Klaipėdiečiams moksleiviams – astronomijos ir astrofizikos olimpiados apdovanojimai

Švietimas

Iš Tarptautinės astronomijos ir astrofizikos olimpiados( IOAA), vykusios Lenkijos Chožuvo mieste, Lietuvos komanda grįžo su bronzos medaliu ir dviem pagyrimo raštais.  

Lietuvos komanda. Vido Dobrovolsko nuotr.

Bronzos medalį pelnė Klaipėdos licėjaus mokinys Jokūbas Viršilas (mokyt. Marius Žadvydas). Pagyrimo raštais apdovanoti Šiaulių Juliaus Janonio gimnazijos ir Šiaulių techninės kūrybos centro astrofizikų būrelio mokinys Pijus Tydmanas (mokyt. Vacys Jankus) bei Klaipėdos licėjaus mokinys Emilijus Latakas (mokyt. Marius Žadvydas). 

Olimpiadoje taip pat dalyvavo Kauno technologijos universiteto gimnazijos mokinė Saulė Vaidelytė (mokyt. Tomas Kivaras) ir Klaipėdos licėjaus mokinys Rapolas Žygus (mokyt. Marius Žadvydas). 

Olimpiadoje dalyvavo mokiniai iš 53 šalių. Dalyvių žinios buvo tikrinamos keturiuose turuose.  

Svarbiausias buvo teorinis turas. Mokiniai turėjo išspręsti 13 įvairaus sudėtingumo uždavinių, kuriuos teisingai išsprendus buvo galima surinkti pusę visų galimų olimpiados taškų.  

Antroji pagal svarbą olimpiados rungtis – duomenų analizė. Šiame etape dalyviams teko įveikti dvi užduotis: apskaičiuoti atstumą iki Didžiojo Magelano debesies naudojant tikrus stebėjimų duomenis ir ištirti juodosios skylės sukuriamą šviesos iškraipymą (gravitacinį lęšiavimą).  

Stebėjimų turas buvo išskaidytas į dvi dalis. Pirmojoje dalyje reikėjo atlikti įvairias užduotis stebint dangų planetariume – atpažinti žvaigždynus, nustatyti meteorų srauto radiantą ir pan.  

Kita dalis – dangaus kūnų stebėjimas teleskopais. Dėl didelio dalyvių skaičiaus ir ilgos turo trukmės buvo stebimas ne tikras dangus, o vaizdai, demonstruojami dideliu atstumu įrengtuose ekranuose. Toks sprendimas pasirinktas todėl, kad naktinis dangus gali greitai pasikeisti (pavyzdžiui, dėl užslenkančių debesų), tad olimpiados dalyviams būtų sudėtinga užtikrinti vienodas stebėjimo sąlygas.  

Papildomą komandinę rungtį turėjo įveikti mišrios komandos, sudarytos iš 5 skirtingų šalių dalyvių. Šios rungties metu atliktų užduočių rezultatai nebuvo sumuojami į bendrą taškų kraitį – geriausia mišri komanda gavo atskirą apdovanojimą.  

2024 metais IOAA vyks Rio de Žaneire Brazilijoje.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Įnauguruoti pirmieji Japonų kalbos centro nariai

Klaipėdoje įvyko vienintelio Vakarų Lietuvoje Japonų kalbos centro pirmųjų narių inauguracijos ceremonija. Renginio dalyviai stebėjo išskirtinius meninius pasirodymus ir unikalią ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdos mokiniai kviečiami dalyvauti naujame kino festivalyje

Klaipėdos licėjus kviečia visų Klaipėdos miesto ir rajono mokyklų mokinius atskleisti savo kūrybiškumą ir dalyvauti naujame trumpų filmų festivalyje. Festivalio ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Už nuopelnus švietimui ir kultūrai įteikti Karalienės Luizės medaliai

Klaipėdos karalienės Luizės jaunimo centre įvyko jau tradiciniu tapęs, nuo 2013-ųjų organizuojamas renginys – Karalienės Luizės atminimo medalių įteikimo šventė, ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This