Krevetes augins panaudodami geoterminį vandenį

Miestas

Vakarų Lietuvoje glūdinčius geoterminio vandens išteklius tikimasi sėkmingai panaudoti ir akvakultūroje. Tai įrodyti mokslininkai sieks eksperimentais, kurie šį rudenį startuos Klaipėdoje veikiančiame Akvakultūros kompetencijų centre.

Eksperimentų metu bus siekiama užauginti krevetes ir vaivorykštinius upėtakius vandens paruošimui naudojant geoterminį vandenį. Iki šiol Akvakultūros kompetencijų centre įdiegtose sistemose jūrinę aplinką imituojanti vandens mineralizacija būdavo sukuriama į gėlą vandenį įmaišant koralų akvariumuose naudojamos jūros druskos arba atskirus pagrindinių elementų mineralus. Tačiau siekiant auginti akvakultūros produkciją komerciniu mastu – didelės apimties uždarose recirkuliacinės sistemose (RAS) – toks vandens paruošimas būtų labai brangus. Tad Klaipėdos universiteto (KU) mokslininkų bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (KMTP) komanda pasiryžusi identifikuoti alternatyvas, kurios sustiprintų investuotojų ryžtą ir atvertų naujas verslo nišas Klaipėdos regione.

Eksperimentai bus įgyvendinami šiemet startavusio „Interreg Baltic Sea Region“ programos projekto „TETRAS“ rėmuose.

„Projektu siekiame pademonstruoti naujus maistui skirtos produkcijos gamybos būdus, įgalinant inovatyvios akvakultūros simbiozę su kitomis industrijomis. Mūsų partneriai iš Vokietijos, Estijos, Lenkijos ir Danijos čia irgi turi įdomių minčių, kaip būtų galima pakartotinai panaudoti įvairiuose pramonė procesuose naudojamą vandenį ar kitus resursus, kurie kitu atveju tiesiog prarandami“, – pranešime cituojamas projekto vedančiojo partnerio KMTP plėtros vadovas Andrius Sutnikas.

Iš viso „TETRAS“ įgyvendins keturis pilotinius projektus. „Pilotą“, kuris bus išbandomas Klaipėdoje, iš viso sudarys penki eksperimentai: bus užauginti trys ciklai blyškiųjų baltakojų krevečių (Litopenaeus vannamei) ir du ciklai vaivorykštinių upėtakių. Tyrėjų teigimu, tempas nusimato intensyvus, darbai suplanuoti dvejiems metams.

KU Žuvininkystės ir akvakultūros laboratorijos vadovo dr. Nerijaus Nikos teigimu, šiuo metu jau vyksta pasiruošimo eksperimentams etapas. Jo metu adaptuojamos esamos sistemos, kurios įrengtos Smiltynėje, Kopgalyje ir KMTP verslo inkubatoriuje Klaipėdos miesto centre.

„Geoterminis vanduo, kuris bus sumaišomas su įprastiniu taip sukuriant tinkamą terpę vėžiagyviams, išgautas iš 1100 m gylio. Šimtus milijonų metų jis buvo „užrakintas“ po žeme ir neturėjęs jokio sąlyčio su oru. Toks vanduo turtingas įvairiais cheminiais elementais, todėl ir domina daugelio sričių mokslininkus. Mūsų geoterminio vandens druskingumas siekia apie 110 promilių. Akvakultūros eksperimentų reikmėms jis bus atskiedžiamas iki 16-30 promilių“, – aiškino dr. N. Nika.

Mokslininkai analizuos organizmų reakciją į naują druskų šaltinį vandenyje. Bus vertinami krevečių ir upėtakių augimo, mėsos kokybės ir skonio parametrai. Krevečių atveju – taip pat ir kiauto formavimosi ypatumai.

Vandens organizmų rūšys eksperimentams Akvakultūros kompetencijų centre pasirenkamos neatsitiktinai – įvertinamos tiek jų maistinės bei skonio savybės, galimybės užauginti, tiek ir rinka, tendencijos.

„Mūsų mokslininkų darbas su krevetėmis sulaukia didžiausio dėmesio – Lietuvoje šių vėžiagyvių auginimas vis dar yra tam tikra egzotika. Viskas prasidėjo prieš penkerius metus, siekiant identifikuoti naują nišą, kuri įgalintų mūsų akvakultūros verslą kurti aukštą pridėtinę vertę. Krevetės yra gan brangus produktas, puikus gyvulinės kilmės baltymų šaltinis, o jų auginimas reikalauja specifinių žinių, apimančių tiek biologiją, tiek technologijas, tad jos mums pasirodė labai tinkamos“, – kalbėjo A. Sutnikas.

Eksperimentuojant su vaivorykštiniais upėtakiais, KU Jūros tyrimų instituto Žuvininkytės ir akvakultūros laboratorijoje vystoma šių lašišinių žuvų išauginimo (angl. Grow-out) technologija.

„Tai svarbu, nes verslas turi ruoštis pokyčiams. Šiuo metu ant mūsų stalo dažniausiai atkeliauja Norvegijos fiorduose užaugintos lašišos, tačiau reikalavimai keičiasi ir akvakultūros plėtra ten stabdoma. Kita vertus, vartojimas nemažėja, netgi atvirkščiai – auga, tad vienintele galimybe verslui patenkinti vartotojų poreikius taps akvakultūros produkcijos auginimo perkėlimas į RAS sistemas“, – aiškino dr. N. Nika.

Akvakultūros kompetencijų centre ką tik finišavo mokslinis tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti, kaip stresas veikia RAS sistemose krevečių augimą ir mirtingumą.

„Geriau suprasti ir valdyti šiuos procesus svarbu tiek visuomenėje augant suvokimui apie gyvūnų gerovės užtikrinimo svarbą, tiek ir verslui siekiant apsisaugoti nuo nepageidautinų rizikų“, – aiškino dr. N. Nika.

KU kasmet parengia apie 15 biologijos ir jūros biotechnologijos studentų, kurie galėtų dirbti mėlynosios bioekonomikos, kurios dalis yra ir akvakultūra, sektoriuje. Tikimasi, kad šie skaičiai palaipsniui galėtų dar augti ir per dešimtmetį susiformuotų kritinė masė specialistų, kurie ne tik įsilietų į akvakultūros įmones, bet ir patys galėtų kurti mėlynosios biotechnologijos startuolius, generuoti inovatyvius sprendimus šioje srityje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas

Ragavo inovatyvios akvakultūros „derlių“

Jau tampa tradicija, kad Klaipėdoje inovatyvios akvakultūros „derlius“ nuimamas drauge su Klaipėdos universiteto mokslininkais po burėmis – restorano „Meridianas“ virtuvės ...
2023-09-08
Skaityti daugiau

Verslas

Edgaras Riabko - hakatono „Portathon“ jaunimo ambasadorius

Dusyk pasaulio vandens formulių F2 čempionu tapęs ir ambicingai naujiems startams besiruošiantis Lietuvos pilotas Edgaras Riabko tapo Klaipėdoje rengiamo tarptautinio ...
2023-09-06
Skaityti daugiau

Verslas

Ukrainos grūdams – žaliasis Lietuvos vidaus vandens koridorius?

Rusijai pasitraukus iš susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto per Juodąją jūrą, Klaipėdos uostas galėtų tapti naujais vartais šiam kroviniui. Analizuojant ...
2023-08-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This