Ir apeliacinė instancija pripažino KRATC veiksmus neteisėtais

Miestas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas patvirtino, kad pirma instancija balandžio pabaigoje priėmė pagrįstą sprendimą reto pobūdžio byloje, kurioje atsakovu tapo uostamiesčio savivaldybės valdoma UAB Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC).

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, kad iki teismo nukeliavusi istorija prasidėjo dar pernai rugsėjį, kai Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) paskelbė, jog po atlikto tyrimo nustatė, kad buvusi Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos aplinkos kokybės kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Jolanta Šipulskienė pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo ribojimus pasibaigus tarnybai.

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad J. Šipulskienė pernai birželio pradžioje įsidarbino KRATC neišlaukusi vienerių metų po to, kai nustojo eiti pareigas departamente.

„Dirbdama aplinkosaugininke per paskutinius tarnybos metus ji atliko keturis bendrovės, kurioje vėliau įsidarbino, patikrinimus ir surašė patikrinimo aktus. J. Šipulskienė kreipėsi į VTEK, prašydama taikyti jai individualią išimtį įsidarbinti, tačiau pradėjo dirbti, nesulauksi sprendimo. Atsižvelgdama į tyrimo metu nustatytas aplinkybes, VTEK siūlo KRATC direktorei nutraukti darbo sutartį su J. Šipulskiene”, – buvo rašoma VTEK pranešime.

Visgi KRATC nepaklausė tokio etikos prievaizdų siūlymo, tad institucija kreipėsi į teismą, kad šis įpareigotų bendrovę nutraukti tokią sutartį.

Bylą išnagrinėjusi Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmų teisėja Marija Augustinaitė konstatavo, jog J. Šipulskienei nesilaikant imperatyvių Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo 15 straipsnio reikalavimų, tokio jos elgesio pagrindu sudaryta darbo sutartis tampa prieštaraujančia imperatyviosioms įstatymo nuostatoms, todėl negaliojančia.

„Darbo teisinių santykių atsiradimas 2022 m. birželio 1 d. darbo sutarties pagrindu apskritai nebuvo galimas, o pagal bendrąjį teisės principą, jog iš ne teisės negali atsirasti teisė (lot. Ex injuria jus non oritur), iš tokių neteisėtų veiksmų negali kilti teisėti padariniai, pagal šią sutartį darbo teisiniams santykiams toliau tęsiantis, todėl ieškinys tenkintinas”, – buvo rašoma teismo sprendime.

Remiantis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo suformuota praktika darbo sutartis negali būti pripažinta negaliojančia nuo jos sudarymo dienos, tad ir J. Šipulskienės atveju ji pripažintina negaliojančia tik nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo momento. Teismas nurodė, kad ji turi būti nutraukta pagal Darbo kodekso 60 straipsnio 1 dalies 7 punktą, numatantį atvejį, kai darbo sutartis prieštarauja įstatymams ir šių prieštaravimų negalima pašalinti, o darbuotojas nesutinka arba negali būti perkeltas į kitą toje darbovietėje esančią laisvą darbo vietą.

Kadangi KRATC šioje instancijoje pralaimėjo ginčą, jam nebuvo nepriteista ir 2 631,76 Eur suma, išleista advokato teisinei pagalbai apmokėti.

Toks pirmos instancijos sprendimas galėjo būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui ir KRATC pasinaudojo šia teise.

Skundą išnagrinėjusi apygardos teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Aurimas Brazdeikis, Milda Skersienė ir Vilija Valantienė, savo nutartyje irgi pabrėžė, jog šioje byloje susiklostė netipinė situacija, kai ieškinį dėl darbo sutarties negaliojimo pateikia ne jos šalys. Kolegija pažymėjo, kad nei Darbo kodekse, nei kituose įstatymuose nėra numatyta, kad tokios rūšies reikalavimui pareikšti būtų nustatytas trumpesnis ieškinio senaties terminas nei treji metai. Tad buvo konstatuota, jog ir šiuo atveju aktualus yra bendrasis ieškinio senaties terminas, kurio trukmė būtent treji metai.

Atmetė apygardos teismas ir KRATC argumentus, kad esą prieštaravimas teisei dings bylos nagrinėjimo metu pasibaigus vadinamajam „atvėsimo“ laikotarpiui.

„Tai, kad bylos nagrinėjimo proceso metu pasibaigė apribojimui, kuris sudarant sutartį buvo pažeistas, taikytinas terminas (pabrėžtina, jog šis terminas iš esmės pasibaigė jau po sprendimo pirmosios instancijos teisme priėmimo), nepašalina sutarties prieštaravimo imperatyvui jos sudarymo metu fakto ir nelemia pirmosios instancijos teismo išvados dėl sutarties, kaip sudarytos pažeidus įstatymo imperatyvą, negaliojimo nepagrįstumo“, – rašoma nutartyje.

Joje taip pat akcentuojama, jog priešingas aiškinimas sukurtų prielaidas neefektyviam ir neveiksmingam įstatyme numatyto ribojimo taikymui, nes turint omenyje vidutinę teisminių procesų Lietuvoje trukmę dažnu atveju vienerių metų „atvėsimo“ laikotarpio terminas pasibaigtų dar bylos proceso metu. Kolegija pabrėžė, kad darbo teisėje galiojančio principo, jog restitucija negalima, pritaikymo pasekmėmis negali būti pateisinami esminiai sutarčių sudarymo principų pažeidimai.

Palikdamas galioti pirmos instancijos sprendimą apygardos teismas konstatavo, jog nepriteis KRATC ir jo patirtų išlaidų apeliacinėje instancijoje. Tiesa, kokios jos buvo, nutartyje jau neminima.

Toks teismo sprendimas įsigalioja iškart, bet dar gali būti skundžiamas kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui. Tiesa, pastarasis priima nagrinėti ne visus skundus.

3 Comments

  1. Atskira respublika

    Pasitikėjimo šai bendrove- nulis, Monopolininkai, absoliučiai neskatinantys rūšiavimo, negirdintys gyventojų…

    Reply
  2. Va Taraškevičius ir Grubliauskas

    Kokia aplinkosauga turėjo. Jie iškirto tūkstančiais medžių dėl pinigu. Nes sa a aplinkosauga bu o…..

    Jono kalnelis apie 400 medžių, visi ąžuolai Tauralaukyje, Ru.piškės k artalas 500 medžių ir 10 000 m2krū ų. Debreceno apie 400 medžių ir tt…td…..

    Reply
  3. Va kaip Taraškevičius

    Renka pas save savus. Net per tokios bylos ir pinigu negaila

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Buvusi slaugytoja teisybės ieškos ir Žmogaus Teisių Teisme  

Ir apeliacinės instancijos teismas dviem sprendimais patvirtino, kad Brožynų seniūnaitė Irena Gailiutė nepagrįstai bandė atnaujinti pralaimėtas bylas dėl jos atleidimo ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Neteisingai rūšiuojantys atliekas gali sulaukti baudų 

Klaipėdos savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) inspektoriai pradėjo aplinkosauginius reidus – tikrinama, ar klaipėdiečiai ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This