Klaipėdos valdžios planas – miestas be vaikų

Mums rašo

Lina Skrupskelienė
2023-09-21

Komentarų: 13

Jei kitų miestų valdžios norėtų „išstumti“ vaikus iš savo teritorijų, nuoširdžiai rekomenduočiau pažvelgti į Klaipėdos miesto pavyzdį.

Jaunų šeimų „išstumimo politika“ prasideda gana anksti, nuo darželio. Praėjusiais metais valdančioji dauguma mokestį už vietą darželyje pakėlė iki 100 Eur per mėnesį. Tad visi „laimingieji“ ploja katučių, o jei nesi toks „laimingas“ ir vietos darželyje negauni, nenusimink, tau žadama kompensacija už privatų darželį net iki 150 eurų.

Unsplash.com asociatyvioji nuotr.

Atkreipkime dėmesį į tai, kad Klaipėdos rajone (Palangos plento kitoje pusėje) jaunos šeimos jau gauna 250 eurų kompensaciją. Tad ką verčiau rinktis tėveliams, kurių biudžetas ir taip ribotas: 150 eurų ar 250 eurų kompensaciją? 

Klaipėdos savivaldybei neskauda širdies, kad šeima deklaruoja gyvenamąją vietą rajone ir veža vaiką į kitą Palangos plento pusę. Savivaldybė džiaugiasi sutaupiusi. Nėra vaiko, nėra problemos. Kas laimingas ir kas ne, išsiskaičiuokit patys.

O nepamiršot, kad ta šeima pabėgo į rajoną kartu su savo GPM’u?

Kai vaikas pradeda lankyti pradines klases mokykloje (pirmokas – ketvirtokas), tėveliai dar turi mokėti už jo buvimą prailgintoje grupėje iki tol, kol baigs darbą ir galės vaiką pasiimti. Tokios paslaugos, kurios kokybė abejotina (dažnu atveju, mokytojai tiesiog „atlieka“ auklės vaidmenį, be jokių edukacijos užuominų), kaina yra 35 eurai. Tačiau mūsų miesto valdančioji dauguma, nuosekliai įgyvendinanti vaikų ir jaunų šeimų „išstūmimo politiką“, nori mokestį padidinti iki, apytiksliai, 55 eurų per mėnesį.

Neturėtų savivaldybė kurti šeimai palankią aplinką įvairiose srityse, užuot viešai deklaravus, kad pradinių klasių vaiko negalima vieno palikti namuose, nes jis turi būti užimtas mokykloje visą darbo dieną? Kaip iš tiesų padėti šeimoms? Čia savivaldybės planai ir pareiškimai baigiasi.

Kitų miestų savivaldybėse tokia paslauga nemokama, tačiau mūsų miesto valdžia nemano, kad pagalba jaunoms šeimoms ateityje gali būti naudinga miestui. Matyt Klaipėdai nereikia:

  • Daugiau dirbančių tėvelių, kurie mokėtų gyventojų pajamų mokestį į miesto biudžetą;
  • Daugiau atvykstančių jaunų šeimų gyventi į Klaipėdą;
  • Daugiau darbuotojų, daugiau darbdavių;
  • Geros šeimų emocinės sveikatos;
  • Mažiau nusikaltimų;
  • Ir dar daug kitų privalumų, padedančių šeimoms auginti vaikus.

Ne vienas politikas, svarstant pagalbos jaunoms šeimoms klausimus, kalba, kad reikia sugalvoti naujus finansavimo ir pagalbos modelius šeimoms. Tačiau ši problema, deja, vis dar lieka problema, o ne konkrečiais veiksmais, jau ne vienerius metus. Pakoreguoti esamų tvarkų keliais naujais punktais nebeužtenka.

Pagaliau pripažinkime, kad neturime mes to naujo, puikaus modelio, kaip padėti visoms klaipėdiečių šeimoms, auginat pačius mažiausiuosius. Tačiau šiandiene galime tai pakeisti ir pradėti tikslingai judėti realaus sprendimo link.

Gerbiamas Klaipėdos miesto mere, tarybos nariai, padarykite nors vieną mažą gerą sprendimą šeimoms su vaikais. Panaikinkite prailgintos grupės mokestį, o ne kelkite jį. Miesto biudžete ne vienas „laisvas milijonas“, o čia tereikės kelių šimtų tūkstančių tam, kad visi be išimties vaikai galėtų lankyti prailgintą grupę, iki tol kol tėveliai baigs darbus.

13 Comments

  1. Ką čia

    galima iš tos rašliavos rimtai priimti, jei rašo jedriona partinė?Taigi jie prakišo švariai (po tiek metų vos ne vienvaldžio valdymo..) savivaldybės rikimuose ir iki dabar negali Vaitkui su Žemaitaičiu atleist:D) Pasižiūrėkit youtube komitetų posėdžius- budinas&Ko’ viską ką gali tą ir boikotuoja

    Reply
  2. Ramus toks

    O atmetus emocijas ir politinius išvedžiojimus lieka matematika. 150€ prieš 250€… Ne paslaptis, kad gyventojai “už Palangos plento” ir taip palieka po viena šeimos narį deklaruotą mieste tik del darželio ir mokyklos. Vaikai užaugs ir kiek tada gyventojų mieste bus?

    Reply
    • tikra tiesa

      galima drąsiai imt visą senamiestį ir pasižiūrėti kas ten konkrečiai deklaruoja gyvenamąją vietą.Puikiai matosi kad 2/3 senamiesčio pastatų NEGYVENAMI

  3. Dov.

    Kaip tik, pastebėjau, yra priešingai – viskas Klaipėdoje tik vaikams ir jų poreikiams.

    Reply
    • Grikių_košė

      Pritariu!

  4. grikių_košė

    Nemokamas viešasis transportas, arba dar geriau – iškart kuras! Mes irgi norim [pasirinkti savo nuožiūra, kokių nemokamų dalykų]. Kodėl mums jų neduoda? Kur žiūri miesto valdžia? 😀 😀

    Reply
  5. O tu "liberalusis"

    Geriau nueik pas psichologa. As ne tos pakraipos medikas, bet pirmine diagnoze galiu nustatyti is maniakiniu pozymiu…psichomotorinis susijaudinimas gali progresuoti…

    Reply
    • Liberalus cinizmas ...

      Daningo-Kriugerio efekto požymių matau ir aš 🙂

  6. Tobulėkite ponai liberalai ,

    darotės nuobodūs , ta pati tema nuo 2022 11 24 IŠ 15min. __KLAIPĖDOJE MŪŠIS DĖL KOMPENSACIJŲ PRIVATIEMS DARŽELIAMS ______
    Tarybos narė liberalė Lina Skrupskelienė atkreipė dėmesį į tendenciją: miestiečiai pasiryžta deklaruoti savo gyvenamąją vietą rajone ir vežioti į „anapus Palangos plento“ esančius darželius dėl patrauklesnės kompensacijos.

    Reply
  7. Liberalus cinizmas ...

    PRAĖJUSIAIS metais valdančioji dauguma mokestį už vietą darželyje pakėlė iki 100 Eur per mėnesį.  ____P.S. tuo viskas ir pasakyta , ponia neišrinktoji į miesto tarybą .

    Reply
  8. Kaip čia taip

    Tai duokit visiem nemokamą maitinimą, tai duokit nemokas prailgintas grupes, tai duokit vaiko pinigus, didinkit NPD ir t.ttt……… klausimas: kas už visus tuos „nemokamai” turi sumokėti?

    Reply
    • Kaip tai kas ?

      Liberalieji kiršintojai …jų valdymo metu jaunos šeimos kėlėsi į užmiestį . Įdomu kokios priežastys buvo . Kiek girdėjau iš aplinkinių : nevaldoma smarvė ( liberalieji nieko negalėjo padaryti ) , auto vietų trūkumas prie gyvenamųjų namų ir t.t. O dabar liberiai užkimę rėkia : duokit eurų už darželius , remontuokite kelius – kamščiai ir t.t. O aš seniai noriu juos paskui tą ruskių laivą pasiųsti – eikite dirbti į laukus , auginkite bulves ir vaikus . Nepakeičiamieji matai . Kuris Klaipėdos darželis tuščias , o gal mokyklų perteklius ? Liberalumas man jau keiksmažodis.

    • Liberalieji kaip suprantu

      laukia ” komunizmo ” 🙂 Viskas už dyką …. Praeitis mus išmokė , jo nebus , ponai liberalieji . Eikite dirbti .

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Sportas

Penkiuose Vakarų Lietuvos miestuose vyks sporto festivaliai

Kovo mėnesį sėkmingai finišavo antroji projekto „Aktyvumo zona – vaikų fizinio aktyvumo didinimas“ dalis, kurio metu buvo organizuojamos sportinės mankštos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This