Paskirstyti 2024 metų Klaipėdos SGD terminalo pajėgumai

Verslas

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“(KN) pranešė, jog 6 teravatvalandžių (TWh) dydžio suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo išdujinimo pajėgumai ateinantiems terminalo dujų metams paskirstyti keturiems klientams iš Lietuvos ir Estijos.

Planuojama, jog 2024-aisiais iš viso bus išdujinta apie 34 TWh dujų, kurios bus pristatytos 34 konvencinio dydžio SGD dujovežiais. Didžioji dalis dujų (24 TWh) bus pristatoma ilgalaikius SGD terminalo pajėgumus pernai užsisakiusiems klientams iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos. Dar 4 TWh pajėgumų iš neatidėliotinos („spot“) rinkos bus paskirstomos per ateinančius metus atsižvelgiant į poreikį dujų importui prireikus užtikrinti izoliuotą elektros energetikos sistemos darbą, o nesant tokios būtinybės – dujų paklausai patenkinti pavieniais atvejais.

„Pasaulinė gamtinių dujų rinka vis dar kupina neapibrėžtumo, todėl itin svarbu, kad tokiais neramiais laikais Klaipėdos SGD terminalas dirba sklandžiai ir beveik maksimaliu pajėgumu, o KN pilnavertiškai užtikrina regioninės rinkos poreikius atitinkantį išdujinimo paslaugų teikimą. Iš viso kitąmet SGD terminalo paslaugomis naudosis 6 klientai. Džiaugiamės, jog 2022-aisiais atnaujintas pajėgumų skirstymo modelis sukūrė naudojimosi SGD terminalu stabilumą ir leidžia terminalo naudotojams tinkamai planuoti dujų pristatymą, taip užtikrinant patikimą dujų tiekimą už konkurencingiausią kainą rinkoje Lietuvos ir aplinkinių šalių vartotojams“, – pranešime cituojamas KN komercijos direktorius Mindaugas Navikas.

Nuo šių metų pradžios iki liepos 23 d. SGD terminale priimta 20 didžiųjų SGD dujovežių, iki šių metų pabaigos jų laukiama dar antra tiek. Per šį laikotarpį atgabenta 2,9 mln. kub. metrų SGD, daugiausiai (47 proc.) – iš Norvegijos. Dujos Lietuvą 2023-aisiais taip pat pasiekė iš JAV, Nigerijos, Alžyro. Planuojama, kad per šiuos metus Klaipėdos SGD terminale bus išdujinta apie 37 TWh dujų.

Per 2022-uosius 46 dujovežiais atgabenta beveik 5 mln. kub. m SGD, daugiausiai (65 proc.) – iš JAV. Pernai SGD terminale iš viso buvo išdujinta 32,1 TWh dujų.

Nuo 2022 m. gegužės 1 d. už SGD terminalo paslaugas vienodą nustatytą kainą moka kiekvienas SGD terminalo naudotojas, tai yra, įmonės, importuojančios dujas per šią infrastruktūrą į Lietuvą ar kitas šalis. Saugumo dedamojoje, kurią moka gamtinių dujų vartotojai Lietuvoje, SGD terminalo išlaikymo kaštai šiuo metu nėra įtraukti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This