Pagaliau ir Vytautui Čepui suteiktas Klaipėdos garbės piliečio vardas

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero Arvydo Vaitkaus pasiūlymui suteikti Klaipėdos miesto garbės piliečio vardą politikui, rašytojui, pirmajam ir ir vieninteliam uostamiesčio Tarybos pirmininkui, buvusiam Seimo nariui Vytautui Čepui. 24 Tarybos nariai balsavo už tokį sprendimą, susilaikė tik konservatorius Andrius Petraitis.

Vytautas Čepas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Formaliai teikimą dėl V. Čepo šių metų liepos 3 d. raštu inicijavo jo buvę bendražygiai Jonas Sąlyga, Nijolė Požarskienė ir Audrius Pauža. Prieš priimant sprendimą iš tribūnos kalbėjusi N. Požarskienė pripažino, kad toks pasiūlymas yra teikiamas jau antrą kartą.

„Savo veikla jis nusipelnė pagarbos, miesto garbės piliečio vardo”, – kalbėjo ji.

Gražių žodžių apie V. Čepą pasakė ir meras A. Vaitkus, Tarybos nariai Saulius Budinas bei Artūras Razbadauskas.

Pasiūlymų suteikti šį vardą žinomam, tačiau visuomenėje kartais prieštaringai vertinamam politikui būta ir gerokai anksčiau. Tad siekiant išvengti viešųjų politikų rietenų iki šiol Tarybą pasiekdavo tik tie pasiūlymai suteikti miesto garbės piliečio vardą, kuriems iš anksto pritardavo visos jos frakcijos. 

Birželio posėdyje Klaipėdos miesto taryba pritarė mero pasiūlymui, kad miesto garbės piliečio vardas jo vienasmeniu teikimu būtų viešai svarstomas jos posėdžio metu. Kai kurie politikai priėmus sprendimą pusiau juokais, pusiau rimtai šnabždėjo, kad sprendimas priimtas būtent dėl V. Čepo.

Parengtą savivaldybės Tarybos sprendimo projektą suteikti V. Čepui Klaipėdos garbės piliečio vardą meras buvo nukreipęs svarstyti į komitetus. Tačiau vėliau buvo pranešta, kad meras apsigalvojo: komitetuose projektas nebuvo svarstytas.

Mero A. Vaitkaus pateiktame sprendimo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad Klaipėdos miesto garbės piliečio vardas yra suteikiamas už ypatingus nuopelnus miestui, įvertinus asmeninį indėlį bei miesto vardo propagavimą pasaulyje.

„Turbūt nėra Klaipėdoje žmogaus, kuris nebūtų girdėjęs apie Vytautą Čepą, nes jis – išskirtinė asmenybė uostamiestyje. Nepaisant to, kad gyvenime yra tikrai daug nuveikęs ir pasiekęs (vienas iš Lietuvos Sąjūdžio Klaipėdoje ir Lietuvoje steigėjų, aktyvus jo narys, Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio Seimo narys, Klaipėdos miesto tarybos pirmininkas 1990 -1995 metais, rašytojas, psichologas, aktyvus visuomenininkas, įvairių projektų iniciatorius ir kt.), Vytautas yra nepretenzingas – „žemiškas“, šiltas, tolerantiškas žmogus, vienodai maloniai bendraujantis su kiekvienu sutiktu žmogumi. Kiekvienam, kam teko bendrauti su V. Čepu, daro įspūdį ne tik jo erudicija, asmeninės savybės, ypač – puikus humoro jausmas, bet ir pagarba kitam žmogui. Vytautas Čepas yra klaipėdietis, ypač daug nuveikęs miesto ir valstybės labui, jis neabejotinai yra vertas miesto Garbės piliečio vardo – tai patvirtino ir už sprendimo projektą beveik vienbalsiai balsavusi Savivaldybės taryba“, – po posėdžio išplatintame savivaldybės pranešime spaudai cituojamas A. Vaitkus.

INFORMACIJA

Iki šiol Klaipėdos garbės piliečio vardas yra suteiktas 21 asmeniui. Garbės piliečio vardas per metus suteikiamas ne daugiau kaip vienam asmeniui. 2022 m. apdovanojimas suteiktas Benediktui Sigitui Jurčiui.

Klaipėdos garbės piliečiai yra apdovanojami autoriniais medaliais iš aukso ir sidabro. Savivaldybės kultūros plėtros programoje šiemet tokio medalio įsigijimui buvo suplanuota skirti iki 4000 eurai. 

Klaipėdos garbės piliečio ženklo įteikimo ceremonija bus organizuojama kartu su Klaipėdos kultūros magistro žiedų įteikimo ceremonija, todėl papildomų asignavimų Klaipėdos garbės piliečio ženklo įteikimo ceremonijos organizavimui planuoti nereikės. Minėtąsias ceremonijas yra pavesta organizuoti Žvejų rūmams. Kultūros plėtros programoje ceremonijų organizavimui yra suplanuota 9000 eurų.

6 Comments

  1. Žmogus

    Bliamba, seniai reikėjo, neaišku kas kojas kaišiojo. Juk žmogus vadovavo miestui pačiais sunkiausiais laikais, o ir vėliau į kelnes nedėjo. Gėda bendražygiams, kad tylėjo.

    Reply
  2. Pamastymas

    O visi tie žmonės kurie buvo prie savivaldybės prie seimo prie tv bokšto jie ką nieko verti , tik elitui garbė , personalinės pensijos visokios rentos . Jeigu ne paprasti žmonės jūsu net nebūtu .

    Reply
  3. Šaunu!

    Sveikiname Poną Vytautą, jis to tikrai nusipelnė. O Petraitis- ko iš jo ir norėti….

    Reply
  4. Anonimas

    Kas susilaikė? Kodėl neparašote?

    Reply
    • akadministratorius

      Kol nebuvo baigtas posėdis, tol nebuvo skelbti balsavimo rezultatai. Dabar jau papildyta.

    • :)

      Susilaikė konservatorius Andrius Petraitis 🙂 Manau ponui Čepui garbė , jog ši politinė persona susilaikė 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Per opozicijos valandą - karšti klausimai  ir rusiškas keiksmas

Per jau antrąją šios kadencijos Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos opozicijos valandą ketvirtadienį svarstant, ar reikia daryti pietų pertrauką, iš posėdžių ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This