Abu labu tokiu

Nuomonės

Rytas Staselis
2023-09-14

Komentarų: 1

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui – ne fontanai. Karo Ukrainoje fronte – nieko gera: kariškių gynyba užpultos šalies pietinėje dalyje braška, ir yra galimybių, kad netrukus ims byrėti nuo ukrainiečių smūgių. Net daugelio karo analitikų prognozuojama dar viena mobilizacijos banga Rusijoje vargiai gali pakeisti kare besiklostančias tendencijas. Reikalas tas, kad ne į kiekvieną tikslą žuvusių karių kūnais gali kelią iškloti.

Kadriniai rusų kariuomenės daliniai ukrainiečių išmušti dar pernai, naujus teks apmokyti, nors dabar veikiančių kariuomenės mokymo centrų galimybės yra ribotos. Pastabesni analitikai tvirtina, kad jau dabar rusų ginkluotosios pajėgos patiria sudėtingų ginkluotės tiekimo problemų. Milijonais gamintų automatų „Kalašnikov“ stygiaus gal ir nėra. Tačiau trūksta modernių tankų, lėktuvų, raketų. Ir tiksliųjų ginklų, kurių nei Sovietų sąjungoje, nei Rusijoje niekada beveik nebuvo.

Spėjama, kad būtent ši problema yra esminis veiksnys, dėl kurio į svečius pas p. Putiną šią savaitę užsuko jo kolega – Šiaurės Korėjos diktatorius Kim‘as.

Vladimiro Smirnovo (ТАSS) nuotr.

Toje šalyje vis dar formaliai neužbaigtam karui su Pietų Korėja ir JAV yra sukauptos, analitikų tvirtinimu, „milžiniškos“ ar net „sunkiai suvokiamos“ įvairių šaudmenų, ypač artilerijai skirtų, atsargos. Kremlius greičiausiai tikisi, kad branduolinį ginklą ir balistinių raketų technologijas kuriantis Kim‘as bent dalimi tų atsargų galėtų pasidalinti, kad Rusijos kariuomenės Ukrainoje patiriama vadinamoji artilerijos sviedinių „dieta“ turėtų mažesnį neigiamą poveikį agresoriaus mašinai.

Ekspertai spėlioja: o ko už tai tikisi Kim‘as? Jis savo šalyje, priversdamas busbadžiu gyventi savo bendrapiliečius, sugebėjo sukurti ir pagaminti branduolinių užtaisų, kuriuos kol kas bandymų režimu vis sprogdina. Liūdnesnė padėtis dėl branduolinių ginklų nešėjų platformų. Šiaurės Korėja ligi šiol prieš kelis dešimtmečius sugebėjo modernizuoti ir pasigaminti sovietinės gamybos „Scud“ (oficialiai vadintas R-11 ir R-17 (300) raketas (yra tvirtinančių, esą „Scud“ yra labai artimos nacių Vokietijos laikais gamintos V-2). XX a. antrojoje pusėje sugebėjo jas neoficialiai eksportuoti į Iraną, Iraką, gal net Pakistatą. Tačiau potencialiai „Scud“ modernizavimo galimybės yra išsemtos, todėl Kim‘as savo mokslininkams norėtų užsienyje gauti naujų idėjų ir technologijų. Abu diktatoriai dueto susitikimą galbūt dėl to organizavo naujausiame Rusijos kosmodrome „Vostočnyj“ Tolimuose Rytuose.

Ponas Putinas, kuriam į savo renomė pasaulyje tapo visiškai nusispjauti, šiomis technologijomis beigi mokslinėmis idėjomis galėtų pasidalinti nepaisydamas Jungtinių Tautų Saugumo tarybos draudžiančių rezoliucijų. Už keletą ešelonų šaudmenų.

Kvapą gniaužiantis virsmas: prieš 24 metus laimėjęs Rusijos prezidento rinkimus p. Putinas iš savo pirmtako – Boriso Jelcino – paveldėjo vietą už galingiausių pasaulio šalių lyderių – G-8 klubo – stalo. Dabar dėl savo agresyvios politikos turi tenkintis į save panašių atskalūnų kompanija. Ir bijodamas Tarptautinio baudžiamojo teismo išduoto arešto orderio, nedrįsta skristi į užsienį pats. Ir kiekvino pasaulio Kim‘o vizitas Maskvos propagandos pateikiamas taip, tarsi į Rusiją atvyko kuris nors galingiausios šalies lyderis.

Kita vertus, daugmaž visiems aišku, kad Kim‘o šarvuotasis traukinys į Rusiją pajudėjo tik žalią semaforo signalą uždegus Kinijai. Šaliai, nuo kurios visiškai priklauso santykinis Kim‘o režimo Šiaurės Korėjoje stabilumas. Kinai greičiausiai neketina tiekti Rusijai nei karo amunicijos, nei karo technikos vengdami Vakarų, ypač JAV ekonominių sankcijų. Tačiau organizuoti Kim‘o ir Putino stalo žaidimus – kodėl gi ne?

Tuo pat metu tradicinius poimperinius pamatus ima drebinti virpuliukai: prieš kelias savaites tradiciškai artimos Rusijai Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas be užuolankų pareiškė, kad jo šalies sprendimas pasirinkti strateginę partnerystę su Maskva „buvo klaida“. Į tai netrukus sureagavo Briuselis, pasiuntęs užuominą, kad Armėnijai tebegalioja NATO narystės perspektyva.

1 Comment

  1. Ivan

    Jus apie ka čia rašot?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Šimtas respublikonų „prieš“

Ar nepavėlavo amerikiečiai? Frontas Ukrainoje braška kaip niekada anksčiau; pranešama apie Rusijos pajėgų lėtą judėjimą pirmyn Donecko srityje, ukrainiečiam tragiškai ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This