Pirmasis visiškai atviras naujienų portalas
2023-09-08 |
Jau tampa tradicija, kad Klaipėdoje inovatyvios akvakultūros „derlius“ nuimamas drauge su Klaipėdos universiteto mokslininkais po burėmis – restorano „Meridianas“ virtuvės meistrų dėka mėlynosios ekonomikos teikiamos gėrybės ir vėl virto degustacinės vakarienės patiekalais.
Lietuviškų akvakultūros produktų skonius buvo pakviesta įvertinti akademinė bendruomenė, Klaipėdos universiteto Ateities fondo mecenatai, Lietuvos jūrinio klasterio nariai ir partneriai. Specialaus valgiaraščio žvaigždėmis tapo Klaipėdos akvakultūros kompetencijų centre užaugintos krevetės ir šviežia žuvis iš pažangių regiono akvakultūros įmonių.
Renginiu pažymėtas tiek mokslui, tiek verslui svarbus naujas etapas, kuris laukia šį rudenį – Klaipėdoje bus pradėti moksliniai eksperimentai krevečių ir vaivorykštinių upėtakių auginimui panaudojant geoterminį vandenį, kuriuo turtingas Vakarų Lietuvos regionas. Tikimasi pademonstruoti, kad šie daugiau nei 1 km gylyje glūdintys ištekliai vertingi ne vien šilumos gavybai ar siekiant Klaipėdos regione plėtoti sveikatinimo paslaugas. Iki šiol Akvakultūros kompetencijų centre įdiegtose sistemose jūrinę aplinką imituojanti vandens mineralizacija būdavo sukuriama į gėlą vandenį įmaišant koralų akvariumuose naudojamos jūros druskos arba atskirus pagrindinių elementų mineralus. Siekiant auginti akvakultūros produkciją komerciniu mastu – didelės apimties uždarose recirkuliacinėse sistemose (RAS) – toks vandens paruošimas būtų brangus. Tad Klaipėdos universiteto mokslininkų bei Klaipėdos mokslo ir technologijų parko komanda pasiryžusi identifikuoti alternatyvas, kurios padėtų sumažinti kaštus, sustiprintų investuotojų ryžtą ir atvertų naujas verslo nišas Klaipėdos regione.
Parašykite komentarą