ligoninė pati neturi teisės laužti duris, žaloti turtą, paimti dokumentus, o policija šią teisę turi. Turi įsitikinti, ar žurnalai yra tose patalpose”, – teigė specialistas.  

Pasak KUL komunikacijos skyriaus, šiuo metu vis dar vyksta baigiamosios naujo konkurso pirkimo procedūros.   

„Dėl neperduotų kai kurių patalpų raktų ir statybos darbų žurnalų kyla sunkumų galimiems būsimiems rangovams apžiūrint patalpas ir vertinant darbų užbaigtumą”, – kodėl keiptasi ir į policiją, ir į teismus paaiškino KUL atstovai.  

Teismas sprendimą dėl ligoninės skundo turėtų paskelbti dar šį mėnesį.   

3 Comments

  1. Birute

    Keista, kaip galejo UAB Losrita laimėti konkursą 2.2 milijono? prodydama balanse 2020m tik 1400 eur gryno pelno ir turėdama beveik tiek pat skolų ir įsipareigojimų, kiek sandorio suma? Labai keista, kad tik įsisukus į darbus , prisikvietus būrį subrangovų, užaktavus 45 proc. darbų, staiga bankrutuoja…juk čia bankrotas, ne fejeverkai, kad įma ir iššauna per minutę.

    Reply
  2. Vincas

    O prie ko čia apskritai susija policija su statybimis? Biški paaiškinkit. Gal greitai pas Jus policinikai „gydytojaus” užsinorėsit kad padirbtų. O ko ne.

    Reply
  3. Mano nuomonė

    Policija , prokuratūra sedi gauna algas ir vykdo elitos užsakymus. Tai manai jie už mūsų pinigus paprastiems žmonėms nieko neatlieka, nedirba

    Pvz. Celofano persekiojima vykdo elito užsakymų.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Girtas vairavęs kapelionas ir toliau ilsėsis nuo vairo

Pirmos instancijos teismas nesutiko su Jūrininkų ligoninės kapeliono ir Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų parapijos rezidento Sauliaus Stumbros, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Spyglys

Jono Sąlygos paieškos savivaldybei kainavo 4235 eurus*

Už tai, kad prisikviestų žinomą mediką Joną Sąlygą vadovauti Klaipėdos miesto poliklinikai, savivaldybė sumokėjo 4235 eurus. Tiek mokesčių mokėtojams kainavo UAB ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teises pragėręs kapelionas prašo teismo malonės 

Vieną šių metų vasario sekmadienį lengvai išgėręs prie vairo sėdęs ir policijai pakliuvęs Jūrininkų ligoninės kapelionas ir Palangos Švč. Mergelės ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This