Vandens sportas ir pamario gamta gydė karo našlaičių širdis

Mums rašo

Agnė Bukartaitė
2023-08-29

Komentarų: 0

Kelios dešimtys Ukrainos karių vaikų šalies Nepriklausomybės dieną atšventė pamaryje, Drevernos uoste. Trumpoms vasaros atostogoms į Lietuvą atvežti našlaičiai ir sužeistų Ukrainos karių vaikai galėjo ramiai vasaroti, išbandyti jėgos aitvarus bei mažiausias optimist klasės jachtas.

Organizacijų „Stiprūs kartu“ ir „Blue/Yellow“ iniciatyva 43 vaikai viešėjo Klaipėdos krašto buriavimo mokyklos „Žiemys“ bazėje, per 40 vaikų, kiek anksčiau, savaitę praleido Kintų kaitų klubo stovykloje.

Nepriklausomybės dienos proga vaikus Drevernos uoste sveikino ir dovanas dalino Lietuvos Karinių jūrų pajėgų atstovai, Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono vadovai. Vaikus į Lietuvą atlydėjo kartu galėjusios keliauti mamos ir karo kapelionas.

„Vaikai visi labai skirtingi, tačiau juos sieja vienas dalykas, per šį ar 2014 metų karą jie neteko pačių artimiausių žmonių – tėčių. Tai Ukrainos karių vaikai. Skausmas, kurį nesunkiai pamatysite jų akyse, greičiausiai liks visam gyvenimui, tačiau mes galime jiems parodyti žmogiškumą. Tik tiek, suteikti galimybę „persijungti”. Čia, prie jūros, gamtoje, jie vėl šypsosi, juokiasi, bendrauja ir gali trumpam užsimiršti, nors karas tęsiasi“, –  sako veteranas, karo kapelionas Oleksa Sokilas. Vyras, sunkiai sužeistas 2016 metais Donbase, į Lietuvą atlydėjo šią vasarą paskutinę karo našlaičių iš Ukrainos grupę. 

Žurnalistą ir visuomenininką Edmundą Jakilaitį sieja sena draugystė su pamario buriuotojais, vyras ir pats, ir jo vaikai yra išmėginę įvairius vandens sportus. Pasak „Stiprūs kartu“ įkūrėjo, apie tai, kad Kintuose ir Drevernoje organizuojamos stovyklos vaikams, jis žinojęs jau seniai. 

„Mano galva, pamary galima organizuoti stovyklas, kurias vaikai atsimintų visą gyvenimą, todėl šiemet į pamarį atvežėme dvi grupes vaikų iš Ukrainos. Žinojau, kad Laurynas Juodeška Kintuose ir Drevernoje daro kokybiškas sporto stovyklas vaikams, o mes karo našlaičius iš Ukrainos vežame tik į pačias geriausias stovyklas Lietuvoje“, – pasakojo E. Jakilaitis.

Iš įvairių Ukrainos regionų, bendradarbiaujant su Lietuvos ambasada, Ukrainos labdaros ir pagalbos organizacijomis, į pamarį vasaros atostogoms dviem autobusais buvo atvežti žuvusių ar sužeistų Ukrainos karių vaikai. Pirmoji, kiek vyresnių vaikų grupė, stovyklavusi Kintuose, mokėsi suvaldyti jėgos aitvarus, plaukiojo istorinėmis Kuršių marių burvaltėmis, grožėjosi pamario gamtos ramybe. Kita grupė dabar baigia savaitės atostogas Drevernoje, kur mokėsi buriuoti optimist klasės jachtomis, plaukiojo baidarėmis, dalyvavo įvairiose edukacinėse veiklose. 

„Šių vaikų atvykimui rimtai ruošėmės, bet vis tiek jaudinomės, nes sunkiai įsivaizduojame, ką jie yra patyrę. Tačiau nerimas dingo pamačius, kokie yra vaikai. Tenka pripažinti, kad šie vaikai džiaugėsi viskuo, jie yra drausmingesni, atidesni, mandagūs ir žymiai mažiau palepinti. Man atrodo, kad mūsų vaikai tokie buvo prieš dvidešimt metų. Su jais dirbti buvo lengva ir gera. Visgi buvo ir kuriozų, merginos, išklausiusios buriavimo trenerių instruktažo ir apžiūrėjusios optimist jachtas, nusprendė, jog šis sportas tik berniukams“, – įspūdžiais dalijosi Klaipėdos krašto buriavimo mokyklos „Žiemys“ direktorius Laurynas Juodeška. 

Dviejų vandens sporto mokyklų vadovas įsitikinęs, kad pastarosios dvi stovyklos buvo geriausios, kokias yra tekę organizuoti. Vadovai ir sporto instruktoriai daug atidavė savęs, tačiau viską su kaupu kompensavo vaikų dėkingumas ir pagarba. 

Daugeliui į stovyklą Drevernoje atvykusių vaikų tai pirmoji kelionė į užsienį, jie noriai bendrauja ir pabrėžia, kad buriavimą taip pat tenka išbandyti pirmą sykį. „Vinicoje yra tik baidarės, bet man buriuoti labai patiko, norėčiau ilgiau pabūti“, – sako vienuolikmetis Glebas. Aštuonmetė Inesa iš Žitomiro į stovyklą atvyko su vyresniu broliu Vladu.

„Man čia viskas labai patinka, buvome saunoje, akvaparke, labai patiko maudytis jūroje, kur bangos didžiulės. Ir labai skanūs ledai. Buriuoti mėginau, patiko, tik labai bijojau apsiversti, nes vanduo šaltas“, – atviravo Inesa. 

Stovyklų organizatoriai tiksi, jog kitąmet į Dreverną, Kintus pavyks atvežti dar daugiau vaikų iš Ukrainos. 

„Netyčia taip gavosi, kad per šiuos metus tapome, jei ne didžiausiais, tai vienais didžiausių vaikų vasaros stovyklų organizatorių Lietuvoje. Dabar „Stiprūs kartu“ ruošiasi naujai iniciatyvai, galvojame, jog būtų prasminga nupirkti protezus, galūnių netekusiems kariams.   Artėja žiema, vėl reikės generatorių ir šildytuvų. Manau, susirinkę sugalvosime vaikams poilsio stovyklų ir kitai vasarai“, – sakė E. Jakilaitis. 

Paramos Ukrainai organizatoriai džiaugiasi ypatingu ryšiu su pamario žmonėmis – Drevernos uosto administratoriumi, Mingės buriuotojais, Kintų kaitų klubu ir buriavimo mokykla „Žiemys”. Jei pakaks lėšų jau numatytoms veikloms, galbūt vaikų poilsį pavyks organizuoti dar šį rudenį ir žiemą. 

Organizacija „Stiprūs kartu“ per 2023 metus į vasaros stovyklas iš Ukrainos atvežė 400 vaikų, taip pat turiningai pailsėti galėjo dar 200 karo pabėgėlių vaikų. “Stiprūs kartu” dėkoja pinigus aukojančioms verslo įmonėms ir žmonėms, kurių dėka organizacija ir toliau gali planuoti įvairias labdaros veiklas.  

INFORMACIJA

Aukoti karo našlaičių atostogoms Lietuvoje galima trumpuoju numeriu 1409 – skambučio kaina 5 Eur. Tai pat galima daryti pavedimą į „Stiprūs kartu“ sąskaitą LT387044090101401806, ar „Paypal“ piniginę: mes@stipruskartu.lt, pavedimo paskirtyje nurodant „KARO NAŠLAIČIAMS“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This