Įvertino miesto medžius: dalį jų reikia šalinti

Miestas, Svarbu

Nors medžiai mieste valo orą bei karštą vasaros dieną teikia pavėsį, dalis jų gali būti ir nelaimių priežastis. Štai Danės gatvėje auganti pavojingai pasvirusi didžioji tuopa kelia pavojų ir gyventojams, ir gatvėje paliktiems automobiliams, todėl ją specialistai rekomenduoja pašalinti. Šalinti taip pat reiktų dar kelis medžius, augančius šioje gatvėje arti gyvenamųjų namų, bei po keletą – Artojo ir Jaunystės gatvėse.

Kasmet Klaipėdos savivaldybės užsakymu yra vertinama tam tikrose miesto vietose augančių medžių būklė.

Kai kurie medžiai Danės g. susodinti per arti gyvenamųjų namų. Palmiros Mart nuotr.

Šiais metais liepos mėn. tirti medžiai, augantys Danės, Artojo, Jaunystės ir Naujojo Sodo gatvėse. Iš viso Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Miškų instituto trys darbuotojai ištyrė 150 medžių.

Blogiausia padėtis konstatuota Artojo g., kurioje iš 17-os tirtų medžių net 10 rekomenduojama pašalinti.

Pasak antradienį tyrimo rezultatus visuomenei pristačiusio Miškų instituto darbuotojo dr. Gintauto Urbaičio, visi medžiai pirmiausia vertinami vizualiai, juos pagal išorinį apžiūrėjimą suskirstant į 4 kategorijas bei įvardijant, kokios būklės – geros, patenkinamos, nepatenkinamos ar blogos – medis yra.

Vėliau želdinio puviniui ar kitiems pažeidimams, esantiems jo viduje, nustatyti naudojamas akustinis tomografas, kuris skanuoja medžio vidų. Pažeidimo stiprumas nustatomas pagal tai, kokiu greičiu sklinda garsas medžio viduje.

Palmiros Mart nuotr.

Iš visų tirtų medžių, pasak pranešėjo, blogiausia padėtis nustatyta Artojo g. – trijų iš jų būklė yra bloga, septynių- nepatenkinama.

Ne ką geresnė padėtis ir Jaunystės g. Čia įvertinta 35 skirtingos rūšies medžių būklė. Buvo tirta 16 mažalapių liepų, 8 paprastieji uosiai, 7 paprastieji klevai, trys paprastieji kaštonai ir vienas paprastasis ąžuolas.

Nustatyta, jog čia augantiems kaštonams jau yra netoli 100 metų, jie yra pasiekę savo brandos amžių.

„Nors iš išvaizdos jų lajos ir neatrodo labai pažeistos, bet kamienai jau pažeisti puvinio, matyti net iš išorės augančios pintys, tai yra akivaizdus požymis, kad viduje yra išsivystęs puvinys”, – sakė G. Urbaitis.

Be to, konstatuota, jog Jaunystės g. daugelyje vietų medžiai susodinti per arti vienas kito.

Specialistas nerekomenduoja miestuose sodinti paprastųjų uosių, kurie esą yra labai neatsparūs, lyginant su kitais medžiais, o Jaunystės g. augančius uosius jis pavadino „apverktinos būklės”.

„Labai retas atvejis, kad miesto aplinkoj galima būtų rasti sveiką paprastąjį uosį”, – konstatavo pranešėjas.

Tuo metu daugiausia medžių – net 68 – tirta Danės g. Čia dominuoja mažalapės liepos, o blogiausia padėtis tų, kurios auga arti namų. Nemaža dalis medžių žaizdoti, su drevėmis, kai kurios iš jų net užbetonuotos.

Tačiau iš esmės medžių būklė Danės gatvėje nėra labai bloga (19 – gera, 32 – patenkinama, 16 – nepatenkinama, 1 – bloga). Tuo metu skvero pakrašty auganti didžioji tuopa, kurios aukštis – beveik 36 m, skersmuo – 1,3 m., jau esą kelia realų pavojų aplinkiniams.

Šios rūšies medžius irgi patariama vengti sodinti miestuose, kadangi tuopų mediena, pasak pranešėjo, yra labai trapi.

Skvero pakrašty auganti didžioji tuopa kelia pavojų tiek žmonėms, tiek automobiliams. Palmiros Mart nuotr.

Geriausia padėtis iš visų inventorizuotų medžių nustatyta Naujojo Sodo g. – čia iš 24 ištirtų medžių tik po vieną aptikta blogos ir nepatenkinamos būklės.

Apibendrindamas Miškų instituto atstovas sakė, jog dažniausiai medžiai miestuose būna pažeisti dėl netinkamo jų genėjimo bei dėl to, kad savo laiku buvo pasodinti per arti namų ar susodinti per arti vienas kito. Be to, jų šaknys neretai pažeidžiamos ir kitais būdais.

Jis siūlė pažeistus ir nusilpusius medžius šalinti, o jų vietoje, kur tai įmanoma, sodinti naujus, „gražiai atrodančius medžius.”

Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vedėjos Rasos Jievaitienės teigimu, išvardintos gatvės medžių būklei inventorizuoti buvo pasirinktos neatsitiktinai. Jose numatomi tam tikri pertvarkos darbai, todėl projektuotojai turi žinoti, kaip jiems elgtis su tose vietose augančiais želdiniais – kuriuos medžius jau privalu šalinti, o kuriuos dar galima palikti ar sodinti naujus.

„Mūsų, kaip aplinkosaugininkų nuomonė, yra kirsti tiktai blogos būklės medžius, atsodininimas šiuo metu prie gatvės jau yra privalomas bet kokiu atveju. Želdynų įstatymas numato, kad turi būti medis atsodintas arba toje pačioje vietoje, arba šalia”, – sakė ji.

16 Comments

  1. Stop medžių kirtimui Danės g.

    Išplatino Danės skveras, Jono kalnelis Grubliauskas su Neniuksčių iškirto apie 400 medžių, Debreceno g. Apie pusė tūkstančio medžių, Rumpiškės kvartalas iškirto Neniškis su Kubilienė 500 medžių. TAURALAUKIS -ažuolai iškirsti ir td.
    … KIEK GAIMĄ TYČIOTIS IŠ MEDŽIŲ IR KLAIPĖDOS MIESTO ŽMONIŲ. MIESTE DIDŽIAUSIA TARŠA O TUMA, DOBRANSKIS ,KUBILIENĖ NENIŠKIS IR GRU LIAUSKAS IŠKIRTO APIE PUSĖ MIESTO SVEIKU MEDŽIŲ..?????
    KAS TAI ?PRIEŠU UŽSAKYMAS???? KAD ŽMONĖS SIRGDTU NUO TARŠOS????

    Reply
  2. Nežinau

    koks straipsnio autorės tikslas, bet apie miestą rašančiai žurnalistei gal derėtų nors savivaldybėje pasidomėti. 2016-2018 m. Danės gatvės projektas yra paruoštas. Pietinė gatvės pusė numatyta platinti įrengiant parkavimo vietas muzikiniam teatrui. Medžius numatyta šalinti. Tik budinas nematė reikalo to viešinti. Ir suprojektavus statyti. Jau projektuojant Danės skverą – Danės gatvė ir skveras buvo vienas projektas kartu su gatve. Po to gatvė nuo skvero atskirta į du atskirus. Tačiau projektuojant skverą tai įvertinta ir gyvatvorė jau pasodinta toliau nuo gatvės. Tai vizualiai matosi. Nauja administracija dirba dar tik 6mėn. ir, natūralu, matyt taip pat bijo naujų skandalų-medžius pjauna!

    Reply
  3. As

    Ne tik centrus genekit, kas darosi pietiniam rajone, alksnynei šakos mašinas braižo, nebeįmanoma praeiti, kol pats neskambini nesakai tol patiems nedaina apžiūrėti.

    Reply
  4. Nojus

    Bet tai Danės gatvės šaligatviai kokie… Sunkiai kuriame mieste, centrinėje gatvėje beužtiksi tokių. Jei kitąmet pokyčių čia nesulauksime, išrinktasis meras galės drąsiai atsistatydinti.

    Reply
    • Na tik nereikia ...

      reikėjo liberalų Grubliauską nors po dviejų kadencijų atstatydinti .

    • Nojus

      Grubliauskas- didžiausia gėda miesto istorijoj, net arti miesto valdymo jį prileisti nereikėjo.

    • ezys

      Ten turejo buti platinama gatve, nes turejo buti statomas tiltas, bet po kilusio nepasitenkinimo tame tarpe ir del medziu salinimo, tilto projektas buvo numarintas, tad tvarkyti saligatvi, kurio po metu pagal planus neliks, galetu tik labai neukiskas zmogus 😉 O jei mero darbo pagrindinis kriterijus yra saligatvis, tai visu Lietuvos miestu merai turetu atsistatydinti (miestu, o ne kaimeliu alia Druskininkai).

    • Nojus

      Tai dėl Bastionų tilto stumdomasi 10 metų, kol tas tiltas būtų pastatytas, dar ir tiek pat laukti, per dvidešimtmetį, turint galvoje dabartinių trinkelių kokybę, nori nenori ir vėl atsinaujint reiks. Bandau prisiminti ne alia Druskininkų Dangės gatvės analogų vis dar neatnaujintų ir žinai, ežy, nerandu, kaip ir pagrindinė Atgimimo aikštė baisi. Tu, ežy, didelis „žinovas”, primink, tik eilinį kartą neapsijuok.

  5. Pastebėjimas

    Prie Malūnininkų 2 namo, Klaipėdos projektuotojai suprojektavo aikštelę ,statybininkai pagal projektą buvo priversti iš vienos pusės medžio šaknis apkapoti,nes trukdo aikštelės tiesimui,o čia pakilo audra, ir medį išvertė….

    Reply
  6. Dov.

    Mačiau vaizdus su, deja, bombarduojama Odesa. Atkreipiau dėmesį, kad aplink medžius gatvėse palikta daug erdvės, trinkelės ar betonas kur kas toliau nuo medžių negu pas mus – t.v. Gerovės valstybėje.

    Reply
  7. Nuomonė

    Yra puikiai dirbantys vyrukai iš firmos „Pajūrio Medkirtys”. Profesionalūs, atsakingi, gerbiantys gamtą, ne iš Kauno. O šiaip, kokį sveiką medį bepasodintum, jei nėra nuolatinės globos, kol augalas įsišaknyja, gero rezultato ir nebus. O kur dar druska žiemą…

    Reply
  8. xy

    Pažiūrėkite kokios būklės yra gudobelės Janonio gatvėje, nors dar visai šviežios… Kamienai kaip šimtamečių, lajos nemokšų sugadintos.

    Reply
  9. Nezabitauskas

    Ir vėl savivaldybė pasamdė ne ką nors iš dendrologų draugijos, o plynų kirtimų specialistus iš Kauno! Čia tie patys, kur prieš trejetą metų buvo pasmerkę mirčiai Salomėjos Nėries ir Vilties gatvių medžius. Tuomet, netrukus po nuosprendžio, miestą užgriuvo audra Laura. Savivaldybės apmaudui, nekrito nei vienas minėtų gatvių „itin blogos būklės” medis. Apie tai rašė ir „Atvira Klaipėda”. Kol kas tos gatvės paliktos ramybėje.

    Reply
  10. Marijus

    Ale superinis „špesialištas”… Uosiai neatsparūs .. Kur ir už kiek tą dr. prierasą pirko? O gal ir visai tik faniberijos pats prikergė…. Kaip Liuetuva patampa valstybe prie jūros, taip ir Klaipėda lygiuojas į Geiropos G taško turėtoją – Vilnių… Miestas be žalumos, miestas ne miestiečiams….

    Reply
    • Jo

      Tai dabar dėkavok Atvirai Klaipėdai už nuorodas: yra aišku, kur ir kokiu adresu reikės nueiti pasimatuoti šniūrų ilgį, kad prie puvėkų prisirišti. O, žiū, iš tos nuožmios „visuomeninės veiklos”- šast ir į seimą 🙂

  11. Anonimas

    Ar bus atsodinti lietuviškais medžiais vietoj šių rekomenduojamu?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Medžių kirtimas: sprendžia vykdomoji institucija - meras

Želdynų komisijos išvada nėra galutinis žodis, nes vykdančioji institucija gali priimti kitokį sprendimą – tai yra reglamentuota įstatymu. O Vietos ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Suprato, kad šimtai tūkstančių - vėjais, bet sprendimui pritarė

„Pinigai – vėjais”, – taip diskusiją dėl projekto „Klaipėdos miesto savivaldybės automatinių (stacionarių) aplinkos oro kokybės stebėjimo stotelių įrengimas“ teikimo ...
2024-02-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This