Miesto valdžios užmojai: daugiau skaidrumo ar mažiau demokratijos?

Politika, Svarbu

Nuo pavasario besidarbuojanti Klaipėdos valdžia ketina rimtai reformuoti iki jos funkcionavusias visuomenines komisijas ir tarybas. Kai kurie miestiečiai tokiuose užmojuose mato pavojų demokratijai.

Tuo metu pats meras Arvydas Vaitkus tikina, kad tiesiog ieško naujų bendradarbiavimo formų su visuomene, nes siekia didesnio jos įsitraukimo ir skaidrumo.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Naujajai Klaipėdos valdžiai kritika dėl siaurinamos demokratijos ir neva siekio atsiriboti nuo visuomenės buvo pradėta reikšti dėl to, kad ji sumanė sumažinti Etikos komisiją. Tačiau ši kritika nubėgo lyg vanduo nuo žąsies ir vietoje penkių seniūnaičių joje liko tik du, o politikų sumažėjo tik nuo 8 iki 6.

Supratimo net ir iš kai kurių valdančiosios daugumos atstovų nesulaukė ir iš Savivaldybės administracijos oficialiai kilusi iniciatyva dėl to, jog meras, o ne miesto Taryba tvirtintų Kultūros ir meno tarybą. Žinia, aistros buvo kilusios dėl naujosios kadencijos šios tarybos rinkimų ir po to savivaldybė pranešė, jog keis jos nuostatus bei organizuos naujus rinkimus. Tačiau Finansų ir ekonomikos komitetui liepos viduryje nepritarus siūlymui, kad Kultūros ir meno tarybą tvirtintų meras, šis klausimas nebuvo įtrauktas į liepos miesto Tarybos posėdžio darbotvarkę.

Skirtingai nei anksčiau be jokio visuomenės atstovo kurį laiką dirbo Eismo saugumo komisija. Tik visai neseniai į ją buvo įtrauktas Saulius Ružinskas, Lietuvos dviratininkų bendrijos tarybos narys, tačiau joje nėra likę viešojo transporto klausimus kuruojančios VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ atstovo.

Dabar jau „Atvira Klaipėda“ sulaukė signalo, kad miesto valdžia užsimojo iš viso panaikinti visuomenines komisijas ir tarybas, paverčiant jas į merui patariančius organus. Esą meras dabar asmeniškai susitikinėja su įvairių sričių atstovais, kurie galėtų imtis tokios rolės.

„Mūsų siekis – didesnis skaidrumas, visuomenės įsitraukimas, dialogas su bendruomenėmis, todėl ieškome naujų bendradarbiavimo formų. Šiuo metu vyksta diskusijos dėl visuomeninių tarybų, kurių nereglamentuoja šalies teisės aktai, vaidmens. Vystome idėją, kad tokio pobūdžio junginiai turėtų veikti kiek kita forma – vienyti įvairių sričių atstovus ir teikti siūlymus, patarti įvairiais svarbiais miestui ar atskiroms sritims klausimais. Pagrindinė funkcija turėtų būti patariamoji, o ne sprendimų priėmimo“, – rašoma Savivaldybės administracijos „Atvirai Klaipėdai“ pateiktame mero komentare.

Miesto vadovas teigia, jog yra pavyzdžių, kai kyla nemažai įtampų dėl kai kurių komisijų veiklos ar į jas įtrauktų ekspertų, kurių nėra matę net politikai, nekalbant apie dabartinių tarybų narius. Anot jo, nesuprantama yra ir situacija, kad ekspertai yra įslaptinti.

„Mano nuomone, jie privalo būti vieši ir žinomi visuomenei. Manau, politikai kelia teisingą ir logišką klausimą – kam mus rinko žmonės, jei mes negalime priimti sprendimų dėl finansavimo skirstymo. Esant dabartinei situacijai mes, politikai, turime ir priimti sprendimus, ir prisiimti atsakomybę už ekspertus ir visuomenines tarybas, o išklausyti, pasitarti su įvairių sričių specialistais negalime. Manau, kad girdėti bendruomenės norus ir poreikius – mūsų visų pareiga“, – teigia A. Vaitkus.

Pasak jo, artimiausiu metu Tarybą iš tiesų pasieks sprendimo projektai dėl seniau priimtų sprendimų, reglamentuojančių visuomeninių tarybų veiklą, pripažinimo netekusiais galios.

„Toks sprendimas priimtas siekiant skaidrumo skirstant biudžeto pinigus, didesnio bendradarbiavimo ir dialogo, todėl iki šiol buvusios tarybos vienokiu ar kitokiu formatu taps patariamuoju organu merui. Esu visiškai atviras visiems galimiems pasiūlymams dėl patarėjų, kurie patars vienokiais ar kitokiais klausimais, kurie pakeis buvusias tarybas bei kaip dirbs naujai transformuojamos tarybos. Aš asmeniškai visada esu pasiruošęs išklausyti specialistų, bendruomenės nuomonės, patarimų ir pasiūlymų“, – tikina meras.

INFORMACIJA

Klaipėdos miesto savivaldybė savo interneto puslapyje pateikia informaciją apie šias 2019-2023 m. kadencijoje veikusias komisijas ir tarybas:
Senjorų taryba
Akademinių reikalų taryba
Bendruomenės sveikatos taryba
Bendruomeninių organizacijų taryba
Jaunimo reikalų taryba
Jūrinės kultūros koordinacinė taryba
Kultūros ir meno taryba
Neįgaliųjų reikalų taryba
Nevyriausybinių organizacijų taryba
Smulkiojo ir vidutinio verslo taryba
Socialinės paramos taryba
Sporto taryba
Šeimos taryba
Švietimo taryba
Tautinių mažumų taryba
Antikorupcijos komisija
Etikos komisija
Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisija
Materialinės paramos teikimo komisija
Narkotikų kontrolės komisija
Neveiksnių asmenų būklės peržiūrėjimo komisija
Savivaldybės tarybos veiklos reglamento komisija
Peticijų komisija
Privatizavimo komisija
Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija.

9 Comments

  1. Memelender

    Labai labai prieš tokius pokyčius. Etikos komisija jau dabar sunaikinta. Užtenka į komisiją įkišti vos vieną Vaitkaus draugelį ir komisijos darbas bus paralyžiuotas. Visos likusios tarybos irgi neteks reikšmės. Iš jų greitai išsilakstys bent kiek kompetetingi žmonės ir liks tik Vaitkaus draugeliai. Senūnaičių turi būti tik daugiau. Jų darbas turi būti geriau apmokamas duodant daugiau pareigų. Taip būtu artinama savivalda prie paprasto žmogaus. Politikai nėra visų galų meistrai. Dėl ir reikia tų nežinomų ekspertų (ir tų pačių tarybų), kad šie užpildytų politikų kompetencijų trūkumus.

    Panašu, kad Vaitkaus valdymas virs tikra krizę ir sekančiai valdžiai reikės ilgai kuopti jo paliktą jovalą.

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...

      Teksto dėl liberalaus išsilavinimo nepavyko suvokti , todėl pademonstravai iškreiptą suvokimą ? Klaiku nuo liberaliai bukų ….po jų valdymo naujai išrinktiems dar ilgai reikės vargti kol Klaipėda suklestės .

    • Memelender

      Ir vėl nulis argumentų – Vaitkaus liberalizmo požymis. Beje prie Vaitkaus Klaipėda nesuklestės. Jis net neįsivaizduoja, kodėl Klaipėda stagnuoja.

  2. N.Puteikienė

    Kaip suprantu, politikai patys nori vertinti ir skirstyti pinigus kultūros ir meno projektams. Valio! Tik tegul nepamiršta į šį cirką pakviesti žiūrovų. Bus stipru! Turiu siūlymą netrukdyti ir leisti pasirodyti visu gražumu. Juk apie kultūrą gi visi nusimano!

    Reply
  3. O kas ne taip ? Sumažėjo ir politikų , ir seniūnaičių ?

    __Toks sprendimas priimtas siekiant skaidrumo skirstant biudžeto pinigus, didesnio bendradarbiavimo ir dialogo, TODĖL IKI ŠIOL BUVUSIOS TARYBOS tarybos vienokiu ar kitokiu formatu TAPS PATARIAMUOJU ORGANU MERUI . Esu visiškai atviras visiems galimiems pasiūlymams dėl patarėjų, kurie patars vienokiais ar kitokiais klausimais, kurie pakeis buvusias tarybas bei kaip dirbs naujai transformuojamos tarybos. Aš asmeniškai visada esu pasiruošęs išklausyti specialistų, bendruomenės nuomonės, patarimų ir pasiūlymų“, – tikina meras.

    Reply
    • to o....

      Taip sumažino ir toliau ruošiasi mažinti

    • to to o ....

      pletkinate ? ?

  4. Pritariu merui A.Vaitkui , jokio slaptumo , tik - viešumas

    ___Anot jo, nesuprantama yra ir situacija, kad ekspertai yra įslaptinti.

    „Mano nuomone, jie privalo būti vieši ir žinomi visuomenei. Manau, politikai kelia teisingą ir logišką klausimą – kam mus rinko žmonės, jei mes negalime priimti sprendimų dėl finansavimo skirstymo. Esant dabartinei situacijai mes, politikai, turime ir priimti sprendimus, ir prisiimti atsakomybę už ekspertus ir visuomenines tarybas, o išklausyti, pasitarti su įvairių sričių specialistais negalime. Manau, kad girdėti bendruomenės norus ir poreikius – mūsų visų pareiga“, – teigia A.Vaitkus

    Reply
    • Nepritariu

      O kiti miestiečiai, NVO, bendruomeninės organizacijos, seniūnaičiai negali dalyvauti komisijų darbe??? Juk tam ir yra tos komisijos prie savivaldybės, kad būtų išgirstas visuomenės ar tų sričių NVO balsas. Etikos komisjoje sumažintas bendruomenės atstovavimas juk politikai viską patys nuspręs taip kaip reikia???

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Ieškoma recepto chaotiškai Tauralaukio plėtrai suvaldyti

„Šių urbanizuojamų teritorijų plėtra vyksta chaotiškai, pagal individualių sklypų savininkų norus, neatsižvelgiant į ilgalaikius besiformuojančių kvartalų socialinius, inžinerinius ir kitus ...
2024-04-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija V 

„Atvira Klaipėda“ cikle „Urbanistiniai jubiliejai” baigia pasakoti apie Klaipėdos naftos terminalo raidą ir jo įtaką miestui. Paskutinėje tam skirto rašinių ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

Transportas

Savivaldybė imasi viešojo transporto konkursų

Klaipėdos savivaldybė paskelbė perkanti „keleivių vežimo reguliariaisiais reisais pagal nustatytą maršrutą Nr. 46 paslaugas”, nors anksčiau tokius viešuosius prikimus organizuodavo ...
2024-04-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This