NATO pridėjus į kelnes, Putinas perima iniciatyvą (3)

Nuomonės
Rytas Staselis
2023-07-20

NATO viršūnių susitikime Vilniuje Ukraina neišgirdo ne tik aiškios demokratinių Vakarų civilizacijos valios matyti ją kolektyvinėse saugumo sistemose. Abstulbę liko ne tik tie, kurie buvo pasiruošę susitaikyti su aptariama perspektyva, bet ir tikėjusieji, kad Kyjivas ir prezidentas Volodymiras Zelenskis sulauks bent improvizuoto saldainio: teigiamo problemos dėl karinių naikintuvų ar tolimojo nuotolio raketų sprendimo. Problemos, apie kurią prieš agresorius iš Rusijos kovojantys ukrainiečiai mini dar nuo praėjusiųjų metų.

Skystos NATO blauzdos Vladimirui Putinui suveikė it geriausias superstimuliatorius, padėjęs jam atsigauti po politiškai grėsmingo karinės formuotės „Vagner“ maišto birželio pabaigoje,

JAV prezidentas Joe Bidenas Vilniaus universiteto (VU) Didžiajame kieme rėžė spyčių, nominaliai skirtą lietuviams, o iš tikrųjų – savo rinkimų kampanijos kalbą, skirtą amerikiečiams ir visam pasauliui (sprendžiu taip dėl to, nes girdėjau ten gražiai skambėjusių dalykų, be to patikinimų, esą prelegentas dar niekada ligi šiol nesijautė toks energingas nepaisant solidaus amžiaus).

Vienas svarbiausių tos kalbos aspektų – JAV vaidmuo egzistuojančiai pasaulio tvarkai, taip pat ir užtikrinant laivą prekybą ir laivų navigaciją.
Aspektas – svarbus. Nes liudija aiškų dabartinės JAV administracijos ištikimybę bei įsipareigojimą globalios ekonomikos sistemai, taisyklėms. Kas nebuvo taip vienareikšmiai aišku Vašingtone prezidentaujant Donaldui Trumpui.

Šį lozungą tačiau išgirdo ne tik VU kieme susirinkę p. Bideno tiesioginiai klausytojai. Akivaizdu, kad pamatę pilnas NATO šalių vadovų kelnes svarstant Ukrainos saugumo klausimą ir šiaip atšipusius bloko dantis užtikrinant demokratiją pasirinkusių valstybių saugumą, į ataką pakilo Rusijos pajėgos.

Skystos NATO blauzdos Vladimirui Putinui suveikė it geriausias superstimuliatorius, padėjęs jam atsigauti po politiškai grėsmingo karinės formuotės „Vagner“ maišto birželio pabaigoje, kada jis atrodė visiškai pasimetęs, priverstas palikti Maskvą, o jo sukurtos ir kontroliuojamos struktūros – esančios neefektyvios ir bejėgės. Kariniai daliniai Ukrainos frontuose ėmėsi intensyvesnių kotraveiksmų prieš ukrainiečių pajėgas.

Ponas Putinas paskelbė, kad jo šalis nutraukia bendradarbiavimą dėl vadinamosios „Juodosios jūros iniciatyvos“, kuri leido iš Ukrainos uostų į pasaulio rinkas išgabenti šios šalies aruoduose sukauptus grūdus. Vėliau, trečiadienį po pietų Rusijos gynybos ministerija pridūrė, kad Juodąja jūra į Ukrainos uostus einančius laivus laikys savo taikiniais, nes šie bus laikomi įtariamais gabenant karinę paramą Ukrainai.

Vienu metu atrodė, kad vakariečių nebeveikia iš Kremliaus sklindantis nuolatinis šantažas. Buvo panašu, kad jie spjauti norėtų į p. Putino ir jam artimų degeneratų grasinimus branduoliniais ginklais. NATO susitikimas ir tai, kas vyksta jam pasibaigus, randasi abejonių, kad tasai šantažas išties nebeveikia.

JAV prezidento patarėjas saugumo klausimais Jake‘as Sullivanas atsakydamas į aštrų ukrainiečių žurnalistės klausimą Vilniuje apie tai, kad JAV paramox Ukrainai politiką galbūt derina su Rusijos režimu, piktokai paragino netikėti ir neskleisti sąmokslo teorijų. Konspirologija – ne pats geriausias politikos analizės būdas. Tačiau kuriuo dar kampu šią savaitę reikia prisiminti p. Bideno lozungus apie „laisvą navigaciją“ visame pasaulyje tuo metu, kad Kremliaus diktatorius iškart po to skelbia apie jūrinę Ukrainos blokadą ir draudimą išgabenti grūdus, kurie kritiškai svarbūs neturtingų pasaulio šalių žmonėms?

Kas čia labiau tinka: racionalieji argumentai ar konspirologija?

Žymos: | | | | | |

Komentarai (3):

Atsakymai į “NATO pridėjus į kelnes, Putinas perima iniciatyvą”: 3

  1. Anonimas parašė:

    Akadministratoriu i NATO vadus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti apie klaidą

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Putino gerbėjai ES kelia galvas. O ką Lietuva?

Rusijos diktatoriaus gerbėjai Vengrijoje ir Slovakijoje rodo savo dantukus. Oficialūs dviejų Europos Sąjungos (ES) ir NATO šalių pareigūnai viešai pažadėjo ...
2024-07-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Nuomonės

Ir girtavo, ir mėsą kepė

Gyvenusieji sovietmečiu dar turėtų gerai prisiminti savo pažįstamų, galbūt net tėvų ar giminių įpročius, kai, pvz., nuvykę į paplūdimį, jie ...
2024-07-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

„Skalvis” penkis mėnesius ieškos minų

Antradienį Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje vyks iškilminga Lietuvos priešmininio laivo „Skalvis” (M53) ir Portugalijos karinių jūrų pajėgų narų-išminuotojų ...
2024-07-22
Skaityti daugiau



Pin It on Pinterest

Share This