Klaipėdos uostas tapo lenktynių aikštele

Fotoreportažai, Sportas

Teresė Baltokaitė, „Atviros Klaipėdos“ praktikantė
2023-08-12

Komentarų: 0

Šeštadienį ir sekmadienį Klaipėdos uoste pirmą kartą vyks išskirtinis renginys – F2 vandens formulių pasaulio čempionatas. Jį bus galima ne tik nemokamai stebėti nuo krantinių, bet ir LRT kanalu. Yra ir galimybė įsigyti VIP bilietus sektoriuje arba tribūnose.

Teresės Baltokaitės nuotr.

„17 valandą LRT transliuos tiesiogiai. Mano rekomendacija yra žiūrėti ir telefone, ir ant kranto. Kaip mūsų transliacijos režisierius Tomas Skamaročius sako, jo darbas yra ne tiktai sekioti paskui zujančias formules, bet ir užfiksuoti tikrąją dramą, kuri vyksta ir bolidų viduje, ir pituose, ir ant kranto. Tai bus dviejų skirtingų lygmenų renginys. Žiūrėti čia gyvai ir patirti tuos purslus, pamatyti greitį ir tai, ką mes rodysim iš arti, bus dar kitos kokybės reikalas“, – spaudos konferencijoje sakė Gediminas Jaunius, kūrybos namų ELITAZ vyriausiasis prodiuseris

Renginį užfiksuoti yra pasitelkta 16 kamerų, 3 dronai, viena phantom kamera, galinti sulėtinti reginį iki tūkstančio kartų.

Varžybose dalyvaus 19 sportininkų iš Latvijos, Estijos, Monako, Didžiosios Britanijos, Norvegijos, Švedijos, Suomijos, Slovakijos, Portugalijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Australijos.

„Bus 12 šalių. Viena formulė neatvyko, tai iš 20 liko 19. Toliausia yra iš Jungtinių Arabų Emyratų ir iš Australijos. Šį kartą amerikiečių neturime, nes jis perėjo į F1“,– teigė čempionato organizatorius bei dalyvis Edgaras Riabko.

Uosto laivybos kanale įprastai laivai gali plaukti aštuonių mazgų greičiu, kuris prilygsta beveik 15 kilometrų per valandą greičiui, bet čempionato metu šios taisyklės bus nepaisoma. 

„Šiuo renginiu yra parodoma, kad yra sulaužomos tradicijos, standartai. Aštuonių mazgų greitis yra kišamas į lentyną, ištraukiamas 200 km/val greitis“, – kalbėjo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Algis Latakas.

Direktoriaus teigimu, varžybų metu keltai į Smiltynę neplauks ir žmonėms reikės prisitaikyti prie laikino grafiko.

„Varžybų metu uosto kanalas visiškai uždarytas ir niekas nepraplauks. Smiltynės keltai, keliantys į kitą pusę, padvigubins savo kėlimą iki varžybų ir po varžybų, kad visi žiūrovai būtų išvežti. Laivyba reguliuojama. Visa laivų eismo tarnyba yra atrinkta, geriausi specialistai sėdi bokšte. Nė vienas laivas nepajuda be leidimo. Yra įtrauktos ir kitos tarnybos kaip policija, pakrančių apsauga. Derinimas buvo pradėtas nuo praeitų metų. Yra pasirinkta diena, kai nėra karinių laivų Klaipėdoje. Reguliuota, kad nebūtų kruizinių laivų“, – kalbėjo A. Latakas.

E. Riabko spaudos konferencijos metu minėjo, kad trasa yra sudėtinga dėl „betoninių krantinių iš abiejų pusių“, be to, savų laivų sukeltos bangos visada sugrįžta atgal į juos.

Abu Dabio atstovas ir tris kartus pasaulio čempionas Rashed Al Qemzi mano, kad oro sąlygos plaukimui yra pavojingos.

„Tikėtina, kad bus labai vėjuota. Tai sunkios sąlygos plaukimui, bet labai stengsimės užbaigti šias lenktynes gerais rezultatais ir be sužalojimų“, – sakė dabartinis pasaulio čempionas.

E. Riabko sielojosi, kad dėl infliacijos pakeltų kainų naujo bolido nepavyko nusipirkti, o R. Al Qemzi atvyko su nauja lenktynių priemone.

„Mano bolido kaina apie šimtas tūkstančių eurų. Čia skaudi tema. Visada reikia galvoti, iš kur pinigų, iš kur rėmėjų gauti. Kol kas plaukiu su savo sena formule. Ji yra 2018 metų. Gaila, bet pasaulio čempionas mus visada labai erzina, nes atvažiuoja tik su nauja formule. Ir dabar specialiai įkėlė video, kaip jis treniruojasi su nauja formule“, – dalinosi dalyvis.

Beveik trečdalis čempionato dalyvių šiais metais yra debiutantai.

„Daug turim naujokų. Šeši, septyni yra naujokai. Tai mes, seni vilkai, kalbame tarpusavyje, kad jie turi atsargiai su mumis ir mes turime atsargiai su jais“, – teigė E. Riabko.

Šiemet Lietuvos vandens formulių sporto lyderiui iššūkį metė naujokas Egidijus Dagilis.

„Jis kelis metus link to ėjo. Jis labai užsispyręs, todėl aš jį galiu pagirti. Jis motyvuotas, labai daug dirba. Jam čia bus pirmos varžybos. Aš jį perspėjau, kad ši trasa bus nelengva. Yra viena labai ilga tiesioji, kur bus labai didelis greitis. Aš jam linkiu didžiausios sėkmės“, – apie priešininką kalbėjo E. Riabko.

PROGRAMA

Rugpjūčio 12 d. (šeštadienis)

12 val. F2 Pasaulio čempionato dalyvių treniruotės

17 val. F2 Kvalifikacinės varžybos

Pirmos dienos rungtynių vaizdai – Mykolo Lučkos nuotraukose

Rugpjūčio 13 d. (sekmadienis)

12 val. F2 Pasaulio čempionato dalyvių treniruotės

17 val. F2 Pasaulio čempionato Grand Prix varžybos

19.30 val. apdovanojimų ceremonija

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Italijos ambasadorius susipažino su uostu

Nuo sausio pabaigos Italijos ambasadoriaus pareigas Lietuvoje einantis Emanuele de Maigret atvyko susipažinti su Klaipėdos uostu. Per pastaruosius 20 metų ...
2024-04-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Klaipėdos uostui - aplinkosauginis sertifikatas

Klaipėdos uostas – pirmasis tarp Baltijos valstybių ir vienas iš 35 uostų Europoje nuo šiol turintis uosto aplinkosaugos vadybos sistemos ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This