G. Nausėda: „Vien tik Klaipėda galėtų priimti iki 10-15 mln. tonų grūdų kasmet”

ELTA

Žygimantas Šilobritas (ELTA)
2023-09-07

Komentarų: 0

Bukarešte viešintis prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad Trijų jūrų iniciatyva turėtų siekti sukurti prioritetinius maršrutus, kuriais ukrainietiški grūdai būtų gabenami į Baltijos šalių uostus. Jis tikino, kad vien Klaipėda galėtų priimti iki 15 mln. tonų grūdų kasmet.

Klaipėdos uostas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Mes turėtume sukurti prioritetinius maršrutus, skirtus gabenti Ukrainos grūdus į Baltijos šalių uostus. Vien tik Klaipėda geriausiu atveju galėtų priimti iki 10–15 mln. tonų grūdų kasmet. Taip pat ilguoju laikotarpiu turėtume siekti nutiesti geležinkelio vėžę nuo Baltijos iki Ukrainos“, – ketvirtadienį Trijų jūrų verslo forume sakė G. Nausėda.

Pasak prezidento, stiprinant NATO rytinį flangą ir Trijų jūrų regioną, reikalinga spartinti ir tokių infrastruktūros projektų, kaip „Rail Baltica“, „Via Baltica“ ir „Via Carpatia” statybas. Esant integruotai infrastruktūrai, anot jo, NATO resursai ir pastiprinimai galėtų lengviau pasiekti rytinį Aljanso flangą.

„NATO rytinio flango stiprinimui reikalinga gerai integruota ir patikima infrastruktūra. (…) Mes turime pagreitinti didžiųjų infrastruktūros projektų, tokius kaip „Rail Baltica“, „Via Baltica“ ir „Via Carpatia” statybas. Šios „logistikos” arterijos užtikrins, kad iškilus reikalui, NATO sąjungininkų resursai ir pastiprinimai pasiektų NATO rytinį flangą – Trijų jūrų regioną“, – aiškino prezidentas.

ELTA primena, kad liepos 17 d. Maskva pasitraukė iš susitarimo, leidžiančio saugiai eksportuoti ukrainietišką produkciją iš Juodosios jūros uostų. Reaguojant į tai užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir susisiekimo ministras Marius Skuodis Europos Komisijai (EK) pateikė siūlymus dėl Ukrainos grūdų eksporto. Ministrai paragino stiprinti alternatyvų maršrutą per Baltijos šalis, siūlė išplėtoti žaliąjį tranzito koridorių per Lenkiją į Klaipėdą.

M. Skuodis yra minėjęs, jog ukrainietiški grūdai nėra gabenami per Lietuvą, nes grūdų kaina yra per didelė, o tranzitui užtikrinti esą reikalingos subsidijos.

Ukrainos žemės ūkio tarybos atstovų teigimu, kariaujanti šalis šiuo metu negali išvežti apie 30 mln. tonų grūdų pertekliaus.

EK duomenimis, nuo pernai gegužės iki šio birželio solidarumo koridoriais Ukraina eksportavo beveik 82 mln., importavo – 29 mln. tonų prekių. Šiais maršrutais išvežta maždaug 41 mln. tonų grūdų, 65 proc. – Dunojaus koridoriumi. Likusi dalis pervežta kelių ir geležinkelių transportu. Daugiausia grūdų iš išplukdoma Dunojumi, per Rumunijos uostus.

Palyginimui pasinaudojant liepą nutrūkusia Juodosios jūros grūdų iniciatyva, Kremliaus režimo užpulta valstybė jų išplukdė 32 mln. tonų. Seimo Ekonomikos ir Kaimo reikalų komitetų pirmininkai viešai yra paraginę ne tik svarstyti apie ES subsidijas – kuriomis būtų padengiami dideli prekių atgabenimo iki Lietuvos uosto kaštai – bet ir vykdyti intervencinius pirkimus – siekiant išlaikyti konkurencingas grūdų kainas rinkoje.

Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Baleto šokėjas Yan Malaki: „Noriu, kad šis beprasmis karas kuo greičiau pasibaigtų"

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) baleto trupės artistas, jaunosios kartos menininkas Yan Malaki apdovanotas Kultūros ministerijos teikiamu Auksiniu scenos kryžiumi ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This