Mero užmojams naikinti visuomenines tarybas ir komisijas – dalies politikų nepritarimas

Politika, Svarbu

„Mes, kaip komitetas, bandome sudalyvauti neaiškiame sprendime (…) Yra vienašalis mero ir mero komandos sprendimas, tai ką mes čia svarstysim, jeigu sprendimas jau padarytas”, – ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto posėdyje kalbėjo miesto tarybos opozicijos atstovas, liberalas Edmundas Kvederis, pradėjus svarstyti buvusių visuomeninių tarybų ir komitetų naikinimo klausimus.

„Atvira Klaipėda” jau rašė, jog miesto meras Arvydas Vaitkus savo vienasmeniais potvarkiais nusprendė panaikinti buvusias iš įvairių bendruomenių atstovų sudarytas tarybas ir komisijas, veikusias prie miesto tarybos. Vietoj jų bus formuojamas tiesioginis mero patarėjų institutas.

Ketvirtadienį vykusiame komiteto posėdyje tam buvo skirta net 15 klausimų, kuriais buvo prašoma pritarti netekus galios 9 visuomeninių tarybų ir komisijų nuostatams bei jų sudėčiai.

„Kai neaišku, kas bus po to, koks bus bendruomenių atstovavimas, negaliu pritarti”, – sakė komiteto pirmininkas Vytautas Grubliauskas, prisipažinęs visais minėtais klausimais balsuojant susilaikysiantis.

„Tai nėra nuostata prieš, bet nepakanka argumentų už”, – tokį savo sprendimą motyvavo jis.

Paaiškėjo, jog labiausiai iš visų visuomeninių institucijų naujajai tvarkai priešinasi Kultūros ir meno tarybos atstovai.

„Ši bendruomenė labiausiai reagavo, rodo dėmesį šitam klausimui, aktyviai siunčia mums siūlymus, mes bendradarbiaujame”, – sakė klausimą pristačiusi Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Eglė Deltuvaitė, į E. Kvederio ir V. Grubliausko klausimus atsakinėjusi labai atsargiai.

V. Grubliauskui paprašius jos įvardinti dvi ar tris pagrindines priežastis, dėl ko reikia naikinti esamą tvarką, „kas buvo neefektyvu, kas buvo neskaidraus ar neaiškaus”, E. Deltuvaitė teigė, jog šis klausimas – ne jai.

„Panašu į tai, kad būsimosios tarybos gali būti pritariamosios, ne patariamosios tarybos, kas galėtų tą galimybę paneigti?” – retoriškai klausė V. Grubliauskas, kartu teigęs nekvestionuojantis paties proceso teisėtumo, bet abejojantis jo teisingumo principu.

„Tai yra žiaurus posūkis atgal, aš nejaukiai jaučiuosi, tenka atsiprašyti kultūros bendruomenės, ką jiems dabar tenka išgyventi”, – sakė E. Kvederis.

Jį ypač nustebino, jog naikinama ir Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija, kurios nagrinėjami klausimai yra specifiniai, reikalaujantys specialių žinių.

„Net šita komisija užkliuvo. Šita komisija tokia, kur tikrai reikia platesnio požiūrio, turėjome Klaipėdoje gana gražų įsibėgėjusį reikalą ir dabar staiga – pakontroliuosiu ir šitą. Man niekaip nėra suprantama, koks tikslas naikinti visas komisijas ar tarybas”, – kalbėjo E. Kvederis.

Tuo metu Tomas Juočys teigė esą kai kurie miestai, pvz., Vilnius, neturi tokių visuomeninių darinių, kurie nėra privalomi.

Jis pritarė naujajai mero siūlomai tvarkai ir visais klausimais balsavo už, tačiau daugumai komiteto narių susilaikius, o E. Kvederiui visais klausimasis balsavus prieš, nė vienam iš minėtų 15-os klausimų pritarta nebuvo.

Galutinį žodį dėl naujosios mero siūlomos tvarkos turės tarti miesto taryba.

INFORMACIJA

Ketvirtadienį Kultūros, švietimo ir sporto komitete nagrinėti klausimai dėl Jūrinių ir vidaus vandenų reikalų komisijos, Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos, Kultūros ir meno tarybos, Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisijos, Klaipėdos miesto tautinių mažumų tarybos, Klaipėdos miesto savivaldybės senjorų tarybos, Klaipėdos miesto akademinių reikalų tarybos, Klaipėdos miesto sporto tarybos bei Šeimos tarybos nuostatų bei sudėties pripažinimo netekus galios.

7 Comments

  1. Sportas

    Įdomu butu išgirsti, kiek aktyviai bssireiskiantis buves meras isgirdo ir igyvendibo buvusios sporto tarybos patarimų? Galetu pasidalinti patirtimi kaip jam patarinejo sporto taryba ir kaip jis visus patarimus klaipedos sporte ivyvendino

    Reply
  2. Algirdas Grublys

    Šie mero sprendimai sulauks visuomenės atsako. Būnat puikiu verslo ir ekonomikos vadybos specialistu nereiškia ,kad gali staigiai įtakoti ir keisti didelės ir visuomeniškos miesto bendruomenės interesus. Mere , dar kartą įvertinkite savo sprendimus.

    Reply
    • Anonimas

      ponuli, galbūt parašytumėte memuarus apie tai, kaip kovojote su korupcija miesto valdžioje, būdamas kovos su korupcija komisijos pirmininku taryboje? Kiek metų buvote miesto taryboje ir ką nuveikėte su savo sėbrais, tame tarpe Grubliausku, valdžioje? Taigi, labai ačiū už rūpinimąsi, bet savo patarimus pasilikite sau ir istorijai. Ir dar: nebeikite į miesto valdžią. Miestas stagnuoja su tais pačiais politikų veidais, juo labiau, metu metais nenudirbančiais rimtų darbų.

  3. Janina

    meras išprotėjo?? ko jis siekia? būti putinu?

    Reply
  4. Vk

    Super taip ir toliau

    Reply
  5. Anonimas

    Štai po truputeli ponulis meras pradeda viska imti į savo rankas. Arogancijos pilnas ponas nori būti vienvaldis.

    Reply
  6. N.Puteikienė

    Tai yra sąmoningas demokratijos mažinimas ir bendruomenės eliminavimas iš sprendimų priėmimo. Jočys sako, kad Vilniuje nėra visuomeninių komisijų! Dar ir kaip yra – net Gyvūnų globos ir apsaugos komisija yra. Ko nėra Klaipėdoje – tai opozicijos. Konservatoriai nori būti kartu su miesto elitu, todėl prieš nebalsuoja, nelygis, matyt, tokios pozityvios ir palaikančios valdančiąją daugumą opozicijos dar neturėjome.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This